• 瀏覽: 632,457
  • 回覆: 9
  • 追帖: 239
+650
引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-13 02:37 AM 發表
今天是2019年的中秋節。

古人有所謂24節氣,說明了萬事皆有法度,春夏秋冬,循環不息。中秋,是月盈的日子,令大叔想起了「月盈則虧」這句說話。

「月盈則虧,水滿則溢」,說的是物極必反的道理。當一件事去到頂峰,便是衰落的開始,但周而循環,也有返回頂峰的時候。

香港是一個福地,過去數十年都沒有經歷特別大的天災,再加上時機(或說時來運到),縱然是地處一隅,也能發展到今天國際金融中心的地位。但沒有天 ...
大叔早晨!

引用:
原帖由 Decus1998 於 2019-9-13 02:40 AM 發表
中秋團圓。但吾想再聽到狗叫
https://youtu.be/dtIqEy5W9j8

月圓之夜

作曲 : 謝春花
作詞 : 謝春花
編曲:陳軍伍

眼前蒙上了鐵銹
嘴邊封住了渴求
一而再而三的低頭
我不作苟同
隨波逐流的忍受
黯淡無光的眼球
一而再而三的停留
若善罷甘休
又見
這一輪圓月
照亮或毀滅
不回頭的夜
是盲從是英勇
無需探求
就一頭跌進了洪流
林中拾得了拯救
水邊沉沒了腐銹
一而再而三的執拗
終能得停休
心中有怯不醜陋
佯裝無畏不可求
揮手一別昨日心憂
但初心長留
又見
這一輪圓月
照亮或毀滅
不回頭的夜
是盲從是英勇
無需探求
就一頭跌進了洪流
就借
這月圓之夜
照亮或領略
不回頭的劫
是盲從是英勇
不再探求
就毅然跌進了洪流

引用:
原帖由 hkdotcom 於 2019-9-13 08:14 AM 發表

"文明大倒退" 真係香港而家最佳嘅寫照
成日笑大陸文化大革命三反五反,民智未開俾人搵笨實,上世紀啲人咁蠢㗎?

而家廿一世紀,時伐革命五大訴求,原來更福佳勁白痴,晚晚出嚟搞六四復刻版,越做越返轉頭,大陸都識得痛定思痛從錯誤中汲取教訓啦,眼下香港,讀飽書嘅柒到甘願為狗,讀書唔成嘅認賊作父,真係黐孖筋!!

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-13 08:07 AM 發表

播歌咁搞鬼

我又播 ,呢首係大叔心水之一

「Gin Lee 李幸倪 - 《月球下的人》MV」
https://youtu.be/W73UOP-SVfo
月圓之夜,歌名同歌詞都好應景

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-15 02:39 AM 發表

元朗有辦比你睇,727之後,班曱甴已經無膽再入元朗。
大叔,721咁好日子都記錯

引用:
原帖由 andylauhk 於 2019-9-15 02:38 AM 發表

現在漢奸根本用Jasmine革命的方法。指在沛公。但是想不到機場事件。團結14億人。始料不及。好高興。樓主回覆我。費心了。
美台英日一直都想借香港傳遞民主革命意識入內地,引發類同八九年嘅所謂民主運動,令中國內亂,但最失策就係喺香港台灣鼓吹仇中驅蝗辱支那,咁做十四億人會認同你?

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-15 09:17 AM 發表

721係白衣人出擊,727係曱甴覆桌復仇嘅日子,727之後曱甴無再大舉入元朗,無記錯吖
哦,明解

727其實攞彩多過覆桌,日光日白喺大街威威,入夜就收旗退返入港鐵站,試吓夜麻麻打巷戰,分分鐘唔見幾件

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-9-15 09:23 AM 發表

所以毒果黎以為憑果200幻人就可以推翻中央政權,真係離地到傻
佢哋目的只係亂,推翻共產政權?我唸佢哋冇咁大想頭

引用:
原帖由 zamora 於 2019-9-16 05:00 AM 發表
唔POST唔得, 呢隻曱甴極暴力又陰濕, 襲警想逃走, 仲有拚命拒捕, 最後血流披面被制服.......

https://youtu.be/dMKkQs81PgE
仲有個妓者大叫唔好打頭,哩個臭西肯定係同黨扮,大叫屈阿Sir打頭

引用:
原帖由 cap07 於 2019-9-16 08:53 AM 發表

12339,睇佢仲點過澳門開會
通知治安警察局啦,直接,快捷

psp-info@fsm.gov.mo

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]