• 瀏覽: 632,095
  • 回覆: 227
  • 追帖: 242
+693
說明是大國搏弈,先再說一些與反中風暴有關的國際事情:

1. 中美貿易戰談判計劃於10月重開,中美雙方某程上釋出了少許善意,但距離達成協議仍存在很大分歧,而且老美現時已正式將中國視作「敵人」,進行新一輪冷戰,繼華為外,仲會有其他公司包括騰訊百度及阿里巴巴可能會被針對封殺,而干涉中國香港所謂「香港人權與呢民主法案」也高唱入雲。在這個基調之下,貿易談判根本是談不下去的。就算了談成協議了,老美會不打壓華為騰訊阿里巴巴等公司嗎?老美國會會放棄所謂嘅香港人權及民主法案嗎?阿爺應該很清楚老美的意圖,所以如果今次10月中(連日期都未有,死未)談判連一個中期或短暫協議都談不成的話,中美於2020美國大選前是不會再談判的了。這個貿易戰的影響,我相信香討很多師兄都比我在行,我只有一個觀察:就是中國過去年多已將貿易戰的影響慢慢消化了,真的談不攏,對美國的影響才剛開始。

2. 老美國內經濟暗湧處處,國債已超過20萬億元,但為了大選需要,傻侵不斷要求美聯儲減息,呈外強中乾之局。當然,老美最叻印銀紙,但這個配方真的萬試萬靈嗎?也許,中國已經預計到老美還不到美債的問題,貿易戰全面開打,中國更不會買咁多美債了。簡單而言,老美很大機會搵緊老襯幫佢嘅債務埋單,睇吓邊個國家唔好彩比老美揀中,但阿爺相信唔會再理佢咗多,就等佢幾時爆煲。

3. 歐洲經濟又係唔好得去邊,祭出負利率一招去提振經濟,另外有說會再行QE,即係再印銀紙。但這管用嗎?會不會造成歐洲版的迷失30年?再雪上加霜的,就是英國脫歐一事,大多數人都集中討論硬脫歐戰英國的影響,但對歐盟呢?是否一點負面影響也沒有?大叔相信,英國硬脫歐,對全世界都是一件黑天鵝事件,會衝擊全球金融及貨幣的穩定,而英倫三島現時更因為約翰遜的硬脫歐手法而造成了政治緊張,所以一個錯步,全球都會因為英國佬一次不負責任的脫歐公投而需要埋單。

4. 拉回來睇亞洲,香港仍處反中風暴之中,其中幕後黑手除了英美,更有台灣民進黨的參與其中。離台灣大選不足半年,藍營應該只有韓光頭出選了。另外,呂秀蓮也會參選了。大叔眼中的台灣,基本上現時已是去中國化,不會再認自己是中國人了,而且民眾都是擁獨,即係支持台獨。就連國民黨,也不敢再有反獨的聲音。我們可以相信,國民民進兩黨,尤如老美的民主共和兩黨,除了執政利益集團及群眾基礎有所不同外,無論是菜菜子連任又或是韓光頭勝出,基本執政方針都不會有太大的分別,如說有分別,只在於國民黨是「暗獨」而已。武統,將會是中國未來10-15年的統一方向了。

5. 香港的局勢,在大叔這幾個月的post,及馬兄的帖已討論很多。現時是一個轉接期,和理非好像少了,但只是因為民陣過去兩次吹雞遊行被壓下了。如果,警方突然再批民陣的集會或遊行,和理非光環豬人數必定又會大增。所以現時呢班人只係潛伏,一有時機又會大舉出現。至於曱甴暴徒,等的是十一國慶,人數不見得少了許多,但暴力程度一定是上升了。至於藍人陣營過去幾星期開始結集,而民間亦有市民開始忍不住出手。藍人及曱甴互鬥,集體毆鬥的民與民相爭時代開始。對於政府或警方,底線上當然不鼓勵市民毆鬥,但事實這個情況對打擊曱甴暴徒係有利的。會失控嗎?有可能,但機會不高。

另一個要注意的就是校園文革2.0已開始了,這個風潮相信會維持一段時間,短則一年,長則可能三五七年,直至有強力的教育制度改變力量出現才會終止。其他黃公墓員毒媒黑記黃法人黃醫護黃社工的情況他一樣,風暴平靜後三五七年才排得了毒,而且必須是強而有力的執行才行。最後就是處理利益集團例如黃商及地產佬,也要長時間的處理。

