• 瀏覽: 261,489
  • 回覆: 13
  • 追帖: 223
+350
來報到🙋‍♂️佔位

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-12 01:44 PM 發表
個人由香港的泥沼跳了出來,終於可以重新讀書了,讀了書就想分享,因此就開這個新帖給自己自我感覺良好一番。

這個帖顧名思義就是一切關於中國復興的事,所以,祗要是談中國,不管是歷史政治、水文地理、影視娛樂,無任歡迎。不過,係現今及未來的負面社會狀態下,個人希望所有發言都是用正面做出發點。至於近期香港的事態,就請移步去“無限吹水篇”和大叔的帖子吧!

作為開帖第一文,就想 ...
我好賴細閱每粒中文字,但每次睇到馬兄既文章,感覺不累贅,一目可十行,表達清晰無重複又易理解,深知馬兄每次寫文都系很用心。佩服佩服👍

今日搵到這張門票,見到馬兄開咗有關既新帖,特登上載同大家分享。芷江好近懷化,一個非常具有歷史意義的地方。我冬天去,紀念館室內外都打掃得好干淨,地方靚,我好似入咗兩個主要展館參觀,有規模。一路參觀,感覺當年歷史就在眼前重演。
~中國人的艱辛路~

引用:
原帖由 hanE 於 2019-10-12 10:09 PM 發表

我都去過,唉!但係去完心情又好鬱悶!好矛盾,上月又去哈爾濱731部隊,海拉爾反法西斯記念館,明明去完好唔開心,又係要去!
咁矛盾,師姐太可愛了。
我提早到咗懷化傾公事,對方太忙,派咗佢女友同埋細路一pair人夾我上車一齊去玩。其實我當時心情都好郁悶,明明處理公事,變咗走咗去玩。但4條友柴娃娃都好熱鬧,唸翻起都會開心。至於睇歷史,因我本身系悶蛋,响荷蘭單拖都系瘋狂環遊博物館,甚至吾識路都會去好偏遠既軍事博物館睇足一日都吾嫌,習慣晒。

引用:
原帖由 hanE 於 2019-10-12 10:25 PM 發表

哦!睇人哋唔一樣,冇切膚之痛!
外面既,最震撼系Anne Frank。8月一個清晨出發去排隊都排到接近11點先入到場,落雨,得11度,這是最辛苦又最有細碎內容既展館,離開前食埋個4點半午餐都攰到反眼。
中國既,芷江呢個系無意中去到,我已覺得好正,但故事細節位吾系太多。嚟緊返中國玩都系睇展館同大自然為主。

按主題分享

https://mp.weixin.qq.com/s/UikXWpWYhjOidWEs-WBAbQ

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-15 10:09 PM 發表
今次土鳮出兵敍利亞庫爾德控制地,迫到老美係敍利亞最後的基地都沒有了。
本來,老美撤得咁快就係想睇下土鳮點樣屠殺庫爾德人,之後坐收漁人之利,但神奇地,牙醫又很快的和庫爾德人和解,並宣稱恊防土鳮。
咁樣,老美話,都好,睇土敍大戰。
跟住又傳出俄佬副外長波格丹諾夫話土俄已有恊議,土敍不衝突……
咁!即係話土俄敍夾埋一個局趕走美國佬,這三家都變贏家,庫爾德人就無輸贏,而全輸就係 ...
愛好和平的中國,才是最大的贏家。我都要來說一句:中國,我愛您啊~

我反而覺得貿易戰,地主的確冇得打,數據顯示佢哋一早輸晒,貧民早已贏到開晒巷。

但科技戰,我就較為審慎觀察。因為傳聞中科羅拉多DEN機場掩體同51區都系外星人基地,外星人用超高科技向老尾交換地球某d資源都吾出奇。而然,中國吾使好似其他國家咁,可吾可以㩒個制去發射導彈,或者可吾可以比戰機起飛,都要問過地主先,我覺得貧民依然系有優勢,有得抗衡地主。

關於金融戰就比較憂慮些,因為地主強項系放毒,十年前有次按劇毒,十年後美債毒性傳遍地球各國。今次若然出事,估計都系全球攬炒。而地主後面既金主,利用焦土到各國搶奪硬嘢同黑金。如此一來,佢哋一班小數金字塔頂層就早已另謀出路。留翻條命,再响貧民領土地下擴充。(而呢個金融連續劇相信可以足足上演多二百至五百年)

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-10-18 02:06 PM 發表

假如老美引爆金融劇毒香港呢幾日八百萬九成上會班人肯定成為第一批炮灰
公墓園系炮灰前鋒

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-18 09:48 PM 發表
靠資本吹出來的,最終還是歸於無有,實業興邦啊!
但近十年以來若能屹立不倒的實業資本家,前景將更是無可限量的。(例子:華為)

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-23 09:44 PM 發表
前幾天,遠在敍利亞的伊德利卜的東突,忽然間他們的主要駐地吉斯爾舒古爾遭受大批俄敍軍包圍,這批由新疆過去的恐怖份子全盛時期有四萬多人,一直得到土鳮支持,今次土鳮俄佬牙醫的大龍鳳徹底趕走老美後,當然要徹底打掃門戶,東突這群人,土鳮無眼睇了,牙醫亦答阿爺,直接解決。殘忍吧!這就是棄卒的收場。
棄卒沒有了,土鳮和阿爺中間最後的障礙也沒有了,十一月五日土耳其將迎來首班由連雲港開來的集裝箱列車,中亞一帶一路土 ...
嘩,終於開通了,暫時只有貨運?

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-23 11:15 PM 發表

咁係
期待盡快開埋客運,可以坐火車去
玩啦玩啦玩啦

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-1-10 10:46 PM 發表

好震撼嘅,我覺得Dachau Concentration Camp Memorial & Museum, 亦不得不佩服德國人肯認錯嘅勇氣....對比起日本.....
嘩,呢個未有機會去,但諗起都心寒

祝馬兄及各版友

🎉🎉🎉恭賀新禧! 🥁🥁🥁
您和家人元氣滿滿,幸福🥰平安💖,萬事勝意🌈,家肥🏡屋潤💰💰💰,豐衣🧥👗足食🍚🍲🍱🎉🎉🎉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]