• 瀏覽: 43,929
  • 回覆: 349
  • 追帖: 4
+13
會唔會係之前個基數太高😂

引用:
原帖由 leslielo 於 2019-9-12 10:58 AM 發表

租金合唔合理,唔係睇租金,係睇生意及前景。

無生意嘅話1蚊租比你都冇用,個個月生意賺百幾萬比幾十萬租金又有什麼問題。

而家市道差,無生意業主減租都冇用 ...
但係租金平有利後生仔創業。就算好好生意天價租金年青人一樣入唔到場。不見早年天價舖都係知名大連鎖租用,同小店舖無關

美國睇邊個州啦. 而家我哋三藩市呢度貴到冇人有. 百五萬一間屋係好普通. 年收入十一萬美金以下算喺低收入窮人....屋租又係超貴. 千五美金一個月訓客廳😂😂 

引用:
原帖由 billyfung11 於 2019-9-12 08:59 AM 發表
very goood
還我寧靜和平香港
遲啲唔單止和平,連人都唔會有, 得番你班曱甴躝嚟躝去

引用:
原帖由 xingzuo2 於 2019-9-12 09:21 AM 發表

你真係傻傻哋,和平到我哋正常香港人星期六日都唔敢出街,出街果D唔係零星遊客就係你班乞衣怪
食放題通常都去旺角果間,自佢地暴動開始,一次都冇再去過旺角,依家轉左場,個個星期經深圳去海岸城同萬象城消費

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-9-12 08:59 AM 發表

台灣有普選,香港冇,香港既人工比台灣高已經唔合理..
遲D減人工唔知樓主係咪都叫好,
台灣畢業生得23K台幣(大約港幣6千多)..
好多公司請人係服務遊客,依家遊客少左咪要抄左佢地囉... ...
台灣大學畢業生平均已經有28-29K。23K是一般人既基本工資,類似香港嘅最低工資。

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2019-9-12 08:39 AM 發表
本港遭逢貿易戰及反修例風波夾擊,營商環境轉差,部分旺區出現減租潮。科技園和數碼港昨宣布下月起減租5成,為期半年。銅鑼灣亦成減租「重災區」,有地產代理指,金百利商場減租3成;波斯富街有千呎舖以20萬放租

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2445000/2449742/fb_0912_1_201909 ...

貪得無厭~底九死

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-9-12 12:12 PM 發表

台灣大學畢業生平均已經有28-29K。23K是一般人既基本工資,類似香港嘅最低工資。
2017年剛達27K,史上最高...

https://www.hk01.com/財經快訊/194514/台灣新鮮人起薪27k史上新高-兌換港幣即是

台灣早年被批評社會新鮮人起薪太低,以致消費力弱。勞務部發表最新統計,2017年新鮮人平均起薪為27,055元(新台幣.下同),是連續8年上升,更創下史上新高。

引用:
原帖由 客家大老 於 2019-9-12 12:12 PM 發表

開心既係,冇咁多遊客,條路少人行左,搭車少人左,大家唔駛逼..

擔心既係,旅遊行業既人大舉失業,市道消費疲弱,整體經濟向下..

做公務員,教師,社工,醫護既就唔太受影響,佢地應該係受惠者...

28,849元 大學畢業生起薪爬升

https://money.udn.com/money/story/5648/3846413

勞動部昨(31)日發布最新職類別薪資調查,2018年大學畢業社會新鮮人,平均起薪爬升至28,849元,較前一年小幅成長1.42%,續創新高,顯示近年年輕人「薪」情似有改善跡象;其中以金融保險業起薪32.4K,薪情最佳。
引用:
原帖由 lung_block 於 2019-9-12 12:22 PM 發表

2017年剛達27K,史上最高...

https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%BF%AB%E8%A8%8A/194514/%E5%8F%B0%E7%81%A3%E6%96%B0%E9%AE%AE%E4%BA%BA%E8%B5%B7%E8%96%AA27k%E5%8F%B2%E4%B8%8A%E6%96%B0%E9%AB%98-%E5%85%8 ...

攬炒

鸚鵡學語。真係識嘅,真係自己做過生意就知啦,租金好多時都唔係最大部分,反而係人工先至係成本最大部分。

老師帶我地一齊shopping,
振興香港經濟。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]