• 瀏覽: 41,619
  • 回覆: 183
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 東方紅 於 2019-9-17 09:49 AM 發表

而家汽水都貴啦,我去街市小超市,可樂都係24/8罐。
去主力做批發嘅地舖仲平過超市

引用:
原帖由 星臣 於 2019-9-17 11:25 AM 發表

超市霸權,政府冇能牟取暴利!
又係政府既錯

不如你叫家誠架百佳收平d, 對香港市民網開一面啦

佢哋一向都係咁呃人。

行多D超市就知邊D平邊D貴

香港不是獨有。全球超市,零售都是這樣運作。自己小心,分析。

19幾年前已經知啦,仲攞出黎做新聞,自由市場,佢鐘意標咩價就咩價,今天10元,明天20元,後日特價15元,你認為值得嘅咪買囉,唔啱咪第二間(如果有得簡)。

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-9-17 09:33 AM 發表
市民到超市購物常見到聲稱「特價」、「優惠價」等標榜優惠價格,消費者委員會調查四間連鎖超市出售的四十二款貨品,發現同一集團的「惠康超級市場」及「Market Place by Jasons」都有近九成貨品同時標示「刪除價」和出售價格,令消費者誤以為用線刪去的價格為「原價」,兩超市近八成「優惠」貨品更在過去三十日內從未以「刪除價」發售。消委會批評超市促銷標價含糊,故意營造減價效果,有機會觸犯《商品說明 ...
你可以唔幫襯㗎,有人逼你買?
我都唔明,周圍都係佳寶,d人仲去惠康百佳比人厄咁撚蠢

引用:
原帖由 76banana 於 2019-9-17 11:34 AM 發表

薯片都好暴利,不過做人一定要 “網開一面”😂😂
哈哈哈
你啱
最緊要食得開心

超市啤酒價錢仲貴過7仔

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-9-17 09:33 AM 發表
市民到超市購物常見到聲稱「特價」、「優惠價」等標榜優惠價格,消費者委員會調查四間連鎖超市出售的四十二款貨品,發現同一集團的「惠康超級市場」及「Market Place by Jasons」都有近九成貨品同時標示「刪除價」和出售價格,令消費者誤以為用線刪去的價格為「原價」,兩超市近八成「優惠」貨品更在過去三十日內從未以「刪除價」發售。消委會批評超市促銷標價含糊,故意營造減價效果,有機會觸犯《商品說明 ...
打咀炮有閪用咩!圍鳩佢拆佢檔啦!

平貴自己知

但電器店賣電話都是標建議售價, 再在旁標優惠價, 其實可能除了開賣果一日是用建議售價出售外, 之後都沒有用過建議售價出售, 那算不算騙消費者?

傳:拉惠康喇!

也不是今天才知道的事啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]