• 瀏覽: 403,795
  • 回覆: 7,098
  • 追帖: 20
+281
引用:
原帖由 劉婕 於 2019-10-8 11:33 AM 發表

既然處處想擺脫CY既影子, 就該在初上場得到各方支持和呼籲時, 盡快就廿三條立法。
並且成立有政治時常識的智囊團協助自己, 應對犯民和毒媒的各種陰謀。 ...
我懷疑林鄭係泛民既人,所以23條佢係一定唔會立法!

引用:
原帖由 @海東青 於 2019-10-8 11:34 AM 發表

早就路人雞知
師兄所言指既係林鄭還是我所提到既兩個帖!?

我初時都覺林鄭鬼鬼地,佢好多行徑都唔多合理同偏頗!但今次單暴動水太深,又多parties想借香港抽水,佢角色我都好有保留,拖係為邊方真係好難講,不如靜靜地等亞爺發落!😶

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2019-10-8 11:31 AM 發表

儘快成立特別法庭,將暴徒即捕即審即判刑!
絕對支持,但唔係想快就可以,法律研究,落實執行後既各種阻礙,例如司法覆核等等,政府太強硬變了一言堂,皇帝,失民心,太軟又做唔到野,咁又可以點呢?
個人覺得回歸22年既黃色炸彈,要用幾多時間先可以一次過引爆同善後,還是見步行步,治標不治本,每幾年後又爆一次,佔中係第一次,逃犯條例係第2次,你仲想經歷第3次嗎,長痛不如短痛,一次過痛晒,之後先可以輕鬆!

引用:
原帖由 hk_mask 於 2019-10-8 11:39 AM 發表
我初時都覺林鄭鬼鬼地,佢好多行徑都唔多合理同偏頗!但今次單暴動水太深,又多parties想借香港抽水,佢角色我都好有保留,拖係為邊方真係好難講,不如靜靜地等亞爺發落!😶 ...
我反而覺得中央俾中美貿易戰拖住,唔方便係香港平亂,結果只有依靠林鄭,但林鄭就係咁拖!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2019-10-8 11:39 發表

師兄所言指既係林鄭還是我所提到既兩個帖!?
林鄭就算唔係內鬼,處事已經失職。你見佢今早記招還有笑容,真係無恥之極!
果件咩叔嘥能氣啦,不過我明嘅,本土南蠻嘛

引用:
原帖由 whc4106 於 2019-10-8 11:42 AM 發表

絕對支持,但唔係想快就可以,法律研究,落實執行後既各種阻礙,例如司法覆核等等,政府太強硬變了一言堂,皇帝,失民心,太軟又做唔到野,咁又可以點呢?
個人覺得回歸22年既黃色炸彈,要用幾多時間先可以一次過引爆同善後,還是見步行步,治標不治本,每幾年後又爆一次,佔中係第一次,逃犯條例係第2次,你仲想經歷第3次嗎,長痛不如短痛,一次過痛晒,之後先可以輕鬆! ...
唔好忘記林鄭已啟動了緊急法,佢係有權開個特別法庭審理呢次暴亂既每一個暴徒,問題只係佢肯唔肯做,至於黃人,反而可以事後再慢慢清算,而家最緊要係止暴制亂,唔係無限咁拖!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2019-10-8 11:42 AM 發表

我反而覺得中央俾中美貿易戰拖住,唔方便係香港平亂,結果只有依靠林鄭,但林鄭就係咁拖!
唔會,老美跟本對中國係老鼠拉龜,中國擺明拖佢!香港個局現在都係拖梗老美,佢在香港地個坑去又唔係,太盡咁去又驚香港啲利益無晒,要退去台灣!香港慘,但大局對中國唔係太差,同時可令香港人清醒啲同認清理解西方國家係咩一回事!😶如果香港人唔肯面對現實,中央點救都係浪費!

引用:
原帖由 @海東青 於 2019-10-8 11:43 AM 發表

林鄭就算唔係內鬼,處事已經失職。你見佢今早記招還有笑容,真係無恥之極!
果件咩叔嘥能氣啦,不過我明嘅,本土南蠻嘛
林鄭時笑時哭,我而家真係開始認同佢演技好,不斷咁耍香港人!

林鄭係公務員出身,英國政府訓練出來執行命令的系統,當年所有決定仍然是英國佬話事,所以睇得出,777並無一般政治人物的領導才能,只懂在系統中找答案,咁多個月以來,佢極少露面,因為唔知點做。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2019-10-8 11:49 AM 發表

唔會,老美跟本對中國係老鼠拉龜,中國擺明拖佢!香港個局現在都係拖梗老美,佢在香港地個坑去又唔係,太盡咁去又驚香港啲利益無晒,要退去台灣!香港慘,但大局對中國唔係太差,同時可令香港人清醒啲同認清理解西方國家係咩一回事!😶 ...
呢班撐暴徒既人冇得救,無論拖幾耐都唔會對歐美國家改觀,反而會將怒氣向政府向中央發泄!

引用:
原帖由 gerson161 於 2019-10-8 11:50 AM 發表
林鄭係公務員出身,英國政府訓練出來執行命令的系統,當年所有決定仍然是英國佬話事,所以睇得出,777並無一般政治人物的領導才能,只懂在系統中找答案,咁多個月以來,佢極少露面,因為唔知點做。 ...
公務員唔做唔錯嘛,所以就選擇隱形!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2019-10-8 11:52 AM 發表

呢班撐暴徒既人冇得救,無論拖幾耐都唔會對歐美國家改觀,反而會將怒氣向政府向中央發泄!
跟本就放棄深黃漢奸,教育嘅係隨風擺柳嘅大衆!😶借此機睇清楚咩係人咩係鬼都係好事!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2019-10-8 11:46 AM 發表

唔好忘記林鄭已啟動了緊急法,佢係有權開個特別法庭審理呢次暴亂既每一個暴徒,問題只係佢肯唔肯做,至於黃人,反而可以事後再慢慢清算,而家最緊要係止暴制亂,唔係無限咁拖! ...
啟動了緊急法,但面對司法覆核呢,判完到上訴仲有終審,我都想快,但快唔到,法庭只係唔批臨時禁制令,場官司係未打,萬一政府敗訴你所講既野全部無用了

引用:
原帖由 whc4106 於 2019-10-8 11:57 AM 發表

啟動了緊急法,但面對司法覆核呢,判完到上訴仲有終審,我都想快,但快唔到,法庭只係唔批臨時禁制令,場官司係未打,萬一政府敗訴你所講既野全部無用了 ...
預左司法覆核,但係可以先實行,好似禁蒙面法咁做,睇下班官會唔會出禁制令!
另外如果敗訴可以中央釋法,或者林鄭直接用緊急法廢左法院再開特別法庭!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]