• 瀏覽: 261,501
  • 回覆: 922
  • 追帖: 223
+350
引用:
原帖由 hanE 於 2019-10-12 10:09 PM 發表

我都去過,唉!但係去完心情又好鬱悶!好矛盾,上月又去哈爾濱731部隊,海拉爾反法西斯記念館,明明去完好唔開心,又係要去!
咁矛盾,師姐太可愛了。
我提早到咗懷化傾公事,對方太忙,派咗佢女友同埋細路一pair人夾我上車一齊去玩。其實我當時心情都好郁悶,明明處理公事,變咗走咗去玩。但4條友柴娃娃都好熱鬧,唸翻起都會開心。至於睇歷史,因我本身系悶蛋,响荷蘭單拖都系瘋狂環遊博物館,甚至吾識路都會去好偏遠既軍事博物館睇足一日都吾嫌,習慣晒。

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-10-12 10:21 PM 發表

咁矛盾,師姐太可愛了。
我提早到咗懷化傾公事,對方太忙,派咗佢女友同埋細路一pair人夾我上車一齊去玩。其實我當時心情都好郁悶,明明處理公事,變咗走咗去玩。但4條友柴娃娃都好熱鬧,唸翻起都會開心。至於睇歷史,因我本身系悶蛋,响荷蘭單拖都系瘋狂環遊博物館,甚至吾識路都會去好偏遠既軍事博物館睇足一日都吾嫌,習慣晒。 ...
哦!睇人哋唔一樣,冇切膚之痛!

引用:
原帖由 hanE 於 2019-10-12 10:25 PM 發表

哦!睇人哋唔一樣,冇切膚之痛!
外面既,最震撼系Anne Frank。8月一個清晨出發去排隊都排到接近11點先入到場,落雨,得11度,這是最辛苦又最有細碎內容既展館,離開前食埋個4點半午餐都攰到反眼。
中國既,芷江呢個系無意中去到,我已覺得好正,但故事細節位吾系太多。嚟緊返中國玩都系睇展館同大自然為主。

引用:
原帖由 hanE 於 2019-10-12 10:01 PM 發表

希望日本動啊!

甲午戰爭!中國人何時可雪此恨!
生力軍返嚟啦!

二零一八年十二月,郭紹杰在日本東京靖國神社外,焚燒寫有“東條英機”的道具神主牌,抗議南京大屠殺,被當地警方拘捕並控以“侵入建築物”罪,香港保釣行動委員會表示,二零一九年十月十日,東京法庭判決郭紹杰需要監禁八個月,緩刑三年,郭紹杰會在二零一九年十月十一日回到香港。

引用:
原帖由 happywu 於 2019-10-12 09:41 PM 發表

嘻嘻!大叔嘅致愛原來系大陸嘅女演員呀!呢個靚女系乜誰呀?
劉濤,都算係甘,演員出身,嫁佐個偽富豪做少奶,點知富豪破產又走出來做返演員幫富豪還幾億債🤣

支持馬兄開新帖👏👏👏

來長長知識!

附件

Rabbit 9.png(282.22 KB)

Rabbit 9.png

小的來受教了,謝謝馬兄

引用:
原帖由 aixueli521 於 2019-10-12 10:43 PM 發表

劉濤,都算係甘,演員出身,嫁佐個偽富豪做少奶,點知富豪破產又走出來做返演員幫富豪還幾億債🤣
所以我嘛同大叔講宜條女勁佢唔止幫個偽富豪還曬債,宜家佢自己應該都有十億八億身家,但最難得佢依家都仲同個偽富豪系埋一齊。

報到&支持馬兄。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-12 06:21 PM 發表

中國有項承傳,外國人不知,可能大部分人也不知。每個新朝代接收舊朝代的一切必須做一件事,就係修史,為前朝修史。有資格修史的才稱為正朔,才真正承天命。所以,史係中國人的身份證,不讀史,可以嗎!!! ...
以史為鑑是必須的

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-12 10:54 PM 發表

所以我嘛同大叔講宜條女勁佢唔止幫個偽富豪還曬債,宜家佢自己應該都有十億八億身家,但最難得佢依家都仲同個偽富豪系埋一齊。
真正共忠難共富貴

史記係中國人的珍寶,好多人批評中國人寫史沒有 critical thinking,如果有真正讀過中史的人就一定有讀過史記,讀過史記就知乜野叫 critical thinking。史記的作者是司馬遷,佢可以成書史記係因為佢因為維護朋友而受腐刑,腐刑即去勢,不能再做男人了,也因為這樣,受過極大痛苦的人往往就係人生曉門開通的時候,因此,司馬能夠深刻睇穿歷史,睇通人性,因此成就左偉大的史記!

