• 瀏覽: 41,800
  • 回覆: 349
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 tiffanyhe 於 2019-9-12 09:44 AM 發表

其實幾好呀
哈哈!係好好啊,蕭條過幾年,可以移民嘅移民啦!可以翻祖籍地嘅就翻原籍地發展啦!以後剩翻真真正正嘅新界原居民,疍家魚佬,回到公元1840年前嘅大農村大漁村狀態!好嘢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 robin09 於 2019-9-12 09:26 AM 發表

香港最根本問題是貧富分化嚴重,房價是根本中的根本。
地產商豢養的“環保團體”竭力阻止政府動用土地,沒法興建大量房屋,以及有樓人士不想樓價跌,這矛盾很難解決。
這需要強力政府才行,但香港被灌輸“小政府,大市場,積極不干預” 已成宗教信仰一般的教條。
是死結。 ...
小政府,大巿場,唔可以話錯嘅,最主要係政棍出賣市民,滿口人義道德實質只為財團服務,

嚴禁任何宣傳, 再犯禁訪.

總版規
[一] 嚴禁宣傳,連結其他論壇/討論區或商業網頁
所有相同性質之綜合論壇或討論區均嚴禁宣傳。
不論在頭像,簽名檔,文章或短消息中,用任何形式的傳播來指示其他途徑;以顯示途徑指示/暗示會員可獲得其他途徑接觸別的論壇;蓄意張貼被過濾網頁,或未經網主同意的廣告或牟利網頁都屬犯規。

犯上述之版規者會被即時禁訪而不作任何通知。
本論壇管理員有權拒絕或制止任何網站連結,如被警告後再犯,等同廣告/宣傳論壇處理。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-9-12 09:31 AM 發表

根本香港人咩都想要, 呢d logic 先最白痴

又要多生意, 又唔要多人黎

又要物價平, 又要人工高

又要大陸唔好管, 又要大陸幫
本日最中肯www

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CSK 於 2019-9-12 09:04 AM 發表

很多時候香港人的想法好奇怪,經常話租金貴樓價貴,租金樓價其實係反映經濟活動嘅綜合指標,如果一個地方的經濟活動強勁,人人有工開,生意好做,配套措施完善,治安水平高,租金樓價必定高,這是所有大城市的特性。

反之,如果人人冇工開,市民收入每況愈下,生意難做,配套差治安差,租金貴樓自然低,因為根本沒有人會想在這種冇機遇冇將來的地方生活發展。

如果有人叫你移民去烏克蘭,租金低樓價低wo,你願意? ...
算吧,好多黃人廢青根本連稅都冇交過,佢哋唔會明白,佢哋都係快D移民到台灣,果度係天堂,有普選嘛⋯⋯

回覆 引用 TOP

只要過2-3年比台灣更差,
但系亞爺一出力東方之珠會更亮更光,
將現在的推倒,
明天會更好.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]