• 瀏覽: 25,767
  • 回覆: 24
+9
反對派係唔會同政府傾㗎。
佢哋根本想推倒整個政權。

引用:
原帖由 形象好氣質佳 於 2019-9-15 06:01 PM 發表
訟黨杯葛「對話」  為票棄港不顧

香港社會已經歷了三個月的動蕩,傾聽民意、破解困局刻不容緩,行政長官林鄭月娥前日邀請全港各區區議員於下周三參加「對話會」,希望通過區議員了解市民所思所想。惟公民黨昨日在fb發表聲明,聲稱公民黨區議員決定全體「杯葛」特首的「對話會」,聲稱「對話會」無誠意,政府應回應和落實「五大訴求」。香港政界人士昨日在接受香港文匯報訪問時批評,公民黨為了激進派的選票置香港前途於不顧 ...
五大訴求、缺一不可。佢哋亦知道如果特區政府用政治凌駕法治,大赦暴徒,以後香港就變得無法管治。特區政法更冇權單方面修改基本法,接受佢哋提出嘅雙普通方案。中央見到而家香港變成咁,就更加唔會對政制作出任何退讓。
佢哋嘅所謂五大訴求,根本上就已截斷任何對話空間。
香港而家嘅情況,只係美國操弄下嘅一步棋。所以就更加不可能出現一個合適嘅對話平台。

引用:
原帖由 TRruth 於 2019-9-16 10:45 AM 發表
文匯報....睇到呢三個字,乜都唔想講
不論係文匯報定係蘋果日報,及幾份其他傳媒,我基本上都唔會睇佢哋嘅內容。因為佢哋都都係立場先行,內容不可盡信。
但今次呢篇文嘅標題同我嘅睇法相似,所以我就睇晒。
而家香港已經被切底撕裂。五大訴求中,有兩個(對暴徒不作檢控及違反基本法嘅雙普選)基本上就冇談判空間。亦表示泛民根本上就冇諗過要同特區政府對話。泛民從開始嘅提出五大訴求,已經完全脫離和理非(民陣只係口講和理非)而同邀進派綑綁在一起。泛民响和理非已無出路,所以必須走向邀進。
政法人物就係食選票動物。所以為選票而作出取捨係正常。
今年區議會選舉雖然不及出年立法會選舉重要,但參考價值都唔細。會影響到北京對香港未來政策。香港未來嘅經濟同年輕人嘅如何發展,就睇今明兩次選舉。
以為美國插手香港事務就可以擺脫北京政策對香港嘅影響力嘅人,係時間好好哋諗清楚。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2019-9-16 12:29 PM 發表
中共要學港英玩懷柔政策,但是港英是一手硬,硬後先軟,現在中共硬又硬不起來,軟又軟不到位,香港政策好失敗,回歸幾十年,國旗被公然燒毀,回歸前港英政府也不敢放任右派分子咁做,十一雙十各有各扯旗,雙安無事,現在中共面子往哪𥚃擺?仲要同曱甴同路人販民對話,有無搞錯? ...
中國就係錯在太相信英國。以為簽好中英聯合聲明同落實基本法,英國就唔會對香港做出任何改變。
但,英國嘅算盤唔係咁打。
某實响中英談判期間,英國已經著手拉攏及培植反共份子。當基本法落實後,就明目張膽幫助建立民主黨,讓民主黨佔先機助大。跟住就修改政制,殺中國一個措手不及。
中央為咗要突破民主黨獨大局面,必須要用軟手般換時間去培植建制派。
不可否認,北京真係低估咗反共勢力。响反國教事件中退讓得太過份。當時應該係修改國教內容而唔係全面撤回。
一步錯、步步錯。直至走到而家呢個不可收拾局面。北京對香港再硬,只會有更大反效果。
習近示嘅政治抱負比以前嘅中國領導人都大。會唔會棄車(香港)保帥,就要睇中美角力變化。

公民黨支持港獨!

附件

Screenshot_2019-09-16-02-16-23-0992254169.png(792.58 KB)

Screenshot_2019-09-15-15-38-50-0425691815.png(1.26 MB)

Screenshot_2019-09-15-15-37-09-0976721148.png(816.55 KB)

引用:
原帖由 jiao886 於 2019-9-16 10:47 AM 發表
又一位...

引用:
原帖由 形象好氣質佳 於 2019-9-15 18:01 發表
訟黨杯葛「對話」  為票棄港不顧

香港社會已經歷了三個月的動蕩,傾聽民意、破解困局刻不容緩,行政長官林鄭月娥前日邀請全港各區區議員於下周三參加「對話會」,希望通過區議員了解市民所思所想。惟公民黨昨日在fb發表聲明,聲稱公民黨區議員決定全體「杯葛」特首的「對話會」,聲稱「對話會」無誠意,政府應回應和落實「五大訴求」。香港政界人士昨日在接受香港文匯報訪問時批評,公民黨為了激進派的選票置香港前途於不顧 ...
連其他政黨都反公淫袋!

公淫袋,假中產,真暴民!

對乜話, 嘥氣! 政府咪做埋冇用又低能嘅嘢

佢地只想香港繼續亂,先可以對主子交代,香港點死佢地唔會理…漢奸耳猿

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]