• 瀏覽: 944,183
  • 回覆: 75
  • 追帖: 267
+678
引用:
原帖由 explorerfnk 於 2019-10-15 10:08 AM 發表

去沿海城市係會嚇一跳。
不過再深入內陸會係另一種感受。
12年經過康定時,一到步已經好驚訝,雖然唔係大城市,但已經比起香港沙田區繁榮,聽住首康定情歌望去格格不入
再往入走,當然落後d, 但周圍都開始大興土木,沿住318國道修建,一直到拉薩甚至無人區。
當年仲有新聞講,中國已經刻服到凍土上起鐵路既問題。當中既發展規劃質量速度真係唔係其他西方文明可以做到。 ...
其實唔使去咁遠,去到三四線城市嘅縣城睇睇,基建和配套都幾完善,我揸車出去旅遊我都喜歡停留經過嘅縣城望望,雖然係走馬看花都睇到一些細市嘅特色繁華。

引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-10-15 01:00 PM 發表

唔係連州人.只不過去過幾次覺得人民風貌都唔錯
果邊口味唔太啱香港人,長住要諗清楚,連州係屬於廣東省不過非常靠近湖南省,從個人經驗看,逢親兩個省嘅接壤位置嘅地方,發展一定較其它地方慢,主要係中央資源分配問題,呢類地方貪官都多d,無王管。

引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-10-15 01:58 PM 發表

禾就係鍾意佢發展慢D問你死未
個人喜好,連州附近風景區的確唔錯,地下河,三峽,玻璃橋,清遠雞正宗好食,如果鐘意種田租番一畝地一年都係幾舊水😄果邊溫泉水都可以,入去休閒下又一天,人其實無需要太多物質追求。

引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-10-15 01:58 PM 發表

禾就係鍾意佢發展慢D問你死未
要有車牌買部車周圍去,長住大陸係必須的。

引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-10-15 02:35 PM 發表

冇辦法唔識揸.船牌就有
考牌有幾難啊!不過我都冇考過,我係買大陸牌而家老司機了。

引用:
原帖由 max3306kin 於 2019-10-15 02:50 PM 發表

師兄,畜牧業有無研究?
佢好似係師姐吧

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-10-15 05:16 PM 發表

想請教, 大陸揸車有難度嗎? 即是揸車個態度, 規則有大不同嗎? 叫家人去換埋個大陸牌, 佢有D猶疑, 話大陸揸車危險....
其實難度唔大,跨過咗心理果關就得,最重要夠專心。一般一線二線頭大城市,因為道路法規很嚴很容易收到罰單,所以一般都循規蹈矩的揸,唯一注意就是車多,所以要揸熟和對路線熟悉才上路,我試過幾次出深圳都中招主要係唔熟悉道路。
二線尾及其它嘅市鎮揸車要高度重視電瓶車和行人,車少不過小意外會比較多,因為小鎮揸車好多係唔守交通規矩自私揸車。
大陸揸車,夠專心,行車之間多望三個後鏡留意交通狀況。大陸揸車其實好easy,路面夠闊停車位都大過香港嘅,揸得掂香港無理由揸唔掂大陸,識得d港澳人未揸之前都話大陸揸車好危險,揸過之後其實好簡單。
果陣係深圳其中一個大鎮學過幾個鐘車,第一堂就係馬路揸,仲係繁忙下班時間,開始好驚不過第二堂就唔驚,而家好享受駕駛,一日唔揸車心癢癢的。

女性就唔建議飲太多豆漿,尤其係有乳腺增生嘅女士。

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2019-10-15 06:32 PM 發表

你都唔好望自己生蛇, 病情似一般皮膚病,
但如果誤診一星期就會破壞神經,
有排煩.
生蛇好可怕我老豆70年代生過差d瓜,前幾年識得個澳門佬又係生蛇,要上廣州醫院睇,失蹤一個月先至出現番。蛇生係腰成蟠龍蛇人即瓜,好似係人體免疫系統出現紊亂先至生蛇?

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-10-15 07:17 PM 發表

TKS... 其實只是叫佢去攞定先, 有時間機會先講揸, 第時想自駕遊,但已經咁反應... ...要過左佢個心理果關先....,
冇錯,港澳人士主要過唔到心理關口,其實而家係國內揸車已經安全好多,越大城市越安全,反而係d鎮仔先至警惕多少,因為撞到行人或電瓶車就比較麻煩。不過交通條例係國內天平已經唔會只向弱勢一方傾斜。

等埋外交部記者招待會發言人點回答先,而家都係英國佬傳聞。

千呼萬喚
幾時輪到Quebec, California

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-10-28 09:55 AM 發表

唔出奇呀,拉登倉促海葬,屍骨無存,哩次就炸彈自殺,血肉模糊,即係死無對証囉
拉登其實一早就死咗唔公佈,唔係點樣呃國會通過軍費撥款。

引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-10-31 08:36 AM 發表
順路去香港睇睇自己養嘅狗咯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]