• 瀏覽: 943,660
  • 回覆: 42
  • 追帖: 267
+678
引用:
原帖由 黃昏白滑的羊 於 2019-10-1 06:04 PM 發表

只能順應潮流返大灣區創業了? 
大灣區人生路不熟 可以做甚麽 北上打工也不容易 何況創業 暴徒
自毀家園 香港人有事
便變成難民 唉真是世界輪流轉

引用:
原帖由 bbv 於 2019-10-1 09:55 PM 發表

97年之後咁多人跳樓,就係因為銀行收水,一負資產就要搵舊錢去俾差價,否則銀主盤見。銀行根本唔理你有冇本事供,銀行只關心自己盤數。
希望唔好再見到。 ...
很抱歉 暴力如果持續
很大機會重現 97後復原有賴國家扶持 這因為是外在因素 而且當時香港很重要 不能有失 但現在發現漢奸充
於朝野 外國勢力鷹犬隱於各行各業 新一代被教育佘毒 成為反中骨幹 再過一代 香港將被反中支持者控制
整個社會將被他們掌控
你認為中央下一步應如何進行

引用:
原帖由 zzzdd 於 2019-10-1 10:25 PM 發表

師兄無睇新聞嗎?拉左人,保釋+宵禁令,犯宵禁令出現示威現場,照保釋仲放寬宵禁
是嗎 那法官怎樣判詞

個人認為人民幣 不是長期拋售對象 因為美元並不穩健 資金會流入中國

引用:
原帖由 呢個藍色的樓奴 於 2019-10-4 09:35 PM 發表

如果曬冷之後 仲可以點處理?
政府這招針對學生 因為學生很多是瞞家人的
而且露面參加 學校最先受壓力 政府會問校長為何那麽多他們學生
是暴徒 所以反蒙面法
會減少學生參予 然就算有此法 它們仍然蒙面行事 然則蒙面法 警察可在各交通要道 各個擊破 起碼黑衣人便是被搜查對象拘捕

引用:
原帖由 kenywj 於 2019-10-4 10:41 PM 發表

真係痴唒線
那必然是那網站有人上帖 然後一些人附和 然後有此決定

引用:
原帖由 呢個藍色的樓奴 於 2019-10-4 10:44 PM 發表

會唔會太樂觀?
樂觀。 現在是仇恨 那班勇武怎會罷手 但有多一條例給警方用 當然好過冇 這局沒有和平終結 但最低限度政
府要由學校著手 最少要給校長壓力 多些拉人 給黃法官壓力 總不能多次被捕 仍是釋放吧 給他們繼.續 暴亂
增加警方的執法 認受性 這場風暴是無法如
娥姐那套對話可解訣
以警察實力是難以平亂
最後仍只能以武力解決
社會暴徒越凶捍 最後越慘澹收場

引用:
原帖由 JillWong 於 2019-10-6 01:45 AM 發表

我貼大量暴徒惡行,
去youtube 的評語留言,
包括台灣新聞, RT, Bloomberg....
等西人睇下.
給外國人看看真片沒剪接的連續片 等他們知道香港發生什麽事 這是幫香港忙

引用:
原帖由 太大星 於 2019-10-6 07:21 AM 發表

亞投行係習近平提出去頂日本主道的亞洲開發銀行,主要支持一帶一路基建融資。

習當初提出嗰時無乜人留意,但當一帶一路逐漸上馬,歐亞國家知道唔係講笑,咪執輸簽署合作。

我當時都係睇Kallan兄的詳解至明白習近平的鴻圖,一帶一路發展對中美的影響,可追返大國博弈等的帖。

老尾在08年金融風暴後要減息量化寬鬆回氣,係被阿爺迫佢加息,搞到進退失據,阿爺近幾年的貨幣經濟政策係釘住美元,唔比佢翻身,唔比佢 ...
現在在節骨眼上是要美金爆煲時候了 現下美元在高位 大量倉積存
在相對高位很長時間
欲升無力 跌就悽慘 而且財赤嚴重 在這時候
又得不到美元回國 加息不能 因經濟轉弱 減息又不能求外面錢回流
而且市面因加中國稅又呈物價堅挺 只要來過美元急跌 美國便出現股災 那麽十月開始這個談判便對中國有利
人民幣也不會受沖擊

