• 瀏覽: 43,939
  • 回覆: 4
  • 追帖: 4
+13
引用:
原帖由 中環浪漫的裙 於 2019-9-12 08:48 AM 發表
冇遊客嚟香港減5成都冇用
之前又話天價租做埋唔夠比業主,而家減到咁平租又話無用。不如送錢好唔好?
根本而家減平租吸引返多元化店舖先係正途,亦不怕做埋唔夠交租,之前毛利5成幾交租你認為好正常?消費者冇俾人剝削嗎?

引用:
原帖由 xingzuo2 於 2019-9-12 09:21 AM 發表

你真係傻傻哋,和平到我哋正常香港人星期六日都唔敢出街,出街果D唔係零星遊客就係你班乞衣怪
點解唔出街?而家幫趁舖頭又少人又好service?難道你係滋事份子?以前通街遊客水泄不通就真係唔想出街喇

引用:
原帖由 xingzuo2 於 2019-9-12 10:29 AM 發表

睇清我乜意思先回復啦,你思想就真係有D分化
我覺得我哋係香港人,行得正企得正,即使唔認同佢哋嘅理念,都唔需要一刀切避開佢哋,你要知道佢哋唔係呢兩個月先'變'出來㗎。大家都係香港人有乜好怕?

引用:
原帖由 leslielo 於 2019-9-12 10:58 AM 發表

租金合唔合理,唔係睇租金,係睇生意及前景。

無生意嘅話1蚊租比你都冇用,個個月生意賺百幾萬比幾十萬租金又有什麼問題。

而家市道差,無生意業主減租都冇用 ...
但係租金平有利後生仔創業。就算好好生意天價租金年青人一樣入唔到場。不見早年天價舖都係知名大連鎖租用,同小店舖無關

引用:
原帖由 leslielo 於 2019-9-12 04:39 PM 發表

香港奉行市場自由經濟,不容易改變。而且創業本來就唔容易,夾硬拉低門檻對年青人冇好處。

連鎖店有連鎖店的生存方式,小店樓上舖網店也有自己的生存方式。 ...
但全部都係國際連鎖我就有保留,你睇全世界包括西方國家&中國都都有保護本地企業的方式,過份奉行只等於放任

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]