• 瀏覽: 43,932
  • 回覆: 349
  • 追帖: 4
+13
一到你有生意即加租,到時騎虎,一係冇工做,一係冇收入

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-9-12 12:26 PM 發表

開心既係,冇咁多遊客,條路少人行左,搭車少人左,大家唔駛逼..

擔心既係,旅遊行業既人大舉失業,市道消費疲弱,整體經濟向下..

做公務員,教師,社工,醫護既就唔太受影響,佢地應該係受惠者... ...
獅子山精神吧,我會留港消費

引用:
原帖由 沙金銳 於 2019-9-12 09:52 AM 發表
暴徒會畀香港一個痛定思痛的機會, 會令更多人認識到所謂嘅民主自由並不昰暴徒口中講嘅咁, 冇民生嘅基礎的民主自由只是空話。
正常人會諗冇得食,有民主有咩用
黃絲暴徒會諗,冇民主你食得安樂咩

多得曱甴唔少, 希望它們早日死光!

引用:
原帖由 CSK 於 2019-9-12 09:04 AM 發表
很多時候香港人的想法好奇怪,經常話租金貴樓價貴,租金樓價其實係反映經濟活動嘅綜合指標,如果一個地方的經濟活動強勁,人人有工開,生意好做,配套措施完善,治安水平高,租金樓價必定高,這是所有大城市的特性。

反之,如果人人冇工開,市民收入每況愈下,生意難做,配套差治安差,租金貴樓自然低,因為根本沒有人會想在這種冇機遇冇將來的地方生活發展。

如果有人叫你移民去烏克蘭,租金低樓價低wo,你願意? ...
問題在於貧富差距嚴重,才出現這種現象。

同時間物價和樓價在對比一般人工差距太大,就會出現民怨。

之前賺唔少啦,減左租都有20萬,普通打工仔得萬幾人工咋

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-9-12 08:59 AM 發表

台灣有普選,香港冇,香港既人工比台灣高已經唔合理..
遲D減人工唔知樓主係咪都叫好,
台灣畢業生得23K台幣(大約港幣6千多)..
好多公司請人係服務遊客,依家遊客少左咪要抄左佢地囉... ...
台灣有民主多好啊,
20幾年物價不升反跌,
多好,
只要香港人堅持1-2年,
革命成功到來,
我們會比臺灣好,

引用:
原帖由 leslielo 於 2019-9-12 10:58 AM 發表

租金合唔合理,唔係睇租金,係睇生意及前景。

無生意嘅話1蚊租比你都冇用,個個月生意賺百幾萬比幾十萬租金又有什麼問題。

而家市道差,無生意業主減租都冇用 ...
現在業主仍企硬。。。是因為他們有本錢企硬,原因在於之前自由行,他們勁賺。。。

他們早就有其他資本和業務去維持一間甚至幾間空鋪的負增長。

而如果一個街中,有業主減租,是會引起連鎖效應,所以現時業主並不會減租,就算減都可能會和其他業主商量才會減。。。

要直他大部分業務負增長,才可能減租,而且會是快速的。

引用:
原帖由 3個肉肉工人 於 2019-9-12 12:49 PM 發表

咁你幾時嘔返條命出嚟比返你祖宗十代呀
放心,是都你老味人渣先嘔。

引用:
原帖由 中環浪漫的裙 於 2019-9-12 08:48 AM 發表
冇遊客嚟香港減5成都冇用
快啲搵示威者幫手頂住香港個消費,不過香港人咁有骨氣,為咗民主自決就算一時o既經濟差都無所謂丫嘛,拭目以待

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2019-9-12 08:39 AM 發表
本港遭逢貿易戰及反修例風波夾擊,營商環境轉差,部分旺區出現減租潮。科技園和數碼港昨宣布下月起減租5成,為期半年。銅鑼灣亦成減租「重災區」,有地產代理指,金百利商場減租3成;波斯富街有千呎舖以20萬放租

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2445000/2449742/fb_0912_1_201909 ...
香港人無消費力

人工好快升到23k台幣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]