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-7 09:50 AM 發表
當阿爺公佈九月的外滙規模升左 197 億美元至 30924 億美元,而黃金就增加至 19 萬安士至 6264 萬安士;而美股則由上月底的 26916 跌至最低的 25743 ,至後靠吹水減息才升回 26573。可能大家唔明白上面的數字係乜,我同意係難明,不過,以下貼文也許可幫你瞭解現在的美國金融形勢,文章基本上識字的就睇得明。花少少時間,瞭解下國慶後的經濟形勢,這對大家瞭解香港形勢有極大幫助,至少 ...
樓主學識淵博 實在佩服 現在世宇三分 自成三個體系 美國欲霸世界 以美元為統霸 已經
走入下坡之路 國家被豪門大閥操控 國 與民皆窮 一切資源集中極少數人手裡 一眾市民
債台高築 量寬資源因市民購買力不前 不能有效利用 只能注入股市炒作 政府上塲減稅
把虛火再谷一谷 令財富更加集中小數人 而嚴重財赤 之前美國商人在無法攻克它國市場
便調轉槍頭實行在他國生產攻克自己市場 以國家赤字作彌補 又以金融手段 作周期剪羊毛 來控制世界 朋友認為這情形還能維持或有何形式變化於將來嗎 

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-7 11:01 PM 發表
大叔度借尼 :
轉發:

未試過做香港市民,做得咁失常:
家人、朋友的約會取消;
食飯、購物行街要先睇新聞,查下曱甴走向;
家中年輕人的正常學習受干擾和被迫取消;
與一些家人、親戚、同學、同事、朋友割席或冇嘢好講;
見到著黑衫的人有點莫明其妙的感覺;
唔想睇新聞但又唔睇唔得,好矛盾;
日日盼望北京有辦法,但又天天失望;
成屋人每日無時無刻都手持電話,但各自關注不同群組;
睇到暴徒放火、打人開始冇 ...
多謝樓主金句

引用:
原帖由 Vmc01354 於 2019-10-8 06:30 PM 發表

袁木講天安門冇死人
泛民就屈大陸講64冇死人講大話
的確是袁木在說天安門
清場沒死人 當時我在電視機旁 而事實應該是 在天安門突然熄燈
後至清晨幾小時 天安門如經大量屠殺的話 那些屍體 血漬怎也不夠時間清理 早上解放軍被人民包圍在紀念碑
周圍 而且被攻擊 非常狼狽 那不是很有趣嗎
我相信死人應在木?地那地方 

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2019-10-12 09:29 AM 發表

👇以下評論很有points🤔
😎🚴🚴💨
期望中國對香港會有更好解決方法💪

👉我係80後,呢幾個月一直係到諗,點解香港會攪成咁,係咪中國係呢場仗已經輸左?我分析左好耐,香港呢場仗,中國真係已經輸左,

可能好多人唔認同中國已經輸左,但你睇睇教育,中國係咪已經輸左,係教育之中,10個有9個係有反共思想,其中5個係反中,其中一個係激烈反中者,每個香港人進入社會前都會被12年免費教育洗禮,每年 ...
個人也認為香港沒有將來 從幾個層面分析
如技術空洞化
如思想逐漸是歸類盲目反國家
香港精神早已沒有
新一代社會思維質素倒退
香港被邊緣和失去價值
將來人才只有北流
香港國際地位下降
由獨當一面變成大灣區一員 
轉運港的作用式微
資金流走北上

鍵盤翻頁