• 瀏覽: 79,553
  • 回覆: 7
  • 追帖: 2
+74
呢個...咪就係白色恐怖囉! (係咪可以咁講?)
令我諗起689添. 

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-9-19 10:43 PM 發表
禁制令係外國有冇效??
無. 只要境外發佈, 就屬於公眾領域範圍, 禁制令就無效.
當然, 若轉載至香港境內, 就會受管制.

呢樣嘢, 港大法律系既張達明就好清楚.
當年港大校委會錄音係台灣討論區流傳, 佢本人親身上港台節目講解過, 都好似係幾年前既事.
所以, 毒果係度製造白色恐怖.

引用:
原帖由 波羅批 於 2019-9-19 11:00 PM 發表

如果係咁 啲人過開深圳 或者澳門 甚至乎東南亞...... 個禁制令 咪幫唔到 啲黑記者 ?
如果照港大個位法律系講師當年所講, 只要係香港境外, 就完全幫唔到黑記. (境外搜證有困難)
香港法院發出既禁制令既有效範圍, 只限香港呢個地圖上只得一個小點既地方.

引用:
原帖由 豆芽生 於 2019-9-19 11:15 PM 發表

我好奇一問警察俾人起底咁長時間但係又冇禁制令嘅?
呢樣真係要問政府

引用:
原帖由 L.T.E 於 2019-9-19 11:27 PM 發表

唔通要飛過去俄羅斯宣讀禁令
過去宣讀都無用.
個禁制令係地域性, 香港限定.

要被收集既資料, 都應該已經被收集.
不過, 亦懷疑佢哋自己自編自導自演.

引用:
原帖由 cskch 於 2019-9-19 11:25 PM 發表
> 張達明係咁講的, 點解佢今次唔係幫黃c?

港大法律學院首席講師張達明在港台節目稱,法院上周頒布的禁制令不影響任何香港以外人士,原則上境外發布屬公眾領域範圍,任何人之後轉載也不受禁制令影響,除了泄密者本身。 ...
對於係香港境內轉載受唔受管制, 我就有保留囉!
不過, 要睇既都睇咗, 想要收集相關資料既都已經收集咗.
遲來的禁制令? 定係一場戲?

引用:
原帖由 暴徒黑衣人 於 2019-9-20 02:14 AM 發表

唔使驚,等我美國派幾只寒胸無檻圍住香港,好似伊朗咁
伊朗有石油
香港有磚頭

引用:
原帖由 alvinkan 於 2019-9-20 02:16 AM 發表

公開哂班港毒份子出來 大陸一次過收哂班人皮
順便起埋家屬底
以後個個都留港消費, 唔駛返大陸 (或過澳門).

主題標籤 #立法會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]