• 瀏覽: 32,385
  • 回覆: 406
+31
我們是一群香港中文大學的老師, 也是堅守著人文價值的教育工作者。對於自六月以來,香港政府一直迴避廣大市民的政治訴求,僅試圖以高壓警力恢復社會秩序,我們深感遺憾。部份警務人員執法時蒙面、制服無編號、拒示委任證、對已受制的被捕者施以粗暴殘害,有目共睹;社會各界包括專業人士如教育、醫護、法律、金融界均曾予以譴責。近日警方使用武力變本加厲,莘莘學子身心飽受摧殘,我們極感痛心。高壓之下暴力升級,政府不但不痛定思痛,真心聆聽民意,反而繞過立法會,強推「禁蒙面法」,進一步損害香港人集會和表達自由,導致更強力的反抗。在過去兩日,警察在無出示搜查令情況下進入大學校園以圖拘查學生,踐踏學府,作為教育工作者, 我們不能不發出譴責聲明,同時要求政府撤回禁蒙面惡法。

呢的黃師真係黑講成白,不知所謂你地睇下你教出黎的學生點樣圍校長,圍老師,禁錮,打爛玻璃,
講粗口,企上台粗暴對校長,呢的就係你班黃師助長佢地,以為有老師撐就大撚晒
八大院校校長同有良心的老師,請企出黎,聯盟一致將辱師行為學生全部刪除學籍,
免得出黎禍害民間,助長風氣.

新聞來源連結:

https://thestandnews.com/politics/中大通識教育老師聯署聲明-讓自由公義彰顯-還社會校園平靜/

你地醒下啦,你地的學生點樣對個社會,係咪你教佢地,叫校長做狗,個校長都可以忍?
比我立刻開除佢學籍,使乜手軟。
只識破壞,唔會有建設?你地教的乜春通識呀???

仲好意思出名,呢的咩黃師
梁美儀(香港中文大學通識教育主任)
趙茱莉(香港中文大學通識教育副主任)
張燦輝(香港中文大學前通識教育主任)

暨一群通識教育講師/高級講師
鄭威鵬 張恒鏘 何偉明 許韻馨 江啟明 楊彩杰
梁卓恒 盧駿揚 呂永昇 吳家亮 司徒偉文 李明
王邦華 黃穎瑜 楊陽 葉鷺鳴 余之聰 黎志偉
羅玉成 李駿康 陳建樂 劉海龍 王劍凡 李至君
楊德立 蔡子俊 吳俊

教D學生掟汽油彈囉!
惡、打、殺解決問題嘛!

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-10-9 03:55 PM 發表
我們是一群香港中文大學的老師, 也是堅守著人文價值的教育工作者。對於自六月以來,香港政府一直迴避廣大市民的政治訴求,僅試圖以高壓警力恢復社會秩序,我們深感遺憾。部份警務人員執法時蒙面、制服無編號、拒示委任證、對已受制的被捕者施以粗暴殘害,有目共睹;社會各界包括專業人士如教育、醫護、法律、金融界均曾予以譴責。近日警方使用武力變本加厲,莘莘學子身心飽受摧殘,我們極感痛心。高壓之下暴力升級,政府不但不痛 ...
好彩你地有開名
仲夠膽話自己教通識,通識教你單向思考、教你因果倒轉、教你不分黑白?
難怪有今日既社會垃圾,因為有你地依d咁既社會垃圾桶
仲話自己為人師表?醜唔醜呀

將來佢的CV寫呢的見工

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-10-9 03:55 PM 發表
我們是一群香港中文大學的老師, 也是堅守著人文價值的教育工作者。對於自六月以來,香港政府一直迴避廣大市民的政治訴求,僅試圖以高壓警力恢復社會秩序,我們深感遺憾。部份警務人員執法時蒙面、制服無編號、拒示委任證、對已受制的被捕者施以粗暴殘害,有目共睹;社會各界包括專業人士如教育、醫護、法律、金融界均曾予以譴責。近日警方使用武力變本加厲,莘莘學子身心飽受摧殘,我們極感痛心。高壓之下暴力升級,政府不但不痛 ...
好心就炒左佢啦,公義定洗腦呀?還社會校園平靜?睇下中大變左黑衣人集中營,周圍花碌碌,讀書學習地方變左革命營,連校長都唔尊重,真係讀屎片既,我係校長就退晒佢地學,等佢地全職搞佢地既所謂抗爭,唔駛阻住其他真正想安寧既學生

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2019-10-9 04:03 PM 發表

好彩你地有開名
仲夠膽話自己教通識,通識教你單向思考、教你因果倒轉、教你不分黑白?
難怪有今日既社會垃圾,因為有你地依d咁既社會垃圾桶
仲話自己為人師表?醜唔醜呀 ...
仲通識?根本係洗腦!

政府冇迴避你嘅訴求 是冇答應 你哋日問夜問同㨾嘅問題 到底係咪耳聾心盲

但目前就係獨師阻礙自由公義彰顯喎

高壓就可以四處無差別私了破壞...?

第日中共出手唔好喊, 因為都係你地高壓破壞下,要整治一下你地...

啲無腦曱甴老師自投羅網,記住他們😇

引用:
原帖由 gigger2 於 2019-10-9 04:09 PM 發表
政府冇迴避你嘅訴求 是冇答應 你哋日問夜問同㨾嘅問題 到底係咪耳聾心盲
香港的教育就是這樣

教出—班唔知咩叫(尊師),用粗口罵別人叫文化!這是通識所教的?

引用:
圍校長,禁固講師照春袋,呢d又吾敢講,正仆街

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]