• 瀏覽: 632,254
  • 回覆: 39
  • 追帖: 242
+693
引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-17 08:03 PM 發表
說明是大國搏弈,先再說一些與反中風暴有關的國際事情:

1. 中美貿易戰談判計劃於10月重開,中美雙方某程上釋出了少許善意,但距離達成協議仍存在很大分歧,而且老美現時已正式將中國視作「敵人」,進行新一輪冷戰,繼華為外,仲會有其他公司包括騰訊百度及阿里巴巴可能會被針對封殺,而干涉中國香港所謂「香港人權與呢民主法案」也高唱入雲。在這個基調之下,貿易談判根本是談不下去的。就算了談成協議了,老美會不打壓華 ...
霸位!

引用:
原帖由 andylauhk 於 2019-9-17 11:11 PM 發表

因為佢老友是姓江的。江生一直沒有放下權力。就是胡主席上台都一樣。要等待到2代2主席先可以攪定江生。有錯請指導
江生支持哨牙仔生吞大笨象,豬籠入水,另起爐灶,衰仔不需論爺田地,伯爺嗰嚿俾哂阿邊個?理柒佢啦!

引用:
原帖由 Mary妹妹 於 2019-9-19 01:24 PM 發表

剛才有位師兄説得好, 答投勝出那位!
這陣子看曱甴文太多, 發現自己是有受過教育的, 故此我會恢復寫白話文, 不再寫口語。
我國文字優雅複雜, 不是曱甴泛泛之輩能瞭解, 所以牠們錯字百出 ...
口語出文大概始於二千年交接期,九十年代吾人已在BBS打滾,網絡普及後,廣東口語為文開始湧現,初期感覺怪別扭的,堅持書面語發文,後來見怪不怪,也就同化了。

引用:
原帖由 jandm 於 2019-9-19 12:24 PM 發表
轉載自月盈則虧,天意人心(1)amydog2005

️幫手簽名及轉發️反對通過“香港人權和民主法案”️一場香港人對曱甴嘅戰爭,一定要黃之瘋、何屍屍輸到唔可以再番生!

我哋嘅目標係10萬個簽名,暫時距離目標好遠,所以要大家齊心,簽名活動10月18號deadline.

我哋要加油,努力!💪💪👍👍

https://petitions.white ...
Signed

引用:
原帖由 y98141 於 2019-9-19 10:00 AM 發表

今晚係慕尼黑發佈,好期待
希望以後喺上海I或者北京發佈,深圳都合適

引用:
原帖由 後天平平手機 於 2019-9-19 09:58 AM 發表
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/2065031/

好消息
要聞港聞

教育局譴責賴得鐘戴健暉 倘再犯除教師牌

嗱,今次打兩吓手板算啦,以後小心啲呀

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-19 02:16 PM 發表

比面LECIA.....
咁又係……後生嗰陣買唔起,家陣買個logo自我安慰

華為只係crossover,大疆勁啲,入埋哈嫂個股

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-19 02:15 PM 發表

唔止打手板啦,有一個降咗職無得做副校,應該人工少咗一截......
有咁嘅事?真係好消息喎!大叔吉祥!

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-19 02:20 PM 發表

華為手機用LECIA認證,LECIA無本生利應該賺好多。
大師開光,影相有保証

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-19 02:21 PM 發表

跪安吧....
喳!

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-19 02:31 PM 發表

邊樹?
中華人民共和國澳門特別行政區氹仔遠眺橫琴新區

引用:
原帖由 andylauhk 於 2019-9-19 02:45 PM 發表

一個正常中國香港人永遠吾可以返大陸。真的好×可憐。
求仁得仁

引用:
原帖由 y98141 於 2019-9-19 02:44 PM 發表

我考慮緊Mavic 2 Pro 定Zoom,Zoom有得..zoom,但影夜景好差
不過Mavic 2都出左年幾,觀望多陣,睇下會唔會出Mavic 3 / Phantom 5
俾我揀就一定哈嫂,不過玩緊Mavic Pro,等緊Phantom 5,等等等……

引用:
原帖由 alibabala 於 2019-9-19 02:54 PM 發表

原來如此、我還以為是文化傳承,不過也奇怪港片中也沒看到過啊、
記得第一次見,是在07年,看一位廣東朋友用QQ聊天,
我幾乎完全看不懂、聽粵語沒問題、 ...
大概二千年前,不論書信公文等正規文字,還是港產漫畫呀電影字幕等等,都是採用書面語,廣東口語還沒成氣候,大眾在網路發文還是文縐縐的,可是現世代口語漸成主流,一些報章雜誌有意無意的滲入口語以迎合大眾,曾幾何時網上發文更以玩弄潮語火星文為樂,尚幸這股歪風如今已近荼靡。

頂得住冇呀?

引用:
原帖由 Q仔bb 於 2019-9-19 03:28 PM 發表

我記得很小很小的時候,老師常對我們說:要學好中文,多多閱報啦!那時候,每星期必有剪報功課。

現在,想學差啲中文,睇多啲報紙啦
毒果荼毒不少人,錯別字又多,又玩食字,亂改成語,搞到盅柒毒者啲中文一劈屎咁

明報我由細睇到大,早十年都放棄咗,最記得經典嘅 A May sing grace,

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]