• 瀏覽: 13,214
  • 回覆: 65
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2019-9-16 01:17 AM 發表
查實,呢一刻嘅香港,先至係最最最有利用價值的東西。阿爺俾全世界一個超級大舞台,日播夜播,証明咗:

港人治港?你丁屎咁大個城市,連自來水都無,卻要自己話事,樣樣同中央作對?

俾台灣睇下,嗱!日日舉美國𣄃,走去唱衰自己地方,要求制裁。人地釆你都傻,你地自己咪日日紅衫軍大戰黃衫軍,打搶燒砸。生意又做唔到,遊客又嚇走哂。連最基本民生都變壞,你地咪日日水煮香蕉連皮食囉。

俾國內人睇下,呢D咪係西方成日 ...
香港人醒醒,全世界主流媒體仲係選擇性報道,台灣又未大選,香港點樣亂都過唔到深圳河,中央話之你。引用上面網友嘅言論,港人治港,關中央咩事?以前唔企出來,宜家受返,合理。
繼續唔發聲就繼續受,合理。仲見甘多香港人支持暴徒破壞,等班人自己慢慢玩死香港。 仲咩心痛你?
中央都發聲,香港係深層次矛盾,住屋土地問題一日解決唔到暴動都係只會無限Loop,地主擺明繼續撐,就等暴動再升級,等到各行各業嘅民生影響出嗮,到時再決定插唔插手都未遲。

阿爺已放棄香港,特首林鄭已經廢左,請下台

引用:
原帖由 Thank_777 於 2019-9-16 05:40 AM 發表

李嘉誠父子. 地產黨田北俊撐過黑衫反修例

中共出手平定了
咪又係益他們

不如借黑衫去搞他們更好

作為深圳人
支持香港攬炒
傷講人自己唔爭氣😂😂

引用:
原帖由 rayrayccw2 於 2019-9-16 06:53 AM 發表
阿爺已放棄香港,特首林鄭已經廢左,請下台
下野容易,咁邊個上?小肥張??咪玩啦,不設特首?反正日日無正苦 狀態😂😂

引用:
原帖由 丁字褲放暑假 於 2019-9-16 12:53 AM 發表

而家特殊情況,差不多日日恐怖襲擊,警方冇能力鎮壓,就算唔即時出兵都應該同特區政府商量解決方法,而家完全好似唔關阿爺事一樣
中央出手後 香港就係小型(阿拉伯之春) 香港之榮光 正合暴徒所意  黃絲記者不知幾爽 同台獨裡應外合 只有等市民覺醒

還有人有幻想?
2014一次,2019又來,
巳證明香港養吾熟,
阿爺肯定會慢慢放棄香港,
這是正常不過,
年輕一代等仆街啦.

其實有錢人點解唔得罪黑衣,主要係買時間走資。

有人明顯地踩緊鋼絲,因為大家都知底線係港獨。只要唔港獨,由得批年青人仇中破壞公物中央都唔出手,某D人可以換到時間走資。

事實上資產物價由於黑衣運動並無大規模破壞私產,只係跌到去年初水平。
如果黑衣維持亂中有序搞市民為樂,有錢人係有充份時間變賣資產。

台灣同理,某首富選總統,可能都係純粹都係買時間。

引用:
原帖由 丁字褲放暑假 於 2019-9-16 00:42 發表
暴徒暴力發展到今時今日,暴徒暴力破壞,謀殺不同意見市民越來越勁,阿爺依然袖手旁觀,香港係中國既,但香港被暴徒不斷破壞,我地香港人被暴徒打到奄奄一息,點解阿爺你仲當冇事發生一樣,而家全香港市民都希望你出兵救我地,將班暴徒繩之於法,你點解仲要逃避,警方已經好累,希望你快D救救香港市民 ...
我想講阿爺其實冇放棄香港,
中央不過係放棄咗啲香港人。

再亂多兩三個月,香港爛都7788嗰陣,阿爺就會"做嘢",然後香港就會"回復穩定"。
不過好多中資亦會係適當時機食晒香港嘅企業。
到時,香港就會行返150年前嗰條路,
不過上次係同英國佬打工,今次係同大陸人打工。

引用:
原帖由 貓男 於 2019-9-16 09:36 AM 發表

再亂多兩三個月,香港爛都7788嗰陣,阿爺就會"做嘢",然後香港就會"回復穩定"。
不過上次係同英國佬打工,今次係同大陸人打工。 ...
未必,黃人太多。加上而家黃人打爛仔交,二五仔太多。

你太看得起香港了, 為何中央不可自始至終都不投資香港?到時香港新人想打工都沒有工作, 那不是更加完美?!不用替中資工作了。
打漁為生?打和搶(誰)?

亞爺唔會放棄香港不過都唔會急。香港仲有咁多人撐暴徒話佢地為公義其他人又唔出聲,咪由得香港人自己玩下囉

引用:
原帖由 貓男 於 2019-9-16 09:36 AM 發表

不過上次係同英國佬打工,今次係同大陸人打工。 ...
放棄如果無加定語,大家都有唔同理解。

個人認為,香港一直係中央層面主導同優先地位好有可能會無左。
例如港珠澳大橋香港話要起,中深大橋就要讓路,未來未必係咁。

引用:
原帖由 花郎 於 2019-9-16 10:06 AM 發表
亞爺唔會放棄香港不過都唔會急。香港仲有咁多人撐暴徒話佢地為公義其他人又唔出聲,咪由得香港人自己玩下囉
華為匯豐事件,同國泰安全問題其實反映左D 野。

中央無可能花錢增加呢D公司控制權,但可以扶值另一金融地區或另一交通樞紐以防被出賣及出現變局。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]