• 瀏覽: 64,321
  • 回覆: 782
  • 追帖: 2
+21
引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2019-10-9 05:46 PM 發表
保安員 其實好多 無讀例 

阿頭 話點 就做啦  

警隊條例 第 50 (3)

如任何警務人員有理由相信任何須予逮捕的人已進入或置身在某處,則居住在該處或管理該處的人在該警務人員提出要求時,須容許該警務人員自由進入該處,並給予一切合理的便利,以便他在內搜查 ...
唔識字 有乜計 識字就唔洗走去做看更啦

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-10-9 05:32 PM 發表
警方今午(9日)拘捕馬鞍山新港城中心3男2女保安員,涉阻差辦公。消息指,警方周一(7日)晚上9時接報,指港鐵馬鞍山站遭人

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20191009/photo/bkn-20191009170354669-1009_00822_001_01b.jpg?20191009171654

警方今午(9日)拘捕馬鞍山新港城中心3男2女保安員,涉阻差辦公。消息指 ...
同意

從來警察說要入就入
根本不用通知

不明他們香港人為何要阻礙

如果間間商場都阻警方執法包庇暴徒, 會形成好壞風氣, 支持警方殺一警百, 要比個訊息出黎, 警方係有權係商場執法

阻差辦公

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-10-9 05:32 PM 發表
警方今午(9日)拘捕馬鞍山新港城中心3男2女保安員,涉阻差辦公。消息指,警方周一(7日)晚上9時接報,指港鐵馬鞍山站遭人

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20191009/photo/bkn-20191009170354669-1009_00822_001_01b.jpg?20191009171654

警方今午(9日)拘捕馬鞍山新港城中心3男2女保安員,涉阻差辦公。消息指 ...
商場保安水準高過屋邨個啲

嘩嘩!
好治癒
顯示警察仲好有火

抵撚死 做擦鞋仔

引用:
原帖由 nkt1234567 於 2019-10-9 05:33 PM 發表
係咪痴架, 保安都有佢既職責, 人地只係盡忠職守咋喎
盡責?法例上警察可以入,除非個場已關門

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2019-10-9 05:54 PM 發表
如果間間商場都阻警方執法包庇暴徒, 會形成好壞風氣, 支持警方殺一警百, 要比個訊息出黎, 警方係有權係商場執法
同意
不只商場

什至任何私人地方也可以
否則不能執法

引用:
原帖由 新用戶 於 2019-10-9 05:48 PM 發表

查咗法例先,咩叫私人地方先啦……

但凡係開放俾群眾自由出入嘅都不是私人地方

引用:
原帖由 nkt1234567 於 2019-10-9 05:33 PM 發表
係咪痴架, 保安都有佢既職責, 人地只係盡忠職守咋喎
唔跟規矩果d咪係死蠢囉⋯⋯炒得

問四叔攞安家費囉

引用:
原帖由 lovecpc 於 2019-10-9 05:52 PM 發表

同意

從來警察說要入就入
根本不用通知

不明他們香港人為何要阻礙
班友唔識法律, 不過都預咗啦

在電光火石之間,保安無法確定前來的是否警員

佢哋唔敢阻黑衣蒙面人 但敢阻差人 你話佢哋驚邊個?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]