• 瀏覽: 8,713
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
其實都想知係咩山寨無人機咁勁, 係咪好似D大型RC飛機咁上下大.

俾你們認識下咩係不對稱戰爭,放番落中國上一樣有效的。

引用:
原帖由 bondinhk 於 2019-9-17 12:58 PM 發表
其實都想知係咩山寨無人機咁勁, 係咪好似D大型RC飛機咁上下大.
睇番美國放出來 D 相,幾肯定唔係一般旋翼無人機,似小型噴射模型機,市面有已經有噴射引擎買,改裝加上炸藥成為短程"飛彈"唔難。

https://www.youtube.com/watch?v=ae3ju4rEGgQ

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:10 PM 發表

隨時仲係編程飛行, 中間唔駛搵人控制, 完全無線電靜黙, 民用GPS精度約十公尺, 但攻擊固定目標足夠用. 由於飛得唔快, RCS又小, 雷達根本無法確定係乜, 呢個先最可怕, 你肉眼睇到時已經好遲. ...
科技發展已已定局,正如 911 前無人想過有人會用民航機做人肉飛彈同理,經過今次咪睇日後有咩反掣措施。呢類高價值目標,一係就實拖空管再佈置自動火炮去防守,或者部署一些無人機攔截系統包括軟殺硬殺。

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:15 PM 發表

沙地基本上無山區, 大陸好多軍工廠或軍火庫被山包圍.
以前伊拉克都試過在核電廠附近部署大量防空設施 + 強化水泥去防核電廠被炸,最後以色列一樣 F-16 低空入侵成功炸毀核電廠。基本上地理位置無解,沙特石油設施係跟石油地層建設,無得選擇.......

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:12 PM 發表

請問民用遙控器可以去到幾遠 ?
無線頻道用 FM 兩三公里或更遠都仲得,沙特環境又無山,好難防。其實今次襲擊對世界係一個警號,以前好難用民用既裝置都可以輕易突破一些被動防守,無人機既出現切底打破呢個局面,要 3D 防守。石油設施又多,根本好難全部都有防守..... 剩係輸油管都唔知點搞喇.....

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:21 PM 發表

對付呢類無人機, 附近起個高尼龍網已經可以攔截, 只要比個油庫高十公尺已經得, 駛鬼咁複雜.
最慘係要好多嘛...... 油管呢?其他設施呢?電力系統呢?

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:23 PM 發表

伊拉克基本無山區.
你應該話有石油既地方好多都唔係山區........

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]