• 瀏覽: 45,831
  • 回覆: 316
  • 追帖: 1
+42
反對《逃犯條例》修訂觸發暴力衝突遍及港九各區,位處西環的中聯辦成為示威者衝擊目標之一,附近店舖亦受牽連,專做街坊生意的西

反對《逃犯條例》修訂觸發暴力衝突遍及港九各區,位處西環的中聯辦成為示威者衝擊目標之一,附近店舖亦受牽連,專做街坊生意的西環石塘咀龍寶酒家,疑因此受波及,街坊假日減少外出,致晚飯生意大跌,酒家於本周一(16日),即反修例衝突100日時亦告「壽終正寢」。
酒家在大門張貼別樹一格的打油詩告示,解釋結業安排:「枯木逢春,遇嚴寒冬,千萬散盡,惟有結業,敬請願諒。員工開心,美酒佳餚,現金出糧,另補7天,皆大歡喜。」龍寶酒家土瓜灣分店陳經理表示,西環店在去年6月開業,面積約9000平方呎,主要做海鮮小菜生意,約有50張枱,結業原因與近期社會衝突有關,幾個月來生意差,該店結業後,老闆有安排員工調職。
他指,餘下4間分店例如葵芳店及深水埗店,相關地區雖曾發生衝突,但過後亦有顧客幫襯,已都大不如前,以其土瓜灣分店為例,雖不受旅客減少影響,數月前街坊晚飯座無虛席,現時生意大減4成。由於老闆出糧有早無遲,他不太擔心其他分店會結業或欠薪。
酒家門外有張獨樹一格的結業通告,茶客倍感唏噓。(互聯網)

又多間酒樓俾黑衣曱甴搞到無客無人流 要執粒 香港居然都要俾班學生X青搞衰 未走出黎貢獻過社會打爛多人飯碗 仲話學生  其實咁多黑衣暴徒

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190921/bkn-20190921020045991-0921_00822_001.html

https://youtu.be/3AyD-pJ25qs
經濟好唔好 真係關佢叉事咩 咁想攪炒 多謝一班黃助攻 爭取攪炒 打爛人飯碗

攬炒吖嘛,搞到個個跟佢地做乞衣,

香港係旅遊城市, 呢點大家必需要承認.  

無遊客來, 好多行業間接受影響的, 零售直接影響, 飲食間接. 

裝修, 運輸, 其他供應鏈等等

香港只是一個700萬人的市場, 唔做遊客養唔到咁多人. 

香港有水果大王, 龍等大王, 乜乜大王, 我都是其中一個乜乜大王, 但我只夠搵兩

餐, 我某一樣野已經是賣得全港最多了, 只做本地客, 證明香港的市場10分細. 

曱甴報告又成功,烏克蘭化啦。

附件

Screenshot_2019-09-21-05-02-33-1601921438.png(616.04 KB)

Screenshot_2019-09-21-04-56-46-0961904417.png(530.8 KB)

Screenshot_2019-09-20-22-46-43-1536000453.png(452.1 KB)

引用:
原帖由 發財豬 於 2019-9-21 05:34 發表
反對《逃犯條例》修訂觸發暴力衝突遍及港九各區,位處西環的中聯辦成為示威者衝擊目標之一,附近店舖亦受牽連,專做街坊生意的西

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190921/photo/bkn-20190921020045991-0921_00822_001_01b.jpg?20190921020346

反對《逃犯條例》修訂觸發暴力衝突遍及港九各區,位處西環的中聯辦成為示威 ...
啲黑心曱甴真係害死人啊,龍堡呢間嘢,都做的中低檔街坊生意,一定有得做,但係噉樣搞,死得啦!

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-9-21 06:00 AM 發表
香港係旅遊城市, 呢點大家必需要承認.  

無遊客來, 好多行業間接受影響的, 零售直接影響, 飲食間接. 

裝修, 運輸, 其他供應鏈等等

香港只是一個700萬人的市場, 唔做遊客養唔到咁多人. 

香港有水果大王, 龍等大王, 乜乜大王, 我都是其中一個乜乜大王, 但我只夠搵兩

餐, 我某一樣野已經是賣得全 ...
大學生學歷高你講咁多行業都冇幾多畢業會去做,攬炒佢地都唔會理

前人種樹 後人毀樹 破壞幾個月都好大劑
大家接受到未幫過手淋水 拖肥既人去毀樹

引用:
原帖由 xdXDPan 於 2019-9-21 06:27 AM 發表

大學生學歷高你講咁多行業都冇幾多畢業會去做,攬炒佢地都唔會理
大把留學生喺地盤搬搬抬抬,學歷分分鐘高過本測量師!

引用:
原帖由 xdXDPan 於 2019-9-21 06:27 AM 發表

問題係佢哋嘅爸媽多數會做,冇得做,係咪又納稅人養埋佢哋呢!咁同養狼狗有咩分別喎!

引用:
原帖由 發財豬 於 2019-9-21 05:34 AM 發表

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190921/photo/bkn-20190921020045991-0921_00822_001_01b.jpg?20190921020346

反對《逃犯條例》修訂觸發暴力衝突遍及港九各區,位處西環的中聯辦成為示威 ...
呢間酒樓傳聞撐西環黑警黑社會
點解乃阿爺都做唔住?

引用:
原帖由 keung1997 於 2019-9-21 06:26 AM 發表
曱甴報告又成功,烏克蘭化啦。
小,TVB 專門搵那些黃演員做訪問, 好仆x.

攬炒第一步成功,班黃人又會屈人「只做國內人生意,賺到笑個陣唔講,現在係抵死架」

引用:
原帖由 wize 於 2019-9-21 06:49 AM 發表

呢間酒樓傳聞撐西環黑警黑社會
點解乃阿爺都做唔住?
傳聞你亞媽係男人!點解男男都生到你出黎?

引用:
原帖由 發財豬 於 2019-9-21 06:31 AM 發表
前人種樹 後人毀樹 破壞幾個月都好大劑
大家接受到未幫過手淋水 拖肥既人去毀樹
有所謂的二百幻支持

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]