有版友問,暴亂何時會結束?大叔的睇法是,需要上述第1-4的其中某些情況改變了,連鎖反應影響到阿爺的制肘少了,例如英國硬脫歐引起歐美經濟大連鎖崩圍,又或老美經濟衰退自顧不暇,中央才會出手大整頓香港。當然,亦有可能是香港內部亂得不可再亂,例如真係有曱甴走去「宣布立國」觸及主權底線,或群眾毆鬥失控到連警方也制止不了,甚至傷害到其他國家公民或利益,那麼,中央那時時就有足夠理由武力介入,再徒而大整頓香港。

忍耐是需要的,但藍人已經不再完全被動。在保證了人身安全的情況下,表態,是需要的。

引用:
原帖由 xampp 於 2019-9-17 09:58 PM 發表

多謝大叔! 但我覺得大叔漏左一個(至少我認為)很重要的一點,就是「李市民」,基本上佢就是將今次運動帶入新階段。

很多國內熟悉阿爺行為的人士說,基本上阿爺同李市民一來一回,已經係宣戰(可憐所謂國際視野的香港人懵然不知),親中團體陸續發炮,已經顯然易見 ...
不是漏咗,我係其他回帖解讀「黃台之瓜」及「網開一面」,已經提過首富叫陣中央及林鄭,叫當政者唔好損害佢果兩個李氏皇朝「未來主人翁」(大超及小超)。

但今次開首文章主要想講果幾個國際黑手,所以地產佬(包括李氏)在此不提,但不代表佢地對呢次反中風暴無影響。

引用:
原帖由 xampp 於 2019-9-17 10:49 PM 發表

多謝大叔回應,初初好多有識之士都話「未來主人翁」係講佢家人,都有懷疑,而家我信了
附上我當日解讀李氏啲回帖:

引用:
原帖由 boboan 於 2019-9-17 08:32 PM 發表

感謝大叔,𧶽我精神糧食,今天到了深圳一遊,遠離香港
我去深圳無咁高檔,只會去食好嘢及揼骨

引用:
原帖由 nldw 於 2019-9-17 11:27 PM 發表

大叔一如既往,分析精準
正如其他師兄所講,因為黃人的文宣非常厲害的,加上所有黃煤不實的報導,所以令大多數香港人覺很藍人是小數,表態是藍只能在香討,還可以在其他地方表態支持中國嗎? ...
生活中不認同黃人觀點,安全情況下,是其是,非其非,但不須動粗,就算是沉默都已經係表態。

引用:
原帖由 unizo1981 於 2019-9-17 11:06 PM 發表

繼續支持大叔嘅帖,不過見到大叔出帖出得咁密,即係代表呢單嘢仲未完得,大家水深火熱仲有排捱。希望香港可以快啲重新出發,可以同大叔以及各位師兄師姐喺香討風花雪月,笑看曱甴滅絕。 ...
出得密,係因為個個帖都好快到咗500頁,唔開新帖就會被自動封帖.........
我都唔想架,寫咁多嘢好傷神架....

引用:
原帖由 4568527913 於 2019-9-18 01:51 AM 發表

天佑全中國(包括香港)。

台灣武統我覺得未必,中國都有損失,而且兩邊人民都會互相攻擊,都係雙輸。中國人不打中國人。日後就好難團結對外(俄羅斯,美國,日本等)

台灣最值錢是台積電,中國芯片技術未成大器。台積電仍需要食中美日三家飯。

我覺得台灣保持著現時膠着狀態比較對中國有利,起碼台灣經濟中國控制到,美國又打台灣牌,起碼中國有路可捉。加上大灣區優惠包括埋港澳台同胞,慢慢去吸人 ...
始終主權原則高於一切,中國人當然希望不打中國人,但台灣如果不認同自己係中國人,真係走去宣布獨立,咁中央可選擇嘅就只有武力統一台灣。

同香港不同,台灣真係有條件獨立嘅,所以如果有一天真係有個台灣總統走去好似英國佬咁搞公投,而台灣人又唔認自己係中國人,要選獨立,咁呢個武統就係中央唯一嘅選擇。睇現在台灣嘅民心政局,我覺得完全有可能10-15年內發生。

引用:
原帖由 unizo1981 於 2019-9-18 01:59 AM 發表

辛苦晒大叔。而家大叔嘅帖已經係好多人嘅心靈雞湯,呢度亦聚集咗越嚟越多朋友,留言亦越嚟越快。我基本上已經唔睇直播少睇新聞,不過我知道我哋呢班人一定可以一齊見證到曱甴滅亡、香港重新出發! ...
我其實都唔係太悲觀嘅,不過要今年內政局完全變回穩定,係有些少難度嘅,但以現在班曱甴暴徒嘅消耗(財力及政治能量)速度嚟睇,明年農曆年前後應該有機會嘅會回復基本平靜。而之後嘅收拾殘局及清除黃毒,則仲要玩埋下一任特首任期先得。

