• 瀏覽: 11,487
  • 回覆: 115
+2
  (星島日報報道)網上有片段瘋傳一名勇敢婆婆,前日眼見大批勇武示威者在灣仔堵路,她冒着危險,單人匹馬清除障礙物,更憤斥周邊圍上的一眾黑衣人...

(星島日報報道)網上有片段瘋傳一名勇敢婆婆,前日眼見大批勇武示威者在灣仔堵路,她冒着危險,單人匹馬清除障礙物,更憤斥周邊圍上的一眾黑衣人:「我知我搬一個,你哋扔十個,我做唔到啲咩嘢,但我都要做!」又歸咎部分傳媒「美化」示威助長惡行,黑衣人只喝令婆婆離開,未向她施襲,在現時一片「私了」恐慌下,婆婆的正義情操,猶如黑暗中一點明光,獲網民激讚,但仍奉勸市民要注意安全,切勿犯險。
現場為灣仔告士打道近盧押道,前午四時許,一批示威者以大批雜物及鐵欄堵路,其間一名以街坊打扮、自稱七十歲退休老婦走出馬路移走路障,邊搬邊質問示威者:「點解要阻住條路」,更形容「殺人放火,我都唔理你」,但對堵路感到非常反感。
雖然有市民擔心婆婆安全勸阻,但她未有理會,示威者以雷射光近距離照向婆婆,又將一支小國旗放入婆婆手中,婆婆毫不畏懼,反而多次出言挑釁:「打死我啦」,又指「幾十萬人做壞事」,而且強調:「我知一個人力量無用,我知我搬一個,你哋扔十個,我做唔到啲咩嘢,但我都要做!」
在場有傳媒問她如何理解示威者堵路行為,婆婆反指罵有部分傳媒「美化」示威,助長他們惡行,又慨歎堵路令職業司機難以放工回家與子女共享天倫,質疑示威者不想回家及有人照應,包括用膳及沖涼。

部分傳媒「美化」惡行...
我知一個人力量無用,我做唔到啲咩嘢,但我都要做!
謝謝婆婆...向暴力說不...

新聞來源連結:
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/2074106/

引用:
原帖由 pugbb 於 2019-10-8 06:12 AM 發表
  (星島日報報道)網上有片段瘋傳一名勇敢婆婆,前日眼見大批勇武示威者在灣仔堵路,她冒着危險,單人匹馬清除障礙物,更憤斥周邊圍上的一眾黑衣人...

(星島日報報道)網上有片段瘋傳一名勇敢婆婆,前日眼見大批勇武示威者 ...
要頒好市民獎

佢地邊夠膽哈阿婆吖

條片好清楚有個女仔大叫阿婆快啲去死

阿婆小心,曱甴暴徒乜都私了,留住條命睇佢地點死

婆婆好嘢

如果唔係阿婆,一早俾人私了

引用:
原帖由 win2win 於 2019-10-8 06:16 AM 發表

要頒好市民獎
點解婆婆唔要支國旗 !
聽到記者問婆婆愛唔愛國!

引用:
原帖由 人世人 於 2019-10-8 07:10 AM 發表
如果唔係阿婆,一早俾人私了
如果有一班強而有力的自由行來幫手就好了,來番一萬幾千個,每到幾千人幫手,人多曱甴就唔夠膽咁容易私了。自由行又唔怕比人起底。只要唔犯香港法律。最好呢D自由行受過專業訓練。可分工有自己醫護,又影下曱甴,和理非個班D相反去留念記錄。

引用:
原帖由 friendchanli 於 2019-10-8 07:32 AM 發表

如果有一班強而有力的自由行來幫手就好了,來番一萬幾千個,每到幾千人幫手,人多曱甴就唔夠膽咁容易私了。自由行又唔怕比人起底。只要唔犯香港法律。最好呢D自由行受過專業訓練。可分工有自己醫護,又影下曱甴,和理非個班D相反去留念記錄。 ...
如果有號召我都會去,但問題係曱甴怕死,其他人更怕死,邊個會出黎吖,你膠及d阿伯俾人追打都無人出黎擋住

畀曱甴攪臭HK

引用:
原帖由 win2win 於 2019-10-8 06:16 AM 發表

要頒好市民獎
https://youtu.be/h-Dxc_bIglE

支持

引用:
原帖由 人世人 於 2019-10-8 07:35 AM 發表

如果有號召我都會去,但問題係曱甴怕死,其他人更怕死,邊個會出黎吖,你膠及d阿伯俾人追打都無人出黎擋住
受訓過的自由行人士,旅客個類。香港本土市民太多顧慮。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]