• 瀏覽: 261,792
  • 回覆: 922
  • 追帖: 223
+350
引用:
原帖由 happywu 於 2019-10-12 09:50 PM 發表

正是由於老美嘅科技戰封鎖中國,除咗華為,未來5-7年中國會有越來越多嘅科學奇跡出現嘅!
其實美國早前有好多好先進既科技,但因為呢啲科技影響到既得利益者既收入,所以慢慢消失係歷史上面。
但中國無呢個負擔,可預測未來中國既科技會噴井咁爆發。
只能講一句,中國萬歲

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-10-12 02:54 PM 發表
用我喜歡的中國女演員賀馬兄新帖:
咩女?有氣質!個眼神唔錯!唔系人造人可比

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-12 07:06 PM 發表

明白了!
這是一個十分複雜的問題,不易答,我試試用我的理解答你!
首先,個人認為甚麽貿戰,甚麽廣場恊議,不就是老美的空手奪白刃吧了。一個擁有毀滅你一百次武力的對手,又可以要印多少錢就可以印多少錢,真的要靠那一張廣場恊議去叫自己好過點嗎?說笑吧!老美甚麽時候都過得好,祗是她見你過得好,就搞一些事來叫你過得不好吧了。廣場恊議就是要廢了小本發展全面工業化的武功而己。甚麽金融戰,甚麽貨幣戰,小本未到 ...
正!!!

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-10-12 02:54 PM 發表
用我喜歡的中國女演員賀馬兄新帖:

我同大叔的品味都是一樣!

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-12 06:21 PM 發表

中國有項承傳,外國人不知,可能大部分人也不知。每個新朝代接收舊朝代的一切必須做一件事,就係修史,為前朝修史。有資格修史的才稱為正朔,才真正承天命。所以,史係中國人的身份證,不讀史,可以嗎!!! ...
毛澤東是中共領導人唯一未出國留學的,但是對中國歷史研究最精深。他先得中共最高權利,後得天下順理成章。
習近平對歷史也很有研究,又十分尊重毛澤東,得中國最高領導權也是順理成章。
中共最清楚,有飯吃的人民不會造反。港府無能,貧富懸殊才會有今天的動亂。可惜一國兩制,阿爺有心無力。

支持

85台每晚7:30熱播的“我們走在大路上”對解放後的中國有頗為詳細的論述。錯過的朋友不妨網上重温。昨晚播的主要是扶貧工作。

誠意推薦,請萬勿錯過。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-12 17:52 發表

不大明白你的問題,如果你是問廣場恊議,中美不可能,廣場恊議係基於日本係美國殖民地才被迫簽署,中國絕不玩這套。
如果你問日本是不是中國發展的石頭,這肯定曾經是,但已廢了,如果日本敢亂動,中國會由甲午戰爭開始幫佢算起來。 ...
我認為李光耀時期新加波都應該算一塊石頭。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-13 12:29 AM 發表
史記係中國人的珍寶,好多人批評中國人寫史沒有 critical thinking,如果有真正讀過中史的人就一定有讀過史記,讀過史記就知乜野叫 critical thinking。史記的作者是司馬遷,佢可以成書史記係因為佢因為維護朋友而受腐刑,腐刑即去勢,不能再做男人了,也因為這樣,受過極大痛苦的人往往就係人生曉門開通的時候,因此,司馬能夠深刻睇穿歷史,睇通人性,因此成就左偉大的史記!

司馬遷寫史 ...
中國文化,周文化……

己一早定下成王成聖條件,方法,
深入每個國人的骨髓,
也可以講是中國人自身基因的表現

報到。。支持馬兄。。

支持馬兄

支持馬兄

支持高手

推薦閱讀:非一般的廣州遊記

大開眼界

https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

引用:
原帖由 哈囉灰肚臍 於 2019-10-13 01:45 AM 發表

咩女?有氣質!個眼神唔錯!唔系人造人可比
劉濤

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]