• 瀏覽: 12,274
  • 回覆: 119
  • 追帖: 1
+2
中國人活得很好!
香港人繼續捱吧!
大陸生活環境越來越好,大家可以安心回大陸定居啦!

曱甴話專家同佢地講,只要出來掟下燃燒彈同拖下手打下人,就可以拖累到全中國14億人,真係腦袋健全啲都比佢地呃到

引用:
原帖由 Reporterdog 於 2019-9-18 05:10 PM 發表
曱甴話專家同佢地講,只要出來掟下燃燒彈同拖下手打下人,就可以拖累到全中國14億人,真係腦袋健全啲都比佢地呃到
專家和曱甴可能從來沒去過大陸,印象中還是90年代香港劇集中所描述的大陸。

今天的香港就像80年代的南韓,幾乎每天都是遊行示威暴亂(差在未有人自焚)...但香港也發明了接力絕食這家玩意

今天的深圳就像80年代的香港, 雖然深圳沒有獅子山,但那份默默耕耘的拼勁,在年輕人尤其是創業者身上很易找到久違了的獅子山精神

香港暴亂會影響到大陸,香港人會不會太自視過高,大陸人最多唔落香港,對佢地嚟講唔算得甚麼

引用:
原帖由 DQ肥婆蘭 於 2019-9-18 08:05 PM 發表
香港暴亂會影響到大陸,香港人會不會太自視過高,大陸人最多唔落香港,對佢地嚟講唔算得甚麼
來香港旅遊的多是上年紀的人
年輕人都去晒日韓

天天翻墻出來看你們搞事算不算影響?😏

如果對中國還停在90年代的想法, 香港好多人就像井底之蛙, 中國近五年高速發展, 香港已遙遙落後, 一個快遞哥一個月的薪資平均在9000人仔, 中國人沒禮貌不能怪他們, 國家近3年不斷廣播文明出門, 現在香港的基本人權都沒有, 看看一群暴徙如何對待一個不同政見市民, 比今天中國人差足十倍, 可以說嚴重倒退, 香港某些黨通知其他國家發出旅遊警示, 居心可測, 呢D唔係叫人家注意自己國民, 任何一個國家都唔會主動發出自己旅遊警示, 係咪Short L 左, 所以整個局勢發展到今天, 目的其實就是利用國外勢力對抗中國, 即係要做漢奸, 香港一群賣港賣國祟美主義大學生, 你父母遲早都被你們出賣

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-9-18 11:52 PM 發表
返幾日點夠架

返幾代, 返成世先係愛國嘅表現,

香港唔需要中華人民共和國人, 亦唔歡迎中華人民共和國人
師兄講得啱,如果香港咁樣落去,真係要移民返去大陸。香港年輕人太暴力又唔講道理。

引用:
原帖由 tktprim 於 2019-9-19 12:13 AM 發表

師兄講得啱,如果香港咁樣落去,真係要移民返去大陸。香港年輕人太暴力又唔講道理。
不應一竹竿打晒所有香港年輕人,現濫用暴力的只是那群黑衣曱甴

引用:
原帖由 蕭何 於 2019-9-19 12:26 AM 發表

不應一竹竿打晒所有香港年輕人,現濫用暴力的只是那群黑衣曱甴
10個年輕人有2個暴力反政府,7個反政府,最多得1個係比較正常。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 tktprim 於 2019-9-19 12:30 AM 發表

10個年輕人有2個暴力反政府,7個反政府,最多得1個係比較正常。
咁你講得又太誇張,最多只係一半半啫。10個年輕人有2個暴力,3個反政府,其他5個都係正常嘅。

香港好多人以為自己好了解大陸,其實連大陸嘅現況嘅1%都唔知有無了解得到。
如果去到政治、經濟、民生嘅層面,相信香港好多人喺呢一方面可以話係文盲。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]