• 瀏覽: 5,015
  • 回覆: 23
https://www.sohu.com/a/346663764 ... 570968521269cSCvWm8

「南泡菜國」都想成為「航母俱樂部」中的老大哥。

應該是針對曰本吧
日韓問題美國選了選邊站
若有磨擦美日協作對付韓國應該會發生的
再看看中醫發展,明白求人不如求己才能自保吧

泡菜真係當自己係宇宙大王

各人國家都喺重視海軍建設。

各人國家都喺重視發展海軍建設,海軍喺未嚟戰爭中起到重要作用。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-10-13 08:10 PM 發表
https://www.sohu.com/a/346663764_365982?spm=smpc.mil-home.feed.6.1570968521269cSCvWm8

「南泡菜國」都想成為「航母俱樂部」中的老大哥。
韓國經濟負擔得了嗎?

"近日,韓國國產航母計劃的一些細節曝光。據披露的信息顯示,韓國國產航母有兩套計劃,分別為7萬噸級大型航母和4萬噸級中型航母,均採用彈射起飛方式。"

換言之,F-35C將會係韓國海軍嘅唯一選擇。

棒子重話想整核潛添

KFX 搞咁耐4.5 代版都未有影

彈射系美國轉移的電磁彈射技術定自主研發?美國應該除印度外沒有轉移過電磁彈射

話說其實韓國造船業同其他重工業都好勁

其實韓國系想系百國聯軍打中國的時侯幫手 開航母來遠離朝鮮半島的中國東南部 系度幫下手 立下戰功 等打贏之後可以拿多點好處 一起瓜分中國
D預言 例如推背圖 諸葛武侯乩文 都話不久將來美國會來同中國打
應該其他國家都會打埋一份

引用:
原帖由 機龍 於 2019-10-13 23:26 發表
棒子重話想整核潛添

KFX 搞咁耐4.5 代版都未有影
韓國嘅軍工發展其實比大家所想像嘅更快

今年二月KAI已經開始生產KFX嘅骨架
https://defence-blog.com/news/south-korea-begins-building-prototype-of-next-generation-fighter-aircraft.html

引用:
原帖由 出入進擊的膠樽 於 2019-10-13 09:59 PM 發表
各人國家都喺重視海軍建設。
你講既包括印度?

韓國無乜擴張既機會。
要向北發展,又有個北韓阻住。
就算想食左北韓, 就直接面對大國俄羅斯同中國。

東南西北 都無擴張空間。

到無左北韓威脅,睇唔出佢要軍隊做乜

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-10-13 09:01 PM 發表
應該是針對曰本吧
日韓問題美國選了選邊站
若有磨擦美日協作對付韓國應該會發生的
再看看中醫發展,明白求人不如求己才能自保吧
F15K 可真接轟炸東京
韓國要航母對付日本?

引用:
原帖由 wai177 於 2019-10-14 05:41 PM 發表
韓國無乜擴張既機會。

到無左北韓威脅,睇唔出佢要軍隊做乜 ...
看地圖
南韓北面其實是俄羅斯
北韓在南韓西面
東北至東南整個東面比日本包圍,能擋住台風海嘯其實是不錯,難怪日本想吞並咗韓國,唔想為佢遮風擋雨。

引用:
原帖由 wai177 於 2019-10-14 05:41 PM 發表
韓國無乜擴張既機會。

到無左北韓威脅,睇唔出佢要軍隊做乜 ...
外貿國一定有達洋軍力需求
依家各國唔在意,因為有個世界警察
不過呢個警察越嚟越懶
又想改行收保護費
咁亞丁灣海盜 可以喺世上任何一個海域出現
甚至 不友善國家 刻意留難
都時就只有自己軍隊可以救自己

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]