• 瀏覽: 943,658
  • 回覆: 55
  • 追帖: 267
+678
引用:
原帖由 大橋上一人 於 2019-10-24 05:13 PM 發表

你真係麒麟怪,衣家邊個神化中央? 有人話中央合指一算丶口念符咒就可以戰勝尾國咩?中國從建國那一日起,幾時唔係強敵環伺 ? 先跟尾國為首嘅聯合國軍開戰,然後跟蘇聯反面, 世上最強大嘅兩個超級大國都唔妥中國,中國一步一步走過來,要滅中國,講吓就得哪?
最不可思議係你認為網上有人吹捧吓國家領導人英明神武,咁就可以麻痺國家領導人,國家領導人上網睇網民吹水,畀人讚兩句就輕飄飄,咁樣去治國啊?咁尾國 ...
哈哈!討論下啫,閣下認為冇咪冇囉,又何需口出惡言呢?莫非真係俾我不幸言中?

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-10-24 02:20 PM 發表

以現在HK人個中國心, 發起網上簽名要求回歸祖國, 希望會出現個咩結果?  情何以堪
其實結果有幾多人唔重要,重要嘅係俾中央實實在在可以明確掌握香港有幾多人可以救,有幾多人冇得救!

引用:
原帖由 054D 於 2019-10-24 04:04 PM 發表

其實中央就無被神化嘅,中央係堅持集體決定。

不過,全國人民的總體利益就同李黃瓜等代表的一批的寛容不一致lor

你知啦,一國兩制下,黃瓜一席話,寛容下啦。

龍門冰室無啦啦比人搞(單晒咁鬼, 唔報警),人地就排隊做勢話支持。

你睇人地幾高章。 ...
所以嘛,與其花心思去神化中央,倒不如將精神心思花在幫中央出謀獻策之上,低調工作,重新奪回中央喺香港嘅控制及話語權好過啦.

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2019-10-24 06:31 PM 發表

咁都算口惡言,閣下真係玻璃心。  
稱呼對方做「麒麟怪」都唔算口出惡言?閣下嘅標準真寬鬆!
閣下唔係以理服人,而係人身攻擊地打壓異見版友....嘿嘿,真有禮貌!

引用:
原帖由 kingchan75 於 2019-10-25 09:57 AM 發表

神化中央? 不如話西奴神化老美, 神化耶輪!!
係㗎!都有好多陰謀論嘅支持者好鍾意神化公仔會同失明會㗎!佢哋鍾意神化西人咪由佢囉,文革嘅教訓又唔記得咗喇?
都係嗰句啦,你哋話冇咪冇囉,你有你意見,我有我見解啫,大家自由發揮冇衝突喎!

引用:
原帖由 papaj 於 2019-10-26 12:12 PM 發表

師兄,有人達克效應發作啫
我反而覺得有人黃扮藍搞事多D

引用:
原帖由 papaj 於 2019-10-26 01:25 PM 發表

馬兄個帖一向各位師兄討論氣氛都非常良好,大家縱然偶有不同意見或信念,都會彼此互相專重對方發言,保持理性討論,絶不會出言不遜,人身攻擊,所以就算閣下學識淵博,有理有節,但都不應該口出惡言,自損人格,請呢位師兄自重! ...
師兄中point!

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2019-10-26 03:01 PM 發表

你慳啲啦,拉偏架攝位做裁判,你以為你係邊個啊? 乜嘢口出惡言嘅強加之罪,我就話畀你知  -rejected !

順便向馬兄道歉一聲,無釐頭飛兩隻烏蠅埋嚟,忍唔住要拍開佢哋,打擾大家清淨, 抱歉。 ...
閣下成日話人哋強加之罪老屈閣下口出惡言,咁唔知閣下又介唔介意就稱呼人做「麒麟怪」哩三個字發表一下呢?
在下我真係孤陋寡聞,原來唔知道稱呼他人做「麒麟怪」並非惡言,而係好友稱呼?

引用:
原帖由 太大星 於 2019-10-26 10:00 PM 發表

師兄,各施各法、各自表述,「麒麟怪」只係「奇怪」加左助語詞L啫,即係好似「求戀期」咁,係男人之間常用的語言。

佢都無直接鬧你,不過有啲氣憤,繼續糾纏都無結果,不如繼續發表你的觀點啦! ...
師兄你好,我明白你嘅意思,不過哩一類嘅助語詞一般只會出現喺兩種情況
1.相熟嘅朋友
2.對有敵意嘅人
一般情況之下,你遇到一個陌生網友,斷估你都唔會無端端因為意見稍有不同就出手攻擊啩(已認定對方係自己嘅敵人除外)?
基於佢唔係我朋友,咁即係陌生人啦,咁既然係陌生人又為乜無端端向我開火先?我只係提出我嘅建議啫,唔認同嘅咪俾隻豬咪算囉,何解要用D對陌生人嚟講係咁唔客氣咁挑釁性嘅稱呼先?
其實本來我都唔想再糾纏(因為唔想搞吋馬兄個場),點知有位師兄好言相勸佢都仲要叫人慳D,咁即係點?我承認我EQ比較差,但因為我而連累其他師兄比人串我就忍唔到喇!!
不過點都好,多謝師兄相勸.

