• 瀏覽: 10,651
  • 回覆: 177
  • 追帖: 1
+16
引用:
原帖由 陳小鳳 於 2019-9-12 05:07 PM 發表
香港沉淪,連違例行為都要死攬?網上片段,見跳閘友被擒,由於已經報警,在靜待執法者之時,竟有人硬出頭死攬跳閘友,甚至狂言︰「我幫佢畀五百,錢我大X把!」

是非對錯,一清二楚,香港何時淪為不分黑白之地?是否因為要反政府、反港鐵就可以任意妄為?眼見年輕人犯事而不加以指正?倘是如此,香港還有未來嗎?

原片、原圖︰網絡片段

大叔!哈哈😄 大把錢?
你住邊丫有錢佬!
...
咁sell自己網台?

引用:
原帖由 陳小鳳 於 2019-9-12 05:07 PM 發表
香港沉淪,連違例行為都要死攬?網上片段,見跳閘友被擒,由於已經報警,在靜待執法者之時,竟有人硬出頭死攬跳閘友,甚至狂言︰「我幫佢畀五百,錢我大X把!」

是非對錯,一清二楚,香港何時淪為不分黑白之地?是否因為要反政府、反港鐵就可以任意妄為?眼見年輕人犯事而不加以指正?倘是如此,香港還有未來嗎?

原片、原圖︰網絡片段

大叔!哈哈😄 大把錢?
你住邊丫有錢佬!
...
《曾文正(國藩)公嘉言鈔》:大抵世之所以彌亂者,第一在黑白混淆,第二在君子愈讓小人愈妄。自古大亂之世,必先變亂是非,然後政治顛倒,災害從之。賞罰之任,視乎權位,有得行,有不得行。至於維持是非之公,則吾輩皆有不可辭之任。顧亭林所稱「匹夫與有責焉」者也。
曾國藩曾說,社會大亂之前,必有三種前兆:
第其一是無論任何事,都黑白不分。
第二是善良的人,越來越謙虛客氣忍讓;無用之人,越來越猖狂胡作非為。
第三是當問題到了極其嚴重的程度之後,凡事都被合理化,一切似乎都被默認,不痛不癢,莫名其妙地虛應一番,沒有人願意為這艘破船補補窟窿。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-9-12 05:14 PM 發表
其實成日吊大陸土豪.......香港人咪又係以為有錢大x晒
係嫁,其實好x多,我識個退休廢佬住一號銀海,串人既時候都係咁講,幾咁豪氣呀!
不過平時做人呢就度叔到不得了

今日喺地鐵站閘口企咗超過半粒鐘,見到4至5個零星跳閘個案,即時開聲鬧佢哋仆街,班粉腸頭耷耷,鵪鶉咁走都走唔切,真係邪不能勝正。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-9-12 05:14 PM 發表
其實成日吊大陸土豪.......香港人咪又係以為有錢大x晒
絕對係甘

引用:
原帖由 超級笨蛋 於 2019-9-12 05:09 PM 發表
咁多錢,叫佢比錢修理返好比暴徒破壞嘅設施啦

條廢人亂咁噏,如果真係大把錢,使鬼頭耷耷咁搭地鐵咩,搵司機車啦。

香港應該引入行政拘留48小時,交罰款都無得走

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]