• 瀏覽: 2,789
  • 回覆: 41
引用:
原帖由 農場白滑的手袋 於 2019-9-18 09:21 發表
棄港富商頻頻發聲 陰陽怪氣意欲何為https://www.youtube.com/watch?v=UMxrq7CdFRM
「上帝嘅歸上帝,凱撒嘅歸凱撒,商業嘅歸商業,政治嘅歸政治」當年拋棄香港之時以一名純粹嘅商人自居,聲稱「唔好用嗰啲空洞嘅道德嚟衡量我,更唔好試圖讓商人去承擔國家嘅政治責任」嘅李嘉誠近日卻主動與政治關聯,頻繁喺香港問題上發聲。如果話前兩次嘅表態睇似大義凜然,實則模稜兩可、內容隱晦 ...
信佛的人,到了這把年紀還放不下,佛祖實在被他污染了。

引用:
原帖由 雨點子 於 2019-9-18 10:10 AM 發表

富豪們一直掌握香港的話語權,左右香港輿論,影響香港民生,眼裡只有商人的利益,貌似信佛慈悲為懷,實則不講法治沒有原則,最終關心的只是自己的生意和產業。

引用:
原帖由 雨點子 於 2019-9-18 10:10 AM 發表

佛口蛇心

引用:
原帖由 農場白滑的手袋 於 2019-9-18 10:22 AM 發表

確實,到了呢個年紀應該安享晚年,
收尾果兩年,不會好過。

引用:
原帖由 東涌水友 於 2019-9-18 10:36 AM 發表

收尾果兩年,不會好過。
一心衹想如何保全自身產業,從香港及大陸撤資轉投國外,他係隔岸觀火,心裏黑暗。

未來主人翁如果係暴徒,香港先最危險

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]