• 瀏覽: 41,563
  • 回覆: 183
  • 追帖: 2
+4
香港商家係咁架啦

一早知啦,所以買嘢只會睇自己買開價,唔會受佢地宣傳影響。

淨係鬧超市?各行各業都係咁啦!

廿幾年前咩都要格價, 已經發現D減價呃人

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2019-9-17 10:45 AM 發表

等班人搞多兩個月,啲小店士多執晒,得返大財團超市玩晒,佢地個價咪最低價囉
無錯⋯⋯

引用:
原帖由 chargeurs 於 2019-9-17 12:52 PM 發表
廿幾年前咩都要格價, 已經發現D減價呃人
係囉,超市好蠱惑㗎,有時睇真啲,買兩件先減1毫子,簡直運吉!

別針對超市,客人有消費智慧的,例如超市的衛生護理用品,例如沐浴露洗髮水等,旁邊的藥房例平過佢;小型私人超市大部份飲料比大超市平;大超市最令人受惠是加一蚊買第二件,是餅乾之類.

引用:
原帖由 amygary 於 2019-9-17 12:56 PM 發表

係囉,超市好蠱惑㗎,有時睇真啲,買兩件先減1毫子,簡直運吉!
而家好多嘢都捆綁銷售,谷營業數字,例如買雞翼,要買兩包,買雞柳都要兩包,我屋企兩個雪櫃都唔敢買,邊得咁多位嚟放?你話趣趣地小食兩包、牙膏兩支都冇咩所謂,呢啲嘢又唔離開得雪櫃,2磅裝雞翼雞柳,買兩包就4磅,普通人家買咁多做咩?又唔係開酒樓,呢啲生意手法直頭要取締。

引用:
原帖由 肥仔0138 於 2019-9-17 12:46 PM 發表

紅色招牌果間不嬲都係咁

好似我買ASAHI一箱
平時賣$89.90, 之後MARK上$105.90 再特價$99.90

最CLS果次MARK上$189 特價$89.90
所以買嘢要小心。

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-9-17 01:17 PM 發表

所以買嘢要小心。
知道買開幾銀就得

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-9-17 09:49 AM 發表

而家汽水都貴啦,我去街市小超市,可樂都係24/8罐。
會錯意,店舖進貨價錢同成本不一,必需品會多格價,其他圖個方便

消委會真係好做,將同一件事每隔幾年翻炒一次又當新聞。

仆街超級市場 標價特別誇張

賺盡每一分嘛。🌚

家誠哥要賺到盡, 你自己對香港市民網開一面先啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]