• 瀏覽: 41,045
  • 回覆: 349
  • 追帖: 4
咪好囉!條街闊咗,不過無消費力。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
加上網購主流,零售業除了日常家品食物,根本冇人會唔買平得多嘅網購

唔到絕境,你唔會積極奮鬥,所以先設想已到絕境!
唔到死前,你唔會馬上行動,所以先設想已到死期!
成功失敗,不完全由自己決定,但你可以行動,去改運變命!
應執鳩晒佢

唔到絕境,你唔會積極奮鬥,所以先設想已到絕境!
唔到死前,你唔會馬上行動,所以先設想已到死期!
成功失敗,不完全由自己決定,但你可以行動,去改運變命!

回覆 引用 TOP

慳幾蚊衰到要跳閘

有西錢消費咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CSK 於 2019-9-12 09:04 AM 發表

很多時候香港人的想法好奇怪,經常話租金貴樓價貴,租金樓價其實係反映經濟活動嘅綜合指標,如果一個地方的經濟活動強勁,人人有工開,生意好做,配套措施完善,治安水平高,租金樓價必定高,這是所有大城市的特性。

反之,如果人人冇工開,市民收入每況愈下,生意難做,配套差治安差,租金貴樓自然低,因為根本沒有人會想在這種冇機遇冇將來的地方生活發展。

如果有人叫你移民去烏克蘭,租金低樓價低wo,你願意? ...
牽扯到自己利益個陣,麼嘢都係政府錯.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 金魚街公主 於 2019-9-12 09:05 AM 發表

d大陸人
依家行街都行得舒服d
而家變咗通街都係曱甴仲衰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CSK 於 2019-9-12 09:04 發表

很多時候香港人的想法好奇怪,經常話租金貴樓價貴,租金樓價其實係反映經濟活動嘅綜合指標,如果一個地方的經濟活動強勁,人人有工開,生意好做,配套措施完善,治安水平高,租金樓價必定高,這是所有大城市的特性。

反之,如果人人冇工開,市民收入每況愈下,生意難做,配套差治安差,租金貴樓自然低,因為根本沒有人會想在這種冇機遇冇將來的地方生活發展。

如果有人叫你移民去烏克蘭,租金低樓價低wo,你願意? ...
你地兩邊講法都太極端。香港經濟泡沫化。資金泡沫化。樓市泡沫化。既得利益者越富有。貧窮者除了溫飽基本上已缺乏延續後代的條件。這是各個資本主義社會必然會發生的現實。問題是各個政府處理和對待的態度不一樣。
一堆社會的失敗者必然會訴諸短視的方法來設法解決自己的問題謀求出路。。。雖然在很多人包括我在內都看出是條死路。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我都知 於 2019-9-12 08:54 AM 發表

政府在市旺時應抽商鋪30%利得稅,d錢分番當地街坊會較得民心
那本地人會歡迎大陸客來

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 $navyseals 於 2019-9-12 10:00 AM 發表

加上網購主流,零售業除了日常加品食物,根本冇人會唔買平得多嘅網購
個個幫襯淘仔,我無估錯好快啲舖頭會變晒順豐站甚至劏房出租。跟住因為收入下降連買淘仔野都開始嫌貴,收入慢慢同大陸一般打工仔越嚟越接近,好多索性搬返大陸住同打工,淨返啲做金融炒買同基本所需行業去到2047,香港正式變成深圳其中一部份。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 robin09 於 2019-9-12 09:26 發表

香港最根本问题是贫富分化严重,房价是根本中的根本。
地产商豢养的“环保团体”竭力阻止政府动用土地,没法兴建大量房屋,以及有楼人士不想楼价跌,这矛盾很难解决。
这需要强力政府才行,但香港被灌输“小政府,大市场,积极不干预” 已成宗教信仰一般的教条。
是死结。 ...
所以我已經一早提出加強交通配套。連合港鐵高鐵和各大小高速通道大橋。中央政府補貼將內地樓用半送半賣。私人公寓補貼交通補貼方式。將香港部分活力人口移到大陸。 把社會失敗者成為新的既得利益者。條件是所有安居樂業要用深圳居住證換過來。
不一定要9成人同意。只要3成人接受就成政府堅實的支持力量。

引用:
原帖由 中環浪漫的裙 於 2019-9-12 08:48 AM 發表

冇遊客嚟香港減5成都冇用
之前又話天價租做埋唔夠比業主,而家減到咁平租又話無用。不如送錢好唔好?
根本而家減平租吸引返多元化店舖先係正途,亦不怕做埋唔夠交租,之前毛利5成幾交租你認為好正常?消費者冇俾人剝削嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2019-9-12 08:39 AM 發表

本港遭逢貿易戰及反修例風波夾擊,營商環境轉差,部分旺區出現減租潮。科技園和數碼港昨宣布下月起減租5成,為期半年。銅鑼灣亦成減租「重災區」,有地產代理指,金百利商場減租3成;波斯富街有千呎舖以20萬放租

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2445000/2449742/fb_0912_1_201909 ...
唔搞掂地產霸權就經濟點好都害死全香港

香港係香港人既香港!
5毛滾回豬圈!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xingzuo2 於 2019-9-12 09:21 AM 發表

你真係傻傻哋,和平到我哋正常香港人星期六日都唔敢出街,出街果D唔係零星遊客就係你班乞衣怪
點解唔出街?而家幫趁舖頭又少人又好service?難道你係滋事份子?以前通街遊客水泄不通就真係唔想出街喇

抵死

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CSK 於 2019-9-12 09:04 AM 發表

人類確實奇怪,尤以香港人為甚。
demand & supply 的道理不求甚解,No demand 就算你有幾多 supply 又點!
尤記得 80年代的日本一樣是經濟很熱,還記得那時日本的樓價高到要三代人才能供完,現在日本樓價不高吧,然而日本的經濟怎樣呢? 美國的樓價也不高呀,店鋪租金也不高呀,但是經濟又如何呢?失業率又如何?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]