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-10-26 10:13 PM 發表

師兄,我都好喜歡睇您寫既觀點。

當然,每個人觀點並非每次都系正確和客觀,我自己有時激氣得滯都做吾到。所以,都慕求大家多多包涵
首先多謝師兄你嘅錯愛同賞識先,多謝!
其實大家都明白一佰個人有一佰個觀點,你唔認同其他人觀點冇問題,大可以理性客氣討論以理服人,因為入得嚟呢個帖嘅絕大部分都係理念相近嘅版友,縱使如何不認同你可以俾豬仔甚至拉黑,但不應出口傷人!
我留雖然EQ唔高,但亦總算喺K兄同馬兄嗰帖來從來冇口出惡言,出口傷人過,亦從來只會以理服人,錯就要認,打就企定嘅態度做人!只要唔過份嘅我一向都講完就算!
但因為今次連累到另一師兄因為做和事佬而俾人串,所以先再出聲啫!
搞到各位師兄喺呢度嘅討論氣氛,真係好抱歉!請各位師兄見諒.

引用:
原帖由 papaj 於 2019-10-26 11:33 PM 發表

何以見得呢?
師兄,首先唔好意思累到你俾人串, Sorry!

其實好簡單啫
第一,相信師兄你同黃絲打手交手都有非常豐富嘅經驗啦(我有時喺出面都見到師兄你同班黃色物體過招過得非常精彩!),通常有D咩人三句唔埋第二句就開始轉移視線搬龍門?有D咩人詞窮理虧就開始人身攻擊吖?我諗師兄你都好清楚啦,係咪?

第二,正如我啱啱講咗,大家入得K兄馬兄以及大叔個帖一般理念都相近,理應就算想法稍有不同都應該唔會出口傷人,而係應該以理服人嘛,係咪?
唔知大家又記唔記得喺K兄及馬兄嗰帖內都曾經有人黃扮藍入去搞事,結果都露出狐狸尾巴嘅事吖?不過人哋就隱藏得俾佢高喇,起碼人哋玩咗一有排先露餡,而佢就一嚟就上頭搞事,咁係咪有合理懷疑先?

最後㸃都好,連累咗師兄你認真唔好意思!

引用:
原帖由 太大星 於 2019-10-27 01:11 PM 發表

師兄,嘅然大家都係同道中人,我都覺得你都明白事理,恕我直言喇,請勿見怪!

你在評論跳蚤及中國在國際事務應對措施上用語有少少過咗位,被人感覺批評中國一無是處,類似黃人或發輪攻的口吻,所以有師兄有啲氣憤。

我明白你希望版友唔好太神化國家啲策略係善意的提醒,你的論點令我有所反思,但每個人接收的訉息都會有所不同。 ...
師兄嘅善意批評及提點,我又點會見怪呢?師兄你過慮了.

的確可能我嘅言論係有D過咗火位,但其實我唔係想批評到中國好似一無是處咁,反之係嗰一種叫玉不琢不成器,恨鐵不成鋼嘅心情!我由討厭共產黨(由老毛到老江)到而家認同共產黨(由胡温時代開始至習大執政完全認同)當中心路歷程好難表達,我淨係知今時今日嘅中國由一窮二白被人白眼欺凌,由寧要核子不要褲子,由兩彈一星到超越國際嘅量子通訊,走到今日就算老尾都唔敢隨便話打就打,由以前全世界都只認同英文,至今日去到邊都有中文指示,更多嘅老外學習中文認同中文,哩D成就唔係咁容易得嚟,我唔想因為有人因為中央喺表面上暫時嘅勝利就過於神化中央而令文革重滔覆轍,畢竟文革教訓實在太重,中國今日絕不能再倒下!否則可能再翻身無期!所謂前事不忘後事之師,當今中國面對各方各面種種嘅攻擊及威脅,我哋切不可再擾亂自己及中央心神,等中央領導層好好集中精神去打哩一場國家生死存亡嘅戰爭!

當然我亦明白喺哩度勸大家唔好過於神化必定有反對意見,所謂忠言逆耳,反對冇問題,但如果每位版友都好似師兄你又或之前其他幾位師兄咁出於善意提點批評,咁就天下太平啦!

引用:
原帖由 papaj 於 2019-10-27 01:13 PM 發表

超人兄言重喇,需知網上討論總有唔同聲音,呢類自暴其醜嘅人我喺出面大海都見唔少,亦收過佢哋唔少皮(相信師兄你都一樣收唔少啦),不過呢度我同師兄你一樣唔想搞寸馬兄個 party,呢啲人直接拉黑就算!
師兄你個分析亦有其道理

乜原來你有留意我㗎衰鬼!
第日喺出面大海見到咪打聲招呼囉! ...
實有機會大海見嘅

引用:
原帖由 papaj 於 2019-10-27 09:03 PM 發表

頭先有班黑護都問班暴徒打夠未,未打夠就我哋走先,等你哋打夠先返嚟!明嘅都咁仆街,暗嘅更可想而知啦!
而家班暴徒盡量唔會打死人,所以你睇到每次被害者被打到差唔多休克就會走幾件黑護出嚟叫暴徒停手!目的係怕班仆街錯手真係打死人!!

引用:
原帖由 太大星 於 2019-10-28 06:17 PM 發表

肥佬黎到死嗰時先會明白飛鳥盡、 良弓藏,狡兔死、走狗烹點解!
佢一定知道,只係佢同一衆犯民漢奸一樣冇得揀!如果佢哋唔照老爹吩咐去做,分分鐘就會變成好似John Wick咁俾全球追殺!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]