司馬遷寫史記係因為變左太監,佢變太監係因為佢為好朋友說話而開罪漢武帝,所以,我地有得讀史記就要多謝依個人,佢個名叫李陵。

公元前 99 年,大漠上有一隊缺乏騎兵保護的孤軍,佢地係經過一輪政治爭抝之後而誤打誤撞地進入了匈奴主力地區,帶領這支部隊的主將正是漢武帝最喜歡的其中一位年青將軍李陵。這支步兵共有五千人,當進入匈奴領地就立即被匈奴單于發現,單于即時帶領三萬騎兵去攻擊李陵部隊。係單于的角度,三萬騎兵對戰五千步兵,真係執豆咁執,無難度。

單于的快騎很快便和李陵部隊遭遇,而匈奴的戰術就係無戰術,一個沖字,而李陵則以傳統漢兵的前盾戈,後弓弩的守陣迎戰。單于的騎兵很快就死傷慘重,第一輪的快攻就死了二千多騎兵,而李陵的部隊卻接近零傷亡。三萬騎兵部隊點解搞成咁?原因系單于的騎兵每每進軍至相距李陵部隊 120 米至 180 米,就會被箭雨所攻擊,死亡基本係必然;相反地,匈奴的弓箭因為射程祗得 120 米,基本上無辦法傷及漢軍。單于於是要再召多五萬騎兵參戰,前後交鋒十天,亦付了五千多年青將士的生命,就在李陵部隊的五十萬支箭用盡後,單于方能慘勝並叫李陵投降。李陵的投降就做成司馬遷受腐刑的原因。

五千步兵對八萬騎兵,苦戰十日,最後匈奴死亡五千多人,而李陵部才傷亡 1800 人,這個不成正比的戰果,首要多謝就係漢朝兵工廠的一眾科學家,其次就要多謝漢軍的軍事戰術管理。

漢軍並不用弓而用弩,(如果有人不知甚麽是弩,請自行 google),漢軍的弩特別之處系有一金屬機械裝置,可作發射和進行拋物線描凖之用。漢軍弩的射距為 180 米,而匈奴弓箭的射距為 120 米,這說明為甚麽匈奴騎兵會死傷慘重。而弩上的拋物線描凖裝置更要待十九世紀才再歐洲出現。

弩有一個死門,就係射完一箭,要用三十秒至四十五秒方才完成重新裝置的工序,這相應快束騎兵來說太慢了。為解決這個問題,漢兵採用三人一隊輪射編制,第一個發射,二個等候,第三個裝置,這樣,一個三千人的方隊就好保持一分鐘發射四千支箭到 180 米的距離了。如果,李陵還有另外五十萬支箭,我相信司馬遷的史記寫不出來了,因為單于在這十日戰役中已有二次想撤退了。

很多人說中國無科學,亦有好多人說中國無管理,真係唔該讀下依篇歷史,中國的弩由春秋戰國一直領先世界一千年,歐洲要等到唐中葉高仙芝坦羅斯之役才得到弩的機械和拋物線技術。而弩兵排射射管理和訓練,正好體驗中國團隊的嚴格管理。

科學,現代人係用尼賺大錢,中國卻用來貢獻國家,今天人唔會知弩弓的機械裝置和拋物線描凖器係邊個發明,中國傳統儒家思想就係咁,科學家、發明家所做的就係為國為民而做,鮮有為利的。中國社會的教導就係修身、齊家、治國、平天下。科學家不就是社會其中一個環節,發明和應用都係為國家為人民,因此他們大多係無名無姓,自動的為國為民默默地工作。也因為社會絕少煲揚這些人和事,以致很多人以為中國人無科學無管理。

近代中國諾貝爾得獎者屠呦呦就係這類人的典型,發明了抗瘧藥,在非洲醫人無數。她得獎前,誰認識她。這就是中國人的傳統科學家行為。

大家細心觀察,細心研究,我的開場白講中國係科技先進,管理高效的國度,絕非自吹自雷,中國人,從來就是低調。

注 : 有關弩的詳細資料,請參看 youtube CCTV 紀錄《古兵器大揭秘》第壹季第二集弩

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-10-12 10:34 PM 發表

生力軍返嚟啦!

二零一八年十二月,郭紹杰在日本東京靖國神社外,焚燒寫有“東條英機”的道具神主牌,抗議南京大屠殺,被當地警方拘捕並控以“侵入建築物”罪,香港保釣行動委員會表示,二零一九年十月十日,東京法庭判決郭紹杰需要監禁八個月,緩刑三年,郭紹杰會在二零一九年十月十一日回到香港。 ...
😂😂😂😂呢條潛水完?成事不足敗事有餘,睇吓佢副尊客!係大將之材咩!

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-12 07:06 PM 發表

明白了!
這是一個十分複雜的問題,不易答,我試試用我的理解答你!
首先,個人認為甚麽貿戰,甚麽廣場恊議,不就是老美的空手奪白刃吧了。一個擁有毀滅你一百次武力的對手,又可以要印多少錢就可以印多少錢,真的要靠那一張廣場恊議去叫自己好過點嗎?說笑吧!老美甚麽時候都過得好,祗是她見你過得好,就搞一些事來叫你過得不好吧了。廣場恊議就是要廢了小本發展全面工業化的武功而己。甚麽金融戰,甚麽貨幣戰,小本未到 ...
明白!Thx!馬兄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]