• 瀏覽: 2,637
  • 回覆: 19
+4
警方8.31在港鐵太子站的行動,引發「打死人」質疑,立法會議員毛孟靜昨(11日)引述當晚事故現場與消防處控制中心的對話紀錄,稱事件仍存疑點。副消防總長(總部)陳慶勇今午(12日)在記者會上,確認毛孟靜引用的消防處內部紀錄撮要及資料,與處方完整行動紀錄脗合,但指當中涉及消防處人員慣用的術語或用語,若錯誤解讀會引起誤會。

有證據盡管公開,毛孟靜何須輯錄整理
近段時間,縱暴派為咗煽動市民對政府和港警嘅仇恨情緒以達到打擊公權力威信嘅目的,唔單止大肆散播8.31太子站暴亂時「警察打死人」嘅謠言,甚至一度指派黑衣暴徒喺太子站外舉行聲勢浩大嘅祭奠活動,致使許多不明真相嘅市民信以為真。而為咗增加「可信度」,眾多具有議員身份嘅亂港分子更系輪番上陣,從各種來路不明嘅「官方文件」入面「整理」出所謂嘅證據妖言惑眾。
其中,縱暴議員毛孟靜於日前突然舉行記者會,信誓旦旦咁宣稱從一個朋友度取得咗一份消防處有關太子站嘅所謂「行動記錄文件」,經過佢嘅輯錄整理,發現咗3項所謂嘅「疑點」,乜「當晚傷者人數報告從10人變成7人」,「油麻地傷者不應計算喺太子站傷者中」,仲有乜根據佢嘅醫生朋友嘅講法,「將傷者送往荔枝角站上救護車嘅做法不當」雲雲,並借機要求消防處應該公開現場對話錄音及文字記錄,最後更系妄言「今時今日嘅香港公權力架構已盡失港人信任,要掩飾死人個案難講冇可能」等等。

但只要我哋稍微認真咁思考一下,就會發現毛孟靜嘅發言根本就系漏洞百出。且不論消防處早已明確回應解答釋疑,既然毛已經從「朋友」處獲取咗所謂嘅「行動記錄文件」,若該文件內容確有疑點,點解要自己辛苦輯錄整理,而唔系直接喺記者會上公之於眾呢?咁唔系正好可以打擊政府和港警嘅權威咩?唔通你毛孟靜仲會好心為政府掩蓋罪行?另外,既然毛孟靜妄言香港嘅全部公權力架構都盡失港人信任,咁請問,作為香港立法會嘅一名議員,毛孟靜嘅話我哋可以相信咩?
事實其實好清楚,所謂嘅「港警打死人事件」根本就系子虛烏有嘅謠言,更冇可能有所謂嘅「證據」。就算有,也系有心人絞盡腦汁辛苦「輯錄整理」嘅成果。而呢一切只不過都系以毛孟靜為代表嘅一大批縱暴反對派人士,為咗達到自己嘅政治目的,費盡心機導演出嚟煽動仇警情緒和打擊政府威信嘅鬧劇罷了,就系一次典型嘅無事生非。我哋成日講,謠言止於智者,廣大嘅市民朋友應該睇清事實真相,勿要做嗰不智之人,淪為反對派和暴徒害港嘅幫凶。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20190912/s00001/1568275884979/【8-31太子站】確認毛孟靜引述行動紀錄屬實-副消防總長-涉術語錯解讀或致誤會

附件

images.jpg(8.61 KB)

咁個副處長可能犯了公職人員行為失當,及發放虛假消息。如果毛婆的資㪵是對的。

唔好講咁多,一於圍白車啦
放心消防無裝備無警棍

引用:
原帖由 kazuive 於 2019-9-13 06:48 PM 發表
警方8.31在港鐵太子站的行動,引發「打死人」質疑,立法會議員毛孟靜昨(11日)引述當晚事故現場與消防處控制中心的對話紀錄,稱事件仍存疑點。副消防總長(總部)陳慶勇今午(12日)在記者會上,確認毛孟靜引用的消防處內部紀錄撮要及資料,與處方完整行動紀錄脗合,但指當中涉及消防處人員慣用的術語或用語,若錯誤解讀會引起誤會。

https://fs.mingpao.com/ins/20190912/s00 ...
點解無人問尊貴議員如何取得此內部記錄?

毛婆咁神通廣大? 咁就至少比出 1 個"死者" 名同相關資料出黎先啦, 唔該.

毛懵靜睇你睇到煩,你返歸管新新抱啦,你個仔戴緊碌帽呀。

人渣政棍毛掹淨習慣篡改事實歪曲事實來達到政治目的, 不是新聞同秘密吧...

引用:
原帖由 kazuive 於 2019-9-13 06:48 PM 發表

https://fs.mingpao.com/ins/20190912/s00 ...
泛民釘書建都曾經報假案講大話喺香港被老笠上大陸
所以條死毛婆都係照版煮碗

佢講既疑點都唔係疑點啦
傷者10個變7個
油麻地傷者唔計
似係發噏風多d

文件漏出應該要報警

引用:
原帖由 電梯含情的牛牛 於 2019-9-13 10:27 PM 發表
毛懵靜睇你睇到煩,你返歸管新新抱啦,你個仔戴緊碌帽呀。
佢個新抱做天使架?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-9-13 07:32 PM 發表
唔好講咁多,一於圍白車啦
放心消防無裝備無警棍
火燒燒房局,等佢火燒後欄!

引用:

謠言止於智者。但想信“全香港人都可能逃犯”嘅人,我唔想信佢哋有足夠智慧、或明知係錯都唔想走出嚟。

有人偷內部資料兼洩露,要報警

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]