• 瀏覽: 943,655
  • 回覆: 75
  • 追帖: 267
+678
引用:
原帖由 ina_macau 於 2019-11-7 04:21 PM 發表

馬交府大把錢,1千億買機場唔知阿爺比唔比.
我有馬交友準備聖誕飛,超級驚付生事件隨時重演。
其實機場特警平時有咩嘢做? 機場特警屬於警察部門嗎?上次班曱甴圍機場,阻航班,禁錮和打乘客,已經係恐怖主義了!平時揸住支輕機得個樣行行企企,咁嘅情況都唔出黎制止,咁香港仲會有咩時候會用得上呢班機場特警模特兒?

引用:
原帖由 ckm 於 2019-11-7 04:39 PM 發表

機場特警去咗做速龍
下次再有相同情況真係唔使對班曱甴手軟。林鄭啱啱述職返落黎,唔見有咩大手影喔,除咗今日話俾藍友聽中央點點點,但係對打擊黃屍有咩未來行動完全睇唔到。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-11-7 04:42 PM 發表

租一次酒店都幾百
一個禮拜一次條數都差不多
廣東省咁大,租間屋唔好處就係屈死一個地方,除非話用黎度假週末避世用。其實租d悠閒酒店大品牌全國連鎖嘅乾淨衛生,如錦江之星,漢廷酒店,又便又衛生,150-250蚊,搭高鐵去到邊住到邊方便得很。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-11-7 04:45 PM 發表

其實應該係爭取單牌車直入內地
越南車,緬甸車,俄羅斯車入中國都唔使兩地牌
反而香港要

根本係香港自私唔想放內地車到港先死咬唔放
香港人玩鎖國,歧視都係班港獨和泛民攪攪震,成班傻人一起跟,咪由呢班人同後代最後自己受番嗮。

引用:
原帖由 Vmc01354 於 2019-11-7 04:54 PM 發表

去過豆腐潤咁細
同香港機場冇得比
攞完仲可以即刻起三跑😎
澳門機場遲早要擴容,有朝一日中央俾澳門塊橫琴地規劃成熟,澳門機場就要擴建。上個禮拜行咗一轉橫琴,好有2000年浦東嘅感覺,橫琴以後不得了。

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-11-7 05:30 PM 發表

我都覺得不得了,本來想揀果邊,諗諗下都系吾使咁急,2025打後都吾遲。
而家4000一尺,2025就變12000一尺

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-11-7 05:39 PM 發表

地產網好多假盤吸客,有時連Video都係抄人地嘅,比較價錢都係參考市場成交穩陣D,然後再搵D貼價Agent,起碼老實D
而家都取消所以限制咯,買一手價格透明,不過thru香港agent買,單價有機會會貴d

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-11-7 05:49 PM 發表

個人認為澳門未必會擴容了,前有香港機場深圳機場,後有金灣機場,澳門空域超窄,金灣仲有鐵路直到
其實現在講合作共贏,阿爺要分餅仔,好可能叫馬交讓D飛機珠海上落,遊客玩多輪珠海,玩多兩日,大家有錢齊齊搵 ...
金灣機場已經計劃擴容,聽個朋友講個內幕消息,果邊主要會吸引國際性嘅大藥廠和企業(聽果時無心裝載,唔肯定),金灣果邊本身就有好多大廠,而家機場擴容估計會加大貨運客運量,靠近機場附近都不停起樓,唔聲唔聲都已經去到2000一尺,3-5年前仲係幾百。

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-11-7 06:09 PM 發表

唔,講緊二手;一手價格亦冇你想像中透明,好多擦邊球
一手樓會有少少差距,你跟香港agent上去買人家都要賺一筆的。

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-11-7 06:19 PM 發表

我比較保守,樓住不炒係國策,6年再升3倍一定唔再容許
另外,資產泡沫未必頂到2025,美國隨時賴債全球連環爆煲,內地都未必可以全身而退,到時樓價可能只是一個數字
Fullpay應該冇問題,供就隨時畀人call margin,小心 ...
係嘅,租住先都得,大陸租樓便。美國快d爆,望穿秋水。

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-11-7 06:33 PM 發表

珠海好有雄心壯志,金灣鶴山橫琴填左兩個澳門出來,鶴山高鐵站會成為高鐵樞紐,好似今日深圳北,硬件真係好勁。
但珠海本地人真係好少,要發展始終要有產業,唔係起個金融島就可以有個金融中心橫空出世,點都要有人才,但人才點解唔去廣州深圳先?馬交要搞葡語金融,有幾多金融佬識葡語?暫時都睇唔通 ...
珠海呢十幾二十年都雄心壯志試過唔少嘢,不過每件都唔得,之前就係地方政府自己規劃,而家係中央指揮或會不同,珠海人少人才就一定要外求了。而家金融服務業會集中橫琴,大地產商插嗮旗起咗好多高級公寓配合; 金灣始終會係工業(非科技類,科技類工業會集中東莞)為重,果邊本身地多又多廠,機場擴建係配合貨運直接出口。

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-11-7 07:44 PM 發表

師兄好熟,我只係睇地圖吹。工業我只識一間格力空調,不過都好似搞埋地產
橫琴高級公寓個人好有保留,咁正就唔賣自己長期收租;而且係填海地,起太高怕會沉降 ...
格力,美的都有自己房地產,格力係珠海就唔夠華發大,橫琴就基本華發獨大。沉唔沉降就唔知道了,以前技術冇咁好就見過不少,而家就唔知道了。大陸嘅趨勢,以後都係偏向剛需細戶型低總價,因為樓價始終會不停上漲,雖然習大大話房子用來住唔係用來炒,隨著越來越開放,唔漲先至驚。商業區複式公寓或平層自己唔住可以放租,日租都可以,福田而家就大把Loft公寓出租。

引用:
原帖由 小米大猴 於 2019-11-7 08:19 PM 發表

師兄請告之能否提早換到,要否用甚麼理由要求提早換?我也是紅色回鄉卡明年底才到期.謝謝!
香港微信號都可以支付,不過要連接一個國內開嘅銀行戶口就得。

引用:
原帖由 小米大猴 於 2019-11-7 08:19 PM 發表

師兄請告之能否提早換到,要否用甚麼理由要求提早換?我也是紅色回鄉卡明年底才到期.謝謝!
報失再補領得唔得呢?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-11-7 09:15 PM 發表

唔使報失,只不過由申請日起重新計十年,會蝕舊證使用期
咁就冇所謂,換藍卡方便搭高鐵,我用紅卡每次都要去窗口

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]