• 瀏覽: 41,031
  • 回覆: 4
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2019-9-12 08:39 AM 發表

本身個租金已經唔合理,一半收入去咗租金到,依家減租咪幾好。同埋好多鋪頭又只做遊客生意,就好似藥房咁,搞到成街都係藥房,依家遊客少咗佢哋咪要執囉。
https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2445000/2449742/fb_0912_1_201909 ...
台灣有普選,香港冇,香港既人工比台灣高已經唔合理..
遲D減人工唔知樓主係咪都叫好,
台灣畢業生得23K台幣(大約港幣6千多)..
好多公司請人係服務遊客,依家遊客少左咪要抄左佢地囉...

隔離戴FULL GEAR既是否鬼..
派裝備那位是否係鬼...
派八達通,禮卷那個人是否又係鬼..
TELEGRAM內又有多少係鬼..
朋友被捉,會唔會篤灰,
戴口罩可能係鬼..唔戴又怕被人起底..
熱賣及精選
引用:
原帖由 norman0812 於 2019-9-12 12:12 PM 發表

台灣大學畢業生平均已經有28-29K。23K是一般人既基本工資,類似香港嘅最低工資。
2017年剛達27K,史上最高...

https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E ... 3%E5%8D%B3%E6%98%AF

台灣早年被批評社會新鮮人起薪太低,以致消費力弱。勞務部發表最新統計,2017年新鮮人平均起薪為27,055元(新台幣.下同),是連續8年上升,更創下史上新高。

朋友被捉,會唔會篤灰,
引用:
原帖由 客家大老 於 2019-9-12 12:12 PM 發表

開心既係,冇咁多遊客,條路少人行左,搭車少人左,大家唔駛逼..

擔心既係,旅遊行業既人大舉失業,市道消費疲弱,整體經濟向下..

做公務員,教師,社工,醫護既就唔太受影響,佢地應該係受惠者...

朋友被捉,會唔會篤灰,
引用:
原帖由 whiskybase 於 2019-9-12 01:00 PM 發表

香港人無消費力
香港黑衣暴徒冇消費力,要攬抄...

佢地口中廢中廢老戶口有錢,留俾仔女啃老....

朋友被捉,會唔會篤灰,
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-9-12 02:23 PM 發表

肯定取得了,“階段性成果”~
好多曱甴被家人趕離屋企...
惡晒港蟲機司空中服務員不斷被抄...
暴徒無知少女攪埋一碟,己傳有愛之傳播...

呢D成果好階段性..

朋友被捉,會唔會篤灰,
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]