• 瀏覽: 944,166
  • 回覆: 22
  • 追帖: 267
+678
引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-10-30 22:01 發表
絕對係特登!

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-31 19:37 發表
修例風波:高院頒臨時禁令 禁網上煽動暴力傷人或毀壞

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 1031_00822_001.html

政府已申請有關禁制令,請各師兄姐在發帖時注意言行,更不要有鼓吹武力行動的建議,小心,謝謝! ...
不過呢個只係臨時禁制令……

如果係永久法例就好喇。

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2019-10-31 21:52 發表

全會提出,堅持和完善 '一國兩制' .... .
以前有冇用完善 二字 ?
即刻變相承認現存嘅"一國兩制"原則(尤其係香港)實行得唔夠好,一定要改良。

引用:
原帖由 Vmc01354 於 2019-11-1 14:15 發表

日本係一個好神奇既民族
地理上唔係處於歐亞大陸邊界
但偏偏都可以好模糊自己身份

事實上佢地只崇拜強者而冇自己既根
當年唐朝強盛,就全盤唐化
玩左千年去到近代比黑船打開國門
跟住一下就話自己要脫亞入歐做歐洲人了,當然當年打贏毛熊更覺得自己係了

另外日本最叻係學完人地既野包裝本土化,唐代建築變日式建築不在講
近代日本跟了美爹之後都吸收好多新野,例如個d咩和式西餐,夾 ...
我會諗起日式蘿莉塔🙈
不過都要承認,日本嘅包裝藝術真係冠絕全絕,無其他民族比佢更加"中二"🙈

引用:
原帖由 gogofit 於 2019-11-4 11:48 發表

阿爺已打開逃生之門,想避可去大灣區,重生之後再返嚟重建。
至於唔肯走又唔肯認清及面對事實,燒死哂就係命數注定,與人無尤。

大師話香港人口會減少100萬,除咗移民,病死餓死又係一大堆,重生前嘅黑暗有排都末到 ...
想走但係無能力走嘅人呢?唔通一定要做嗰一百萬人嘅陪葬品?

引用:
原帖由 kccarr 於 2019-11-6 21:39 發表

如果冇睇過我和我的祖國電影,強烈建議上utube睇中央電視台制作嘅70週年專題電視特輯【我們走在大路上】,如果話我和我的祖國係濃縮版,這套24集的特輯就是中華人民共和國排除萬難到達有今天成就嘅完整版!而且主題曲【天耀中華】非常感人動聽! ...
我已經事先喺明珠台度睇哂,真係好有感觸,好有正能量!

引用:
原帖由 DHMO 於 2019-11-8 15:08 發表

不,恨國的看更,帶風向的不少…
但是也有人心裡覺得香港人反骨,不值得幫…(為什麼大家還是覺得“香港人”這個字,講起來還有什麼正面的東西?我覺得大家太樂觀了) ...
唔關正唔正面事,而係"(中國)香港人"係我地與生俱來嘅身份,就算呢個身份係好係壞,我地都要背負著呢個身份,做好自己,繼而活下去。

引用:
原帖由 DHMO 於 2019-11-8 15:10 發表

“香港人”,只要你認是的話,未來就是會困死在香港,屎都無得食…
都係嗰句,睇少D喪屍片啦係🙈

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]