• 瀏覽: 6,056
  • 回覆: 52
  • 追帖: 1
+6

大家都覺得香港人病了,大家知道甚麼叫陽光抑鬱症嗎?好多參與暴動人士都係陽光抑鬱症患者,表面好積極樂觀,但內心其實已在崩潰邊緣。

正常人唔會明白抑鬱症既世界,唔會明白何傲雪點解思維會咁扭曲,我覺得香港好多年青人被一直灌輸極度消極既資訊,再係種種衝突遊行之中處於失敗邊緣,引致抑鬱症爆發,好多人唔明白香港地人人有得食,乜真係差到要自殺?

只能說正常人理解唔到抑鬱症既世界。

香港政府要正視抑鬱症,因為我覺得參與暴動既人都有嚴重情緒病,情緒病不是主因,但是是一種強力既催化劑,年青人參與暴動緩解壓力,而且能得到其他所謂和理非支持得到滿足感,一種虛假的溫暖,呢種溫暖唔會幫助佢地治好抑鬱症,反而係惡性循環,一次比一次更嚴重,最嚴重結果係暴動失敗後會有集體自殺潮,因為惡性循環已不可持續,愈來愈崩緊既橡筋最終只會斷裂。

崔雪莉自殺令我對暴徒有另一個角度既思考,正正因為大部份都係正常人,所以大家唔明白點解19歲學生會想殺一個自己唔識既警察,

你睇到佢既眼神流露出甚麼嗎?佢壓力解放了,佢已經寫下遺書了,其實佢咁做就係想自殺。

我厭惡暴徒,但同時又好可憐呢班人,因為佢地一直被情緒病折磨,要靠暴動發洩情緒。

願香港人善待他人,善待自己,正視自己情緒問題,找真正能幫助自己既人,而唔係所謂手足。

樓主抽水真pk  

sulli單野 同青年暴力有乜關係

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2019-10-15 12:43 PM 發表
樓主抽水真pk  

抑鬱症,雪莉抑鬱症令大家正視抑鬱症問題,特別佢既係陽光抑鬱症,係未爆出黎之前邊個知雪莉有嚴重抑鬱症?我想問問暴動咁耐以黎?有無人提出暴徒抑鬱症問題?何傲雪同雪莉令我將兩樣野聯想係一齊,如果無呢兩件事,我到依家都唔會想起抑鬱症,咁你覺得有無關係?

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2019-10-15 12:43 PM 發表
樓主抽水真pk

當你死亡,世界都會突然愛你,呢句說話係每次自殺事件後都會一直被留言既句子,希望你明白佢深層既意思。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-10-15 12:48 PM 發表

抑鬱症,雪莉抑鬱症令大家正視抑鬱症問題,特別佢既係陽光抑鬱症,係未爆出黎之前邊個知雪莉有嚴重抑鬱症?我想問問暴動咁耐以黎?有無人提出暴徒抑鬱症問題?何傲雪同雪莉令我將兩樣野聯想係一齊,如果無呢兩件事,我到依家都唔會想起抑鬱症,咁你覺得有無關係? ...
唔係暴徒 普通市民都可以有抑鬱症

網絡bullying問題

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-10-15 12:48 PM 發表

抑鬱症,雪莉抑鬱症令大家正視抑鬱症問題,特別佢既係陽光抑鬱症,係未爆出黎之前邊個知雪莉有嚴重抑鬱症?我想問問暴動咁耐以黎?有無人提出暴徒抑鬱症問題?何傲雪同雪莉令我將兩樣野聯想係一齊,如果無呢兩件事,我到依家都唔會想起抑鬱症,咁你覺得有無關係? ...
我係琴日收到自殺消息後一直睇相關消息,之後半夜一直反思緊年青人問題,我以前唔會關心呢啲暴徒連登仔,比警察打都係抵死,

我反思後,有句說話後生既成日都講,政府根本唔知年青人諗緊乜,我覺得真係好有道理,好解單明明香港經濟,生活咁好,點解要攪暴動?泛民唔會攪暴動,因為佢地無情緒問題。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2019-10-15 12:55 PM 發表

唔係暴徒 普通市民都可以有抑鬱症

網絡bullying問題
暴動以黎已經有數以十計年青人自殺案件發生,大部份都係疑似暴動參與者,政府或藍營根本無人正視過,我預計發生率只會愈黎愈多,香港社工甚至連自己都控制唔到,參加埋暴動,進入惡性循環,真係好悲哀。

雪莉自殺原因唔止網絡欺凌問題,等睇佢地遺書吧。

引用:
原帖由 notsoserious 於 2019-10-15 01:08 PM 發表

我相信之後會有集體自殺事件發生
好多藍營覺得出解放軍就可以解決到暴動問題,真係好膚淺,香港社會問題複雜程度係超乎想象。

生死有命
富貴由天

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-10-15 12:50 PM 發表

當你死亡,世界都會突然愛你,呢句說話係每次自殺事件後都會一直被留言既句子,希望你明白佢深層既意思。
唔係深層了, 已經係好直白咁表述左出黎.
同D 咩鬼野冰桶挑戰異曲同工之妙.

煩惱自尋

想醫治好簡單,

遠離毒果,  憐登,  FB之類。
保證不藥而癒.

兩者冇共通之處
本土黑衣只係太寂寞、太無聊,佢地需要一個精神目標去尋求刺激

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]