• 瀏覽: 261,704
  • 回覆: 922
  • 追帖: 223
+350
引用:
原帖由 explorerfnk 於 2019-10-12 08:02 PM 發表

央行研究緊虛擬幣,不知道這變革會有甚麼影響
這個我暫時也不敢回你,資料不足!

掂呀!馬兄!!

今日搵到這張門票,見到馬兄開咗有關既新帖,特登上載同大家分享。芷江好近懷化,一個非常具有歷史意義的地方。我冬天去,紀念館室內外都打掃得好干淨,地方靚,我好似入咗兩個主要展館參觀,有規模。一路參觀,感覺當年歷史就在眼前重演。
~中國人的艱辛路~

支持馬兄

報到,支持😁

一個大國想立命安生,命門決不能私有化。
華為真是一個特例,也是一個奇跡。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-12 01:44 PM 發表
個人由香港的泥沼跳了出來,終於可以重新讀書了,讀了書就想分享,因此就開這個新帖給自己自我感覺良好一番。

這個帖顧名思義就是一切關於中國復興的事,所以,祗要是談中國,不管是歷史政治、水文地理、影視娛樂,無任歡迎。不過,係現今及未來的負面社會狀態下,個人希望所有發言都是用正面做出發點。至於近期香港的事態,就請移步去“無限吹水篇”和大叔的帖子吧!

作為開帖第一文,就想 ...
第一次睇馬兄嘅貼,支持正能量!

支持馬兄,小弟正在學習

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-10-12 02:54 PM 發表
用我喜歡的中國女演員賀馬兄新帖:

嘻嘻!大叔嘅致愛原來系大陸嘅女演員呀!呢個靚女系乜誰呀?

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-12 06:21 PM 發表

中國有項承傳,外國人不知,可能大部分人也不知。每個新朝代接收舊朝代的一切必須做一件事,就係修史,為前朝修史。有資格修史的才稱為正朔,才真正承天命。所以,史係中國人的身份證,不讀史,可以嗎!!! ...
馬兄高見!一國兩制都系摸住石頭過河來搞嘅,回歸后香港唔學中國歷史結果搞到宜家香港成身屎!

引用:
原帖由 alibabala 於 2019-10-12 09:35 PM 發表
一個大國想立命安生,命門決不能私有化。
華為真是一個特例,也是一個奇跡。
正是由於老美嘅科技戰封鎖中國,除咗華為,未來5-7年中國會有越來越多嘅科學奇跡出現嘅!

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-12 05:52 PM 發表

不大明白你的問題,如果你是問廣場恊議,中美不可能,廣場恊議係基於日本係美國殖民地才被迫簽署,中國絕不玩這套。
如果你問日本是不是中國發展的石頭,這肯定曾經是,但已廢了,如果日本敢亂動,中國會由甲午戰爭開始幫佢算起來。 ...
希望日本動啊!

甲午戰爭!中國人何時可雪此恨!

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-10-12 08:33 PM 發表
10372640 今日搵到這張門票,見到馬兄開咗有關既新帖,特登上載同大家分享。芷江好近懷化,一個非常具有歷史意義的地方。我冬天去,紀念館室內外都打掃得好干淨,地方靚,我好似入咗兩個主要展館參觀,有規模。一路參觀,感覺當年歷史就在眼前重演。
~中國人的艱辛路~ ...
我都去過,唉!但係去完心情又好鬱悶!好矛盾,上月又去哈爾濱731部隊,海拉爾反法西斯記念館,明明去完好唔開心,又係要去!

多謝馬兄, 長知識了。

路易•波拿巴的霧月十八日

馬克斯這本書,絕對值得一讀

法國大革命的當年,就是香港困局今天,是開腦的著作

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]