• 瀏覽: 632,266
  • 回覆: 27
  • 追帖: 242
+693
第一!!!!!!!!!

打救冇工開嘅導遊?

港澳導遊及領隊可在橫琴執業 申請人須愛國愛港愛澳

廣東省人力資源和社會保障廳周一(16日)通報,當局聯合廣東省文化和旅遊廳印發方案文件,表示港澳導遊及領隊可申請在珠海橫琴執業。
該份名為《香港、澳門導遊及領隊在珠海市橫琴新區執業實施方案》的文件稱,申請人須愛國、愛港、愛澳,並須持有香港特別行政區有效居民身份證、導遊證、領隊證或導遊工作證,以及持有有效港澳居民來往內地通行證(俗稱「回鄉證」)等條件;符合條件人士可在每年1月1日至3月31日,以及8月1日至10月31日申請辦理。方案續稱,取得橫琴新區專用導遊證的港澳導遊及領隊,將獲得一次性獎勵3000元(人民幣‧下同,約3367.3港元);持橫琴新區專用導遊證在橫琴執業的港澳導遊及領隊,當年度帶團滿30天、滿45天且沒有違法違規行為者,將分別獲得一次性獎勵2萬元(約2.2萬元)和3萬元(約3.4萬元)。
方案又補充,相關認證形式以現場測試為主,重點考察旅遊政策法規、橫琴概況及主要景區景點講解以及導遊應變能力;又指出培訓、認證、場地、證書、專用導遊證製作等費用,均由主管部門負責,申請人毋須繳費。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190917/bkn-20190917222307133-0917_00822_001.html

引用:
原帖由 ckm 於 2019-9-18 01:25 PM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190918/bkn-20190918130337027-0918_00822_001.html

馬會助攻,連跑馬都取消,啲馬迷仲唔屌晒👻
搞到冇得賭, D馬迷會唔會憎死D暴徒?

引用:
原帖由 owan12345678 於 2019-9-18 01:40 PM 發表

馬迷無得賭,會不會出來打暴徒
過隔離賽馬版睇下先

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-9-18 01:47 PM 發表

班文宣响馬版度鬧何生累街坊喎...
都有鬧暴徒嘅, 唔係一面倒

唔係取消咗咩??

附件

Screenshot_20190918-135453.png(862.04 KB)

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2019-9-18 02:01 PM 發表

應該係內地同胞來撐港人唱國歌
佢地1唔知取消,氣噴
好彩現場有好多警察, 唔係真係驚出事

引用:
原帖由 noeru0315 於 2019-9-18 02:12 PM 發表

跑馬地係傳統有錢佬住區,陣間班曱甴去搞事被馬迷打嗰陣搞到人哋啲真街坊就唔好啦,啱㗎喇,提早結束馬季啦,雖然都係啱啱開鑼冇耐,啲馬仔咁矜貴,嚇親就唔好啦,馬迷要搵人出氣記住搵曱甴,馬會係驚咗啲曱甴先取消賽事,正所謂冤有頭債有主,私了記得搵曱甴 ...
等咗成個暑假啱啱有得賭,尋晚又咁認真研究份馬報準備發家致富,馬迷呢次真係會勁嬲,只希望佢地唔好搞錯投訴對象。

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-18 03:48 PM 發表

唔好睇少賭徒,佢地可能係最理性睇呢件事果班。
因為佢地淨係關心有冇得賭,唔關心政治時事??

真係取消煙花

附件

Screenshot_20190918-164157.png(599.25 KB)

Screenshot_20190918-164204.png(378.34 KB)

引用:
原帖由 shark150 於 2019-9-18 04:53 PM 發表

預咗㗎喇。
估計政府都有諮詢港澳辦同中聯辦嘅,基於安全風險,取消咪取消囉,反正大party一定係天安門。
班黃絲一定好心涼,以為落阿爺面,哈哈。 ...
諗諗下都係取消好,班友顛起上嚟搞維港睇煙花嘅群眾就大大鑊。

引用:
原帖由 alibabala 於 2019-9-18 04:58 PM 發表

十一各位還是不要出去了、
在家開個討論帖看閱兵吧。
耗死他們
上淘寶入定零食睇電視

引用:
原帖由 ahmei 於 2019-9-18 05:00 PM 發表

有冇煙花果日下午可能已經開波喇。
改睇顏色水+tear gas

引用:
原帖由 清晨可愛的天才 於 2019-9-19 08:52 AM 發表

出左新色?😂我買既時間得黑色同埋天空藍揀
姣婆紫+另一隻藍色

附件

Screenshot_20190916-173144.png(260.37 KB)

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2019-9-19 08:49 AM 發表

10261596 10261597 10261598 10261599 10261600 10261601

2016年7月底去,山上舒服到不得了。
雲層嗰幾張靚到爆炸

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]