• 瀏覽: 944,149
  • 回覆: 7,397
  • 追帖: 267
+678
引用:
原帖由 diverstranger 於 2019-11-11 09:19 AM 發表

我之前開咗個大灣區戶口, 但滙唔到錢返去.....
我開咗中銀大灣區
開完後刨咗好耐先研究到點綁定帳戶匯款
首先要用電腦版中銀網站login搞

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-11-10 02:26 PM 發表
屋企人啱啱大灣區返咗香港,話,中銀要有居住證才可開立銀行帳戶。

今次開工行,銀行周末收4點,但尋日忙到5點才散到批港客。系,昨天開戶的 全部系香港人,仲要响ATM入DEPOSIT ,入到人哋部ATM 爆額。香港人呀~有冇咁誇張呀,全部好似玩緊走難模式咁

然後,羅湖商業城工行職位非常好,仲要幫晒我屋企人下載微信,再綁定微信支付,再下載網銀,網銀好似大概三個月收10蚊。下載完網 ...
唔好意思師兄師姐. 我是一個 CDR, 已經開始頂唔順, 想星期六日返大陸鬆鬆.
上網爬文段後, 有d開大陸銀行戶口微信問題要請教大家.

最唔清楚是 怎樣開大陸電話?
開銀行戶口, 是否耍帶回鄉卡, 身份証, 水/電/煤單, 同人仔$2,000. 正確嗎?
是否工商開戶好d? 那一間可以廣東話 (國語完全唔掂)? 是否會幫忙開通微信支付?
下星期平日放假, 上深圳開電話&銀行戶口. 一日可以ok嗎?
還有那些事要注意?

先謝謝.

理論上講,口岸中銀開左幾十年,一定係中銀最容易開。

而且中銀香港匯去大陸中銀同名戶口又唔洗手續費。

前排口岸中銀都重係住址証明,回鄉卡,身份証, 大陸電話,大陸親朋好友地址就開到戶。

信息萬變,直及早行動

深圳國貿嘅中銀同工商都預咗好多香港人去開戶口,所以好多佢地嘅職員都識講廣東話,我嘅經驗係工商銀行嘅戶口,包括網上理財同手機理財都易用啲,但中銀喺全國多分行,不過當你已有支付寶或微信時,你又有幾可要去櫃員機攞錢?

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-11-10 14:26 發表
屋企人啱啱大灣區返咗香港,話,中銀要有居住證才可開立銀行帳戶。

今次開工行,銀行周末收4點,但尋日忙到5點才散到批港客。系,昨天開戶的 全部系香港人,仲要响ATM入DEPOSIT ,入到人哋部ATM 爆額。香港人呀~有冇咁誇張呀,全部好似玩緊走難模式咁

然後,羅湖商業城工行職位非常好,仲要幫晒我屋企人下載微信,再綁定微信支付,再下載網銀,網銀好似大概三個月收10蚊。下載完網 ...
三個月收¥10?係咪Keep唔夠400响戶口
當時開只係收我¥15一次性工本費,根住冇扣過任何錢

引用:
原帖由 科姐 於 2019-11-10 14:32 發表

多謝有用資訊,好在一早開左個中銀戶口再開都無要求住戶証,之前路過商業城ccb同工行都爆哂棚,下次再搞過
所以有得搞一早搞
好彩兩年前一口氣响四大行都辦左咭,否則依家辦都未必搞得到

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-11-10 14:36 發表

呵呵,等佢哋慢慢自己查啦,銀行講啱,佢哋記錯吾出奇。佢哋系時候要學習適應下
係咪收左咭開咭同舊usb既錢

引用:
原帖由 ahwahk 於 2019-11-11 09:46 AM 發表

唔好意思師兄師姐. 我是一個 CDR, 已經開始頂唔順, 想星期六日返大陸鬆鬆.
上網爬文段後, 有d開大陸銀行戶口微信問題要請教大家.

最唔清楚是 怎樣開大陸電話?
開銀行戶口, 是否耍帶回鄉卡, 身份証, 水/電/煤單, 同人仔$2,000. 正確嗎?
是否工商開戶好d? 那一間可以廣東話 (國語完全唔掂)? 是否會幫忙開通微信支付?
下星期平日放假, 上深圳開電話 ...
喺羅湖 一出關已經可以去中移動或者聯通開電話卡, 用回鄉卡實名登記,即時攞得, 之後就可以 去開戶口, 成個過程一個下晝已經搞掂。 去過國貿中心工商,有職員可以講廣東話

立東後運動有激化,同突變的趨勢,估計黑衣係吸取佔中教訓,同睇winter on fire睇上腦。

情況有與民情背馳,同急促惡化跡象。

個人認為有必要做定假如香港核心運作不能持續的最壞打算。

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-11-11 10:21 AM 發表

喺羅湖 一出關已經可以去中移動或者聯通開電話卡, 用回鄉卡實名登記,即時攞得, 之後就可以 去開戶口, 成個過程一個下晝已經搞掂。 去過國貿中心工商,有職員可以講廣東話 ...
唔係經常返大陸嘅可以出啲「日租咭」嘅plan,每月要比幾蚊人仔管理費,用嗰日先計嗰日數據費,另交費可以唔洗特登上大陸,只要上淘寶就可以淘聯通或中移動嘅增值額同輸入要增值嘅電話號碼,好方便!

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-11-11 10:21 AM 發表
喺羅湖 一出關已經可以去中移動或者聯通開電話卡, 用回鄉卡實名登記,即時攞得, 之後就可以 去開戶口, 成個過程一個下晝已經搞掂。 去過國貿中心工商,有職員可以講廣東話 ...
多謝師兄回覆.
這幾年我都是東鐵落馬洲過關, 請問落馬洲附近那裡可以開電話卡?
謝謝!!

引用:
原帖由 smky 於 2019-11-11 10:31 AM 發表
唔係經常返大陸嘅可以出啲「日租咭」嘅plan,每月要比幾蚊人仔管理費,用嗰日先計嗰日數據費,另交費可以唔洗特登上大陸,只要上淘寶就可以淘聯通或中移動嘅增值額同輸入要增值嘅電話號碼,好方便! ...
多謝師兄回覆.
請問「日租咭」嘅plan是那間公司 (中移動/聯通)?
謝謝!!

引用:
原帖由 054D 於 2019-11-11 10:03 AM 發表
理論上講,口岸中銀開左幾十年,一定係中銀最容易開。

而且中銀香港匯去大陸中銀同名戶口又唔洗手續費。

前排口岸中銀都重係住址証明,回鄉卡,身份証, 大陸電話,大陸親朋好友地址就開到戶。

信息萬變,直及早行動 ...
多謝師兄回覆.
但我冇國內地址. 謝謝!!

引用:
原帖由 ahwahk 於 2019-11-11 11:00 AM 發表

多謝師兄回覆.
請問「日租咭」嘅plan是那間公司 (中移動/聯通)?
謝謝!!
聯通,但中移動都應該有類似plan,另要提一提聯通咭在香港可收到sms,在香港搞網上或手機理財要收sms認證碼都無問題。

引用:
原帖由 ahwahk 於 2019-11-11 11:04 AM 發表

多謝師兄回覆.
但我冇國內地址. 謝謝!!
無就開著中銀大灣區先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]