• 瀏覽: 12,501
  • 回覆: 127
  • 追帖: 1
+11
引用:
原帖由 icantstop 於 2019-10-9 11:44 AM 發表

政府工,越高越好做!無需能力,只要聽話!😹👍
老兄,你錯啦,呢啲完全係因為香港嘅制度學足歐美國家嗰種所謂民主、自由、人權嘅標準。
學民主制度,就會出現選舉政治,所以就會有政棍嘅出現,你睇下美國唔係一樣咩?民主制度下嘅政府工,當然係越高越好做,亦當然必須要聽話,你唔見特朗普嘅政府咩?唔啱特朗普嘅,全部都「you are fired!」。至於能力,美國政府就咪一樣,你估佢係為人民做事呀,只係為財團做嘢,好似特朗普咁又幾有能力呀。
相反,點解中國越來越強大,連美國今天都真正感到害怕。如果你仔細睇下中共嗰套選拔人才嘅制度,你就會明白點解囉,連習近平呢啲太子黨都要做幾廿年攞到政績先至上到台,你估人地真係無料到咩。

引用:
原帖由 後天難吃的豬豬 於 2019-10-9 06:52 PM 發表

根本香港係一個福地,亦都係一個非常勁抽嘅地方,根本無人能敵, 冇一個國家可以匹敵, 根本冇得輸
所以只有自己沉淪,先至會衰成咁囉。不過呢樣嘢就要歸功於美國啦,佢地最拿手就係搞到對手衰落,前蘇聯同東歐、南美、非洲、中東等國家已經係一個板,仲有就係亞洲如日本、韓國、泰國等都一樣中招。即使美國不能匹敵又如何,佢可以搞滲透然後等你自己沉淪咪得囉。

引用:
原帖由 peter925 於 2019-10-9 09:55 AM 發表
噉都唔跌,香港勁。
破壞尚未成功,曱甴繼續努力。😓😓

只係零增長?勁!😳😳😳

香港這下可麻煩了。

仲未負增長? 唔算攬炒,黑記繼續努力

附件

FB_IMG_1567694594587.jpg(130.24 KB)

反中亂港公司一覧

🎦媒體

壹傳媒
港台
商台
有線
Now
ViuTV
毛記
100毛
新傳媒
大紀元
香港01
信報
D100
無線 (有記者係黃絲)

📢組織

*記協
*教協
*支聯會
*職工盟
*綠色和平
*民權觀察社

️食肆/飲食零售

大班西餅
旺角潮成園粉麵
麵麵店
渣哥魚蛋
Pizza Express
歇腳亭
寶湖街市 龍門
東昌街蔡潤記
恆香餅家
泛亞飲食
神經餵飼
Fish & Chick (Kennedy Town & High Street)
Electric Ave
味之堂 Sweet & Sour
賞茶
翠華
天恩健康素食
荃灣清玉
Sogno Gelato
大快活
CoCo
一芳
新苑記粉麵
養心殿
澳洲牛奶公司
慢煮兩餐
Around Wellington
基隆茶餐廳
大埔昌運中心34號舖菓紫龍
寶礦力
泰國佬泰國餐廳
Open Meal 開餐生蠔刺身專門店
深水埗番茄師兄
長沙灣道80-80號添福小食
^柴灣樂軒台政府街市大樓地下,佢老豆花名"雞仔廉"
新街市即滙豐對面,地下買魚果邊,右手邊最入,勝利魚檔,鄭松泰老豆開^

️旅行社/航空公司

國泰
港龍
康泰
星晨

🛍零售/個體商戶

IKEA
H&M
ZARA
Real Gallery
G2000
Sasa
深水埗元州街福利模型
旺角信和中心五月玩具
Hot Toys
旺角小米隔離果間夾公仔鋪
阿布泰國
Herbs’Oil Hawaii
A piece of organic
旺角豉油街頂好眼鏡
Salad
英皇珠寶鐘錶
Le Sean Seasons Florist
黃金商場
廣華街名槍店 guns and guys co.
彌明生活百貨
永高行
HMV
大塚製藥
Kix-Bros
Husky Sneaker
HKTV Mall
彩豐行
NTS Sports (波衫店)
深水埗肥瘦佬耳機
VACA 小牛角
ConceptStore
紅鞋宜

️其他

SHK
SmarTone
合興集團
ME Photography
易還財務 
九倉
Fairy’s Beaute
fannyips_nail
謎米香港
28mart網上電子城
PCCW
香港物業估價網
高創科技(香港)有限公司

💬討論區

連登LIHKG

🗯Facebook Page

辦公室日報、全職獵職 Fulltxxxe HeadHunter、怪叔叔之散步道、啱channel、熱血時報、立場新聞、眾新聞、Girlfriendwestface、香港眾志、香港獨立媒體網、打馬悍將粉絲團、傑出關公災難

附件

IMG_20191009_183806.jpg(311.54 KB)

I love RMB 

港大料今年GDP零增長 消費信心指數跌三成

跌三成係"港大話"0既!

跌淨三成先係真。

零增長都ok啊,整天增長增長昆9人。  大學生畢業人工20年沒有增長。  增長什麼L野呢??

引用:
原帖由 @賓尼兔@ 於 2019-10-9 09:54 AM 發表
政府做得唔好是一個事實
但暴徒四出破壞也是事實
政府做得唔好,並不代表暴徒可四出破壞,亦不能暴徒合理化
同意

低處未算低,真係有排衰...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]