• 瀏覽: 943,923
  • 回覆: 47
  • 追帖: 267
+678
引用:
原帖由 JamesIeong 於 2019-10-18 07:24 PM 發表
各位師兄有無睇新聞,趙紫陽仔女戴住黃絲帶去拜佢老豆老母....
又唔駛咁敏感嘅,都無咩可以做得出,表個態唧。

引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-10-20 12:34 AM 發表
【人民銳評】怎樣做才是真正對香港年輕人負責?

10月18日,香港中文大學校長段崇智發表公開信,這封信發出后引發廣泛關注,但也帶來巨大爭議

10月18日,香港中文大學校長段崇智發表公開信指出,校方逐一聯絡逾30位被捕同學,其中大部分稱曾遭不合理對待,並親述被拖延就醫、求見律師家人無果、被逼搜身等。段崇智校長因此要求警方查明細節后清晰交待,並稱將為被捕學生提供協助。這封信自發出后,引 ...
開始炒車了

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-10-19 07:09 PM 發表

南美都有風景線,太誇張了吧!
全世界都似在暴動了,等著看英國硬脫歐暴動,歐盟國家現時嘅敍利亞難民暴動,最後會否包括有美國及加拿大呢?

引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-10-19 06:55 PM 發表
CY

引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-10-19 06:55 PM 發表
迫港大了
又等睇戲

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-20 06:55 AM 發表

港大校長祗識英文同普通話,英文班友仔唔識講,普通話又不屑講,好難玩喎
最重要係張翔比人感覺有d骨氣。

引用:
原帖由 太大星 於 2019-10-23 11:10 AM 發表

估計都係建制派內鬼放料,為恢復李瓜天下出力。
一文兩帖:

事實上未知真假,但近期曱甴暴徒表面上氣勢弱咗,中央又傳緊月底開四中全會,呢類有關林鄭下台嘅新聞一定多番。

主觀上,我反而希望呢個傳聞係事實。如果林鄭走,換個比佢更無能力(無論係唐英年或陳德霖)嘅上台,只著重金融系統或地產商果邊嘅人,香港亂事只會無限輪迴,死得更快,香港人求仁得仁了。

引用:
原帖由 太大星 於 2019-10-29 09:26 AM 發表

好似曾經聽過濕疹係個肝化唔到啲毒素,在皮膚表面發出來,只治理皮膚表面不能醫好。
有關濕疹,大叔推薦用皮膚針(即梅花針)。

大叔曾經濕疹都好嚴重,中西醫都醫過,結果最後都係中醫醫得好,除咗食中藥外,最主要就係用皮膚針(梅花針)去清毒素,到現在已經停咗藥好多年,有少少發出嚟就係屋企用皮膚針搞掂。皮膚針嘅好處係中醫教咗點用及熟習之後,可以係屋企自己搞,免費又唔駛食藥,而且一枝皮膚針只係幾十蚊,清潔後又可以重用,我兩枝皮膚針就用咗幾年,當然使用時要注意消毒係最重要。

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-10-30 04:49 PM 發表

我直覺認為佢地大台撐握大數據,而且動員能力大,有把握取得優勢,所以佢想用選舉結果再煲起個勢,唔想俾藉口政府取消個選舉,所以從動機上推斷近期嘅悶場係背後大台人為控制,而我之前就以為佢地場暴動已經到咗最高潮,但睇完其他睇法,又偏向前者 ...
想簡單講講對嚟緊區議會嘅預測:

首先就係新增選民我估計係黃藍各佔40-45%,剩低果5-10%%係會投比曱甴或所謂中立人士。我覺得不需要對呢班新增選民嘅影響太過悲觀,年輕選民增加嘅數目係多,但35歲以上新增選民亦唔少。做得選民嘅,無論係藍係黃,其實基本相信選票嘅力量,多過班曱甴暴徒嘅恐怖主義取向。所以我假設咗新增選民都係理性並且討厭暴力,而投票時亦傾向理性。亦由於以理性為主,我估計藍黃人數各45%。

而且到了現時10月尾,都見到政府有傾向「冷對待」呢次區選,這對建制基本盤源係有利嘅。

最後就係如果選舉宣傳及投票期間有暴力事件發生,對曱甴侯選人不利多過不利建制派。亦可以預計如果有暴力事件發生,區選會押後或部份選區重選嘅機會係超過7成。

1. 建制:取得總數40-45%議席,這是建制派嘅基本盤。
2. 傳統犯民:取得40%議席。
3. 曱甴:取得15%議席。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-10-30 07:00 PM 發表

