• 瀏覽: 944,188
  • 回覆: 202
  • 追帖: 267
+678
傳出話乞衣破解蒙面法,化妝成包青天、V剎、四川變面師應對,但防毒面具未能解決。

轉載自香討網友雨點子

新加坡總理夫人何晶在Facebook社交網站發帖,向負責執法的香港警察致敬,貼文上寫:「如果你埋怨工作和覺得心裡受到委屈,先看看下圖,三萬多人撐起700萬人的安全,維護了300多萬人正常上班秩序,休息片刻又要投入風風雨雨的工作 ,由衷敬佩!」
帖子裡附有六張警察太過勞累就地睡著的圖片。這張貼文在新加坡引起鬨動和熱烈回響。
香港已經成為「全球(10+1)之最」城市:
1. 最多冇品格的大學生
2. 最多濫用新聞自由和言論自由的社會
3. 最多反政府反國家的組織
4. 最多集會示威遊行的地區
5. 最多要將地區政府置於死地的立法議員
6. 最多熟悉法律漏洞的律師想顛覆禍害香港
7. 最多法官姑息及縱容暴徒
8. 最多誤人子弟的教授及教師
9. 最多暴徒要攬住香港人一齊死(攬炒)
10. 最多冇擔當冇骨氣冇才能的高官充斥在弱勢政府中
+1.  唯獨有最優秀的警隊保衞香港!撐起700萬人的安全

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-10-3 10:34 PM 發表

多謝解讀
今次習近平閱兵共有三輛車,主席先閱,跟著車牌2019的軍頭,隨後是1949車牌的先烈英靈,與以往兩輌車不同,所以國內人心很感動。

引用:
原帖由 unreal 於 2019-10-4 04:00 AM 發表

所以從正面咁睇,今次風波的確引出晒所有黃色魔物出黎。
對香港來睇,長遠的內部矛盾不會有太大改善,經濟如果沒有阿爺頂著,只會越來越差,睇唔到有正面。

但對中國大陸來講,就上佐一堂政治課,對香港繁榮自由民主有新的睇法,對長遠和平安定發展有幫助,明白點解要限制外國宗教、傳媒、通訉、交友網站⋯的進入。

引用:
原帖由 tsoilaiha 於 2019-10-4 12:21 AM 發表

可唔可以解釋不 唔係好明
跳蚤篇文章大意係講自滿清之後(不再跪),只求溫飽,對光頭(蔣介石)的民主一再的失望,只可以拿槍桿子(共產黨)出政權。

之後毛熊(蘇聯)的假意幫助又將我出賣多次,所以我唔再信愛情(包括友情),決定自力更新⋯⋯

引用:
原帖由 RockMe 於 2019-10-4 01:13 PM 發表
因為10.1開左槍,
就算冇蒙面法.
來緊的星期六日都會大搞.
差在是集中一個地方,
還是港九新界.

乞衣現在情緒失控,
有"暴走"情況出現.
今晩已經㑹大攪喇!

頭先經過始創中心,已有二三十個口罩人聚集,神態緊張地篤手機。

引用:
原帖由 HFLily 於 2019-10-4 03:56 PM 發表

多謝馬兄的帖及帖內分享的大師高人, 之前已聽從買咗硬嘢, 儲糧, 買定多少少藥物看門口. 不過上週銀行告知冇貨唔俾分行預訂. 想請教買周XX金粒可以麼. ...
金行的買賣差價較大,你上中銀網貴金屬投資,可搵到邊間分行有實金賣,差價比恒X貴少許。

99金及99.99當要走佬時分別不大。

引用:
原帖由 HFLily 於 2019-10-4 04:07 PM 發表

多謝CHing. 早知上次銀行問我99要唔要我都要啦.
99金只係舊款金條存貨,國際較乘認99.99金,但當走難時乜9金都分別不大。

引用:
原帖由 科姐 於 2019-10-4 04:10 PM 發表

中銀我買唔到, 有老牌金行可以買到硬野, 比銀行貴少少, 回收價又低少少, 勝在有貨唔洗等
啲師兄話上環利昌有貨,星期六都開,不過唔知點比錢

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-10-4 05:34 PM 發表
TVB news:馬來西亞首相馬哈蒂爾建議香港行政長官林鄭月娥辭職,以平息香港的修例風波。

條PK咁多貪污醜聞,走嚟阿之阿JOR!
其實條友搞掂佢自己國內啲問題先啦,懶醒。

馬哈根本就係一個政棍,屈自己個徒弟兼政敵安華雞姦,將佢收監。

引用:
原帖由 科姐 於 2019-10-4 08:14 PM 發表

好似只開1-5喎,先去落訂,再去銀行入數(恆生、中銀、匯豐)
我都係聽呢度啲師兄講,話老字號,佢地話星期六都開,但我未買過。

星期六金市停市,我唔知如果開佢點訂價。

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2019-10-4 08:25 PM 發表
之前呢度有位師兄提及伊波拉病毒,估唔到咁快會傳來香港
唔使咁驚伊波拉,早幾年係塞拉里昂三國大爆發,最後到控制到,聯合國重讚掦中國對疫情的貢獻。

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2019-10-4 08:27 PM 發表

頂,我澄清番先,頭先早放衰心急,只是想告知各位有交通擠塞,會影響回家。單單數照片當然係不能完全證明,以上車輛是否刻意堵路,如引誤會,我對各位致歉orz ...
我7點鐘係香港仔,條幹線全塞,由中環塞呢,的士司機話外面全塞哂。

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-10-4 09:04 PM 發表

D反應是咪大左D ? 反蒙面法有咁大影響?
正苦或正苦支助機構啲人就唔敢去衝,驚打爛鐵飯碗,到時示威活動威力減少一半以上,慢慢就平息。

但跟著呢幾日會打得好犀利,因為班黃人覺得上次成功迫停逃犯條例。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]