引用:
原帖由 unizo1981 於 2019-9-18 02:35 AM 發表

其實經歷呢3個月我最驚訝嘅係竟然有咁多反政府嘅人滲透喺唔同嘅戰略領域(教育、傳媒、公務員、甚至司法),連身邊有能力有智慧有錢嘅朋友都附和,令我一度懷疑自己,不過見到WC同曱甴嘅無恥無極限,我堅信我一定冇錯!
今次同幾年前佔中唔同,係極具陰諜、密不透風嘅組織,環環相扣。我個人有心理準備清毒係要以十年計,不過我會願意等待配合同忍耐,希望中央可以大刀闊斧咁清毒,就算要令香港先死而後生我都會接受 ...
先死而後生又未至於嘅,好大機會會係慢慢陰乾,深圳升,香港沉。今年班曱甴黃人仲可死撐香港比國內好,但兩年後如果深圳有一半人或以上嘅工資及機遇比香港好的話,謊言就會不攻自破。到咗5年後深圳完全超越香港,大灣區一片昇平嘅時候,可能一班有能力嘅藍人已經走得七七八八返國內或到國外,留一個破落的香港比香港人,殘酷嘅事實就會打殘呢一代甚至兩三代人。

到咗大約2030年,呢班曱甴如果仲有剩,再加埋其他死硬派黃人和理非, 又要再面對另一個問題:2047後嘅香港安排。到那時香港還有討價還價能力要求2047後繼續一國兩制嗎?中央經歷今次大龍鳳還會給香港一國兩制嗎?到那時,有能力的如上世紀8090年代般,大舉移民,無能力的,還可以做什麼?

所以,時間其實是曱甴暴徒的硬傷,因為他們的時間停頓了,但相反,中國則可以已經揚塵而去了。

引用:
原帖由 unizo1981 於 2019-9-18 03:31 AM 發表

呢個係我覺得最慘嘅結果,唔係因為香港沉淪,而係沉淪下走唔走得甩係在乎能力,即係有能力嘅曱甴都可以拍拍蘿柚走咗去,而冇乜能力嘅藍人反而要繼續受苦。我主觀願望希望中央嚟個大清洗,然後俾香港喺中央嘅監控下慢慢復元自身,就算香港變成二三線城市都冇所謂。 ...
師兄,其實你所希望嘅,都係大家期望嘅,班曱甴得到佢應得嘅懲罰而唔係有曱甴可以拍拍蘿柚走人。但事實係有錢嘅,現在已經可以走人,無錢但出名嘅,有d好似梁X平果d,現在係美國仲可以讀緊博士......但世事就係咁,唔會完美。不過亦可能時晨未到,有時真係唔識睇,估唔到。

引用:
原帖由 落漠失控的西瓜 於 2019-9-18 08:59 AM 發表

大叔, 時辰未到既姐......
我媽子講,鄉下當年曾經文革時批鬥過、舉報過人哋﹙我阿公)既嗰啲人,今時今日晚景真係麻麻,包括佢哋既後代子孫,同其他人比真係幾不如意……半身不遂,不得善終,子孫不孝,又或者白頭人送黑頭人,等等......
所以我媽子話,有時唔可以唔信呢啲嘢,做人唔可以有壞心腸 ...
大叔信教,信有天意。
但係人睇天,永遠睇唔透。

引用:
原帖由 4568527913 於 2019-9-18 11:18 AM 發表

未來台灣總統真是玩公投,外國亦會以人權民主去打壓中國。中國會唔會因為要顧及一帶一路,不與全球國家關係惡化,但令台灣變成一個不被承認的獨立?台灣會唔會變成烏克蘭?內政常變,市民反政府反上腦?一時親美,一時親中。 ...
要認清一個基本事實:除咗16個邦交國外,其實現在台灣已經是一個不被大部份國家/國際組織承認的政治實體,有獨立之實而沒有獨立之名。從這個認知為基礎,就會得出台灣不會變成烏克蘭的結論。

難得寫得咁中肯,BBC好憎傻侵咩?

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-49716058

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2019-9-18 03:46 PM 發表

今晚跑馬仔全部取消, 多得何妖匹馬,小佢老味。

以上系黃色物體的仆街睇法
唔好睇少賭徒,佢地可能係最理性睇呢件事果班。

引用:
原帖由 kan08642hhh 於 2019-9-18 03:58 PM 發表

曱甴阻佢地番工事小  阻佢地賭錢事大
Yes, 賭仔性格係:
有得賭,齊話好,
無得賭,diu老母。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]