• 瀏覽: 40,291
  • 回覆: 633
  • 追帖: 3
+42
周一晚防暴警於多區進行搜捕行動時,馬鞍山新港城中心曾有商場保安盡力頂住大門,惟最終在警方暴力下終失守,警方昨於記者會中辯稱因要通過商場前往另一端,故在無辦法的情況下推開大門進入商場。消息指4男1女保安於周一晚因拒絕防暴警進入商場,涉嫌阻差辦公被捕。...
當日傳媒直播片段拍到,周一晚上約9時49分,多名防暴警圖闖入馬鞍山新港城,3名男保安及1名女保安員於商場門口頂住大門,阻止防暴警進入,另外亦約3名保安員在調停,突然其中一道門被防暴警推開,保安員視線轉向該名突圍的防暴警,其他警員乘勢一同闖入商場,並於商場內將多人壓倒在地上。其間有一名保安員張開雙臂圖阻止警員但就被推開,另外亦有警員推跌《立場新聞》女記者,更疑試圖將她壓在地上,另一名警員隨即制止並提醒該名警員她是記者《立場》女記者其後坐起,並直指推跌她的防暴警,指控他將其眼鏡撥走,並用胡椒噴霧指向她,又扯走了她的手機充電線。最終另一名防暴警將她扶起。隨後警方離開商場收隊,多名圍觀市民不滿,紛紛指罵警員。

佢哋咁鍾意用「打份工」為自己開脫,而家保安唔係打份工咩?如果商場有指引講明要畀警察入,以常理來講,保安會咁得閒自己擋門咩?

新聞來源連結:

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20191009/60134401?utm_campaign=hkad_social_applecitycrime&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_content=link_post

阻差辦工就要拉!保安有特權嗎?

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2019-10-9 05:37 PM 發表
其實根本唔會告得入
只不過想嚇下其他商場嘅保安
最大問題係警方告唔入係冇後果
所以鳩拉咗先
告阻差辦工呀

引用:
原帖由 samuiwolf 於 2019-10-9 05:38 PM 發表
私人地方黎架,你班popo話入就入?

引用:
原帖由 samuiwolf 於 2019-10-9 05:38 PM 發表
看更牌都係警察局發牌。

記者會江永祥:商場或店鋪報警才強行進入,又指商場裡有超過30人聚集,使用鐳射筆
第一。今次新港城中心管理處要交代,事態嚴重,有職員被告。如果冇報警,新港城中心要譴責及控告警務處謊言。
第二。商場多人就一定啦~冇人的商場有冇聽過?當日立場現場直播,成段影片完完全全冇人用過,所謂的鐳射筆。

要睇法例啦,睇下地契點寫就知,同埋警方有無同對方陳述條例先推開保安,唔係容易俾人告返轉頭
希望告得入呢班保安,保護曱甴,已經係錯了

引用:
原帖由 nkt1234567 於 2019-10-9 05:39 PM 發表

你真係以為當你殺死人後,唔出你住緊嘅屋邨,警察就唔可以拉你?
你被人洗懷腦喇!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 nkt1234567 於 2019-10-9 05:48 PM 發表

咁當時有無人報警呀? 無就收皮啦
警察追到你嚟屋邨,難道保安有權唔畀警察入屋拉人

引用:
原帖由 nkt1234567 於 2019-10-9 05:39 PM 發表

唔係一定要搜查令,有合理懷疑就可以入去,有暴徒入咗去唔通仲要去法院申請搜查令先入得去?追個賊,入咗新港城唔可以再追?黃色思想真係好特別

曱甴吹雞今晚新港城聚集,懇請警方今晚重兵封鎖商場大圍捕。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]