個人認為選舉結果會似台灣,英文贏唔係佢攞多左票,係國民黨票有一半不出來投。香港今次建制太差!
咁我又無睇得咁差,建制做嘢唔係呢三幾個月先做嘢,起碼我係觀塘區嘅建制好多都有替市民過去幾年做到事,正所謂爛船都有三斤釘,反而就算班反對派及曱甴出嚟選,唔知係搏大霧定以為真係好多人支持佢地,就連宣傳都只係掛吓banner,咁嘅情況曱甴要贏選票都唔係咁易。

引用:
原帖由 神..六 於 2019-11-1 02:15 AM 發表

thx~

梅花針,激穴行/放血,同抓損放血一樣,相信作用係快速排毒,即係放濃咁......
情況係相似嘅。
以下係我個人經歷
(希望唔好嚇親版友):

長期嘅濕疹患處,會積咗好多毒血及瘀血,當用梅花針拍打穴位或患處時(尤其係患處,我係直接拍打患處嘅),頭果幾次患處會流血都幾多,而且d血係深色到有d似黑色嘅,同埋要用紙巾擠d毒血瘀血出嚟,流咗一陣血之後就會開始流血水,呢個時候醫師吩咐要由佢流d血水出嚟,我最嚴重果時,用梅花針患處流血水可以流成個幾兩個鐘,期間要不斷用乾淨嘅紙巾或有酒精棉花抹去血水,直至無血水流為止,呢個過程隨時可用咗半盒紙巾或半包棉花!

其實由開始流血水果刻開始,已經會感受到梅花針嘅功效,就係患處會已經不再痕癢!係即時止痕!當血水流咗一般時間,我地不斷紙巾或消毒棉花抹去血水得7788果時,患處會漸漸乾番,此時再用
酒精棉花消毒及搽消毒藥膏或皮膚藥膏便可,跟著患處一至兩天便會結痂,定時搽一般皮膚藥膏便可。

醫師起初係吩咐我隔幾日便可在家中做一次梅花針,過程如上,當然做梅花針前要注意消毒(包括要用滾水或酒精浸隻針),做完後我又會用牙擦(另開一支專用嚟清潔隻梅花針)皂液清除血跡後再浸支梅花針清毒包好,再留下次用。

做咗幾次之後,就會發覺患處出血量會減少,流出嚟嘅血會鮮色番,流血水嘅時間會一次比一次短,就代表該患處已在好轉中。有時情況會有反覆都要堅持住,患處慢慢就會縮小,直到患處皮膚漸漸光滑番,就可以停止療程。

當然,使用梅花針嘅方法及原則,最好先問醫師,再加內服中藥會加快好轉嘅速度。

引用:
原帖由 神..六 於 2019-11-1 05:09 AM 發表

其實同香港現狀有d似,唔趕走d黃毒出體外就真係一身唔死一身潺架......
大道至簡,知易行難。
單單黑白、是非、公道,就爭辯了幾千年。
所以醫濕疹也好,醫香港也好,
道理未必深,堅持卻很難。
而且香港不少人仍然以為多年積患,
可以簡單幾服藥就可藥到病除,
或者換過另一個大夫就得,
卻不知「行運醫生醫病尾」,
真係可悲可笑兼可憐。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-11-1 04:35 PM 發表
尋日上午,盛智文話希望老蘭無事,做到生意,高人下午就申請網絡禁制,馬大法官就話退休,夜晚警隊就封老蘭,仲當住記者面前唔 like 邊個就噴邊個。封老蘭即係話俾你班有錢佬聽,唔俾你做生意; 而共和國警隊,唔係你地係毒果日望夜望嗎,尼左啦!
今日到宜家,班泛民對警隊封老蘭同警隊行動一聲都唔敢出……
有 d 野發生咁…… ...
除咗呢兩日一炮三響,仲有四中全會嘅公報,及武警又深圳做演練呢。真係好多嘢睇呀。

引用:
原帖由 hanE 於 2019-11-3 01:53 AM 發表

那段日子真好,食肆水準又高一星期出去食幾次飯,冇話有唔食得入口咁離譜嘅,買嘅都係日本精品,唔睇戲,就聽哥,還有夜總會。
嘩,七幾年,我果時仲係好細,但仍然好窮.........

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]