• 瀏覽: 944,192
  • 回覆: 157
  • 追帖: 267
+678
引用:
原帖由 KG123456 於 2019-10-6 09:06 發表

回歸前,警察是效忠英女皇的,所以當時的差人叫事頭婆
女皇本身就係一股政治力量
而且英國政府政策係由保守黨/工黨制訂

而港英政府必須執行英國政府政策
所以講警察政治中立係不成立

引用:
原帖由 路過的閑人 於 2019-10-6 13:10 發表

香港有幾多極度重犯呀,你估美國咩
就算係極度重犯,大不了一槍殺左佢
警察隨時响街被襲擊呢啲真係無仇報

引用:
原帖由 路過的閑人 於 2019-10-6 13:31 發表

警察理論上係執法者,唔係效忠某一個政黨,政黨輪替執政,基本上法律規定唔會大變,所以唔存在邊個政黨上場就聽邊一個政黨既,佢始終都只係效忠政府 ...
係香港環境比較特殊,不容許特首有政黨背景

反觀世上民主國家,領袖全都係由政黨領袖or代價兼任,例如特生係代表人共和黨參選總統,英國約生係保守黨主席

呢類領空本身就係有政治背景,所訂政策必定係跟隨黨路線

警察只能夠執行呢啲領袖所發出的命令,不論是否認同該領袖的政治理念,都要執行,不得反抗

所以,根本世所謂政治中立,只係邊一個上場,就得聽邊個

引用:
原帖由 菠蘿包2018 於 2019-10-6 18:09 發表

講起CIA, 香港解密無咗白種人資料, 不過我估阿爺一定有嘢做緊
無左資料嗰啲是否俾阿爺幹掉?

引用:
原帖由 fight1985 於 2019-10-6 19:40 發表

江湖動員?但唔夠打?黑衣人甘打得
會有旺角鄉勇出現?

引用:
原帖由 carloswkw 於 2019-10-6 20:48 發表
內地消息,香港新聞已完全解封,任睇。但竟然,大部份民衆要求不要播放。
但响深圳播到咁上下都會cut

引用:
原帖由 carloswkw 於 2019-10-6 23:46 發表

我班國內friends話冇cut
依家响响深圳睇緊無線
有部份係會cut

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-10-7 01:06 發表

我親戚住龍崗,佢都話睇到一啲「位」會即刻跳廣告,報紙就好少篇幅,
微博雖然傳得多比較熱門,但明顯有啲嘢都係唔可能出街,例如鬧中央中共或辱罵領導人等,或一啲敏感字眼雖然以圖像形式出現,但始終係敏感嘢。相信內地民眾睇直播或睇緊tvb之類直播重播係因為有敏感嘢。 ...
就係咁既情況

引用:
原帖由 9點9 於 2019-10-7 01:22 發表

借出?咩意思?
即係佢出地,就搵人出錢起
政府包基建,到某個時期就收返自用

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-10-7 01:45 發表

集團正研究借出旗下位於錦田八鄉的10萬平方呎農地,免費讓政府作興建過渡性房屋之用,為期最少七年,為1萬人提供居所。

1萬人,7年,點止興建過渡房屋咁少 ...
即係等人地起好,七年後會收返來賣,呢招夠賤

引用:
原帖由 DQ肥婆蘭 於 2019-10-7 12:44 發表

佢地咪好着數,等人建設好哂所有野,7年後攞返
因為塊地業權仲响地主手,地主夠期唔玩隨時可以收返

所以講一直唔做surrounding,一日都唔可以信佢地係真心捐地

引用:
原帖由 DQ肥婆蘭 於 2019-10-7 13:05 發表

有心嘅直頭送鬼地比香港政府,塊地嘅話事權都係政府
所以佢地一直唔係做surrounding 放棄塊地,就唔可以信佢地係真心捐地

真係捐地係要做surrounding, 白紙黑字列明放棄塊地個業權,無償還返俾政府

新界啲村要起公廁,垃圾站,休憩處,入左私人地就要簽呢份野

佢地真心想幫政府起屋都應該要簽返份

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-10-7 15:03 發表

網上傳得好犀利,但sina指出他們是土生土長https://news.sina.com.cn/c/2019-08-21/doc-ihytcern2349549.shtml?cre=sinapc&mod=g

漢奸消息
http://hongkongfirst.blogspot.com/2014/09/2011.html

話說由年時老邁,曾參與越戰既尾角人同中國軍人長輩聽返嚟。老尾系特別招募 ...
越戰後期美國收留左好多“越南共和國”既遺民,可能痴瘋係呢班遺民後代都唔出奇

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-10-7 15:35 發表

印象網絡睇過有寫到黃既背景,但何就沒有詳述涉及越南背景,都系網傳。
美國當時收留左好多南越政府軍,可能就係同呢批政政府軍有關

引用:
原帖由 carloswkw 於 2019-10-7 17:59 發表
下一步就應該取消肥彭到港簽證

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]