• 瀏覽: 36,279
  • 回覆: 126
  • 追帖: 1
屈小姐所言,現在大學生不能稱之為大學生,就是一堆街邊的流氓,沒有任何教養可言!我一直想尋找問題的根源,但真是好複雜多種不同因素作用,所以解決沒有一刀切方法,我想政府可以做的,是應該投入資源,首先社會層面推動去殖民地化,例如改官方語言,不再以英文版本為準;改殖民地色彩濃的路名地名,強推國民教育,道德教育,軍訓營,國內交流.....好多好多可以做,政府真係要做,如果不做,社會被破壞的成本遠遠多過你投入的錢,唔改政府計算下呢條數啦!

引用:
原帖由 無盡思念 於 2019-10-12 03:14 PM 發表
成個政政廢嘅,無個做事有擔當,香港點會唔死?
咪係,臨奠政府隨咗環保光頭星及溜肛華之外,其他無一個似人樣

理大校園包庇刑事恐嚇及禁錮、理大既管理層必須向公眾交代

引用:
原帖由 johnlong18 於 2019-10-12 01:16 PM 發表
大公網香港新聞頻道

梁院長:
你好,日前網上流傳幾段直播片段,令市民萬分驚訝,那是貴校學生在課室禁錮及凌辱貴校講師陳偉強五小時之事。當時陳老師致電報警,警察到場,但校方不允許執法者進入禁錮現場,五小時後學生把陳老師放行離開,陳堅持往警署報案。翌日,校方竟暫停了陳老師的教學職務,並安排涉事學生與院長你對話。
作為納稅人、家長、市民,我大惑不解。一個老師被一大班同學禁錮、凌辱,到頭來,為什麼被懲 ...
我們需要理大一個交待?是否學生大晒?

引用:
原帖由 鴛鴦咖啡糕 於 2019-10-12 08:59 PM 發表
呢代既大學生有幾多公司會請呀?就算係黃既老細講支持容易,請就無可能,真係怕分分鐘不如佢意被人裝修埋公司
亦替其他安份讀書既大學生可悲,生於這一代 ...
我自己就一定唔會請。香港政府要改領取綜援資格,凡於2019或之後一律無資格領取綜援,反政府咁型,千祈唔好攞政府福利。

假如沒有香港理工大學香港專上學院院長梁德榮呢一種狗渣般貨色出任院長, 就唔會培育出一班狗渣嘅大學生。

引用:
原帖由 小老鼠精 於 2019-10-12 01:47 PM 發表

現在是誰大誰惡誰正確
學店中指 : 顧客永遠是對的,不論學牲是畜牲、 曱甴、暴徒或廢人,只要佢哋有交學費,就要以上賓招呼 !!

引用:
原帖由 香港勇敢的手袋 於 2019-10-12 03:45 PM 發表
而家學生同黑社會,暴徒係等號
校園 = 曱甴安全屋
滅蟲隊都唔可以入去滅蟲 !!

引用:
原帖由 johnlong18 於 2019-10-12 01:16 PM 發表
大公網香港新聞頻道

梁院長:
你好,日前網上流傳幾段直播片段,令市民萬分驚訝,那是貴校學生在課室禁錮及凌辱貴校講師陳偉強五小時之事。當時陳老師致電報警,警察到場,但校方不允許執法者進入禁錮現場,五小時後學生把陳老師放行離開,陳堅持往警署報案。翌日,校方竟暫停了陳老師的教學職務,並安排涉事學生與院長你對話。
作為納稅人、家長、市民,我大惑不解。一個老師被一大班同學禁錮、凌辱,到頭來,為什麼被懲 ...
低死!縱容就變成瘋狂

寫信俾佢冇用㗎,狗識字咩?

理解佢既,專上學院係自資,一年應該差唔多5萬學費,學生梗係衣食父母啦,睇錢份上,如果俾學生抵制佢就食得屎啦

應該停職的是梁院長, 沒有骨氣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]