• 瀏覽: 943,967
  • 回覆: 110
  • 追帖: 267
+678
引用:
原帖由 hanE 於 2019-11-2 06:14 PM 發表

文字數目字好多人都唔識寫呀!
唔介意可寫簡體: 一二三四五六七八九十

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-11-2 04:55 PM 發表

唔係,佢有自己出嘅財神金牌,亦有賣金幣,只不過5兩裝金條係最抵買嘅,買出買入差價最抵玩,買賣價一兩只係差$60, 買賣一安士金幣聽聞差價可以去到幾百蚊 ...
周腥每兩差價七嚿

引用:
原帖由 Herme 於 2019-11-2 09:10 PM 發表

我話識睇咪俾人知我幾歲?
我識寫添呀

引用:
原帖由 hkc9 於 2019-11-2 09:49 PM 發表

👍👍👍佩服
細個老豆喺街市做小生意,我課餘落檔口幫手,接觸嘅就係花碼

引用:
原帖由 hkc9 於 2019-11-2 09:47 PM 發表

真係汗顏😔
如果C兄唔係在“字”下面寫我識看的數字,真係睇唔明白。
規律好簡單,只要留意123三個碼有橫直兩個寫法,一般第一個係直寫,連住嘅話就橫直咁梅花間竹,其他碼就只有一個寫法

有興趣可以去維基睇下
https://zh-yue.wikipedia.org/wiki/花碼

引用:
原帖由 hanE 於 2019-11-2 11:29 PM 發表

師兄你識唔識寫金舖嗰種?唔知又叫乜文?又係細時亞媽去金舖我見過有d橫橫直直嘅符號,亞媽都識小小教過我,但我唔記得哂啦!有冇師兄識?
咪就係花碼囉

引用:
原帖由 hanE 於 2019-11-2 11:37 PM 發表

集碎,又有人叫百鳥歸巢!
人食嘅叫大雜燴,百鳥歸巢都有人叫,俾豬食嘅,叫餿水

引用:
原帖由 神..六 於 2019-11-2 11:52 PM 發表

近代叫"食叟"水.................
經濟好咗之後,大雜燴冇人食,有養豬戶收嚟做豬飼料

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2019-11-2 11:55 PM 發表

另一比較黑色(pun not intended)幽默既傳聞,有人在百鳥歸巢中見到個黑色圓型物體,很開心以為是冬菇,咬落一陣藥味,原來是一塊膏藥.
當時啲細路生瘡好普遍,都係買蟾蜍膏藥(蟾蜍即係癩蛤蟆)撻落個瘡度化膿,用嗰陣要烘一烘軟身先黐得穩

引用:
原帖由 hanE 於 2019-11-2 11:48 PM 發表

好吖,有共鳴,唸唔到都有幾多人識喎!
包皮糖水有冇版友食過?

引用:
原帖由 hanE 於 2019-11-2 11:41 PM 發表

妳竟然見過呢樣野,咁妳都????
再咁搞落去,遲早會有復刻版大雜燴,包皮糖水,二手飯……

引用:
原帖由 hanE 於 2019-11-3 12:33 AM 發表

佢打漏咗個麵字呀
包皮咪就係包皮囉,咪咁心邪啦

引用:
原帖由 hanE 於 2019-11-3 12:38 AM 發表

都有人咁叫,賣嘅叫雜碎多,買咗嘅叫百鳥歸巢都會叫雜碎嘅,
有人講咗麵包皮糖水,
咁有冇人食過雲吞皮糖水?應該會好重梘水味喎?
唔提都唔記得,哩樣都食過,豪華變奏版係煉奶水泡梳打餅

引用:
原帖由 hanE 於 2019-11-3 12:41 AM 發表

唔一樣㗎,十零年前係油麻地嘅老字號金舖見到,我才想起係細時見過。
咁就冇乜留意,不過都入過金舖,記憶中見過花碼

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2019-11-3 12:46 AM 發表

不錯.蟾蜍類爬蟲表皮有多種殺菌成份,即抗生素,為各大藥廠研究對象.
中醫以之製藥外用,治生瘡有科學根據,但內服可能中毒.
當時啲細路好多都生瘡生瘌痢,仲有屈人寺嘅花塔餅都係暢銷產品

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]