• 瀏覽: 10,636
  • 回覆: 124
  • 追帖: 2
+6
行政會議成員羅范椒芬今天(9日)早上接受香港電台英文台節目《Backchat》,稱有年輕少女為一些「勇士(warriors)」提供免費性愛,又指已確認真有其事(I think we have confirmed that this is a true case),但未能提供證據,有關言論惹起極大爭議。性暴力關注團體風雨蘭創辦人之一、中大社會工作學系講師吳惠貞指出,近期網上出現大量無事實根據的謠言,呼籲一般市民小心分析這些訊息。對於羅范椒芬散播未經證實的謠言,她感到遺憾,認為不鼓勵任何以訛傳訛和渲染的做法。民主黨立法會議員黃碧雲則指,羅范椒芬身為行會成員,不應不負責任地散播未經核實的流言,又認為若羅范有真憑實據,應盡公民責任協助有關人士報警求助,而非在電台危言聳聽。

風雨蘭應該主動去查呢D事唔係坐起度合埋眼話係假嘢! 其實呢D事在佔中期間已經街知巷聞!  
白痴才會以為曱甴仔會無著數會又放火又襲警! 腦唔用會變合桃, 西唔洗都變臭

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/373369/免費性愛論-捱轟-風雨蘭創辦人感遺憾-不應以訛傳訛-渲染

THEY JUST TELL THE TRUTH

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-9-11 09:28 AM 發表
行政會議成員羅范椒芬今天(9日)早上接受香港電台英文台節目《Backchat》,稱有年輕少女為一些「勇士(warriors)」提供免費性愛,又指已確認真有其事(I think we have confirmed that this is a true case),但未能提供證據,有關言論惹起極大爭議。性暴力關注團體風雨蘭創辦人之一、中大社會工作學系講師吳惠貞指出,近期網上出現大量無事實根據的謠言, ...
831太子死人咪又係以訛傳訛,都有人信大唔見你地講?不過呢啲嘢除非有證據,否則都費事睇。

第二個團體可以唔理, 風雨蘭係為咗保護女性點可以一句以訛傳訛就唔理?
引用:
原帖由 東方紅 於 2019-9-11 09:29 AM 發表

831太子死人咪又係以訛傳訛,都有人信大唔見你地講?不過呢啲嘢除非有證據,否則都費事睇。

風雨蘭原來是假關心女性

變咗犯民一隻母狗
引用:
原帖由 simonfdf 於 2019-9-11 09:32 AM 發表
風雨蘭原來是假關心女性

風雨蘭創辦人一定冇人攪,死肥婆一名,,,

咁風雨蘭嗰個係中大社工系講師丫嘛,明眼人都知係黃到暴架啦,講野唔可信架。
況且羅太講左佢係已經確認過真有此事,咁阿講師仲想人點樣再確認呢?
唔通要逼個受害者企出黎俾大家公審咩?
佢教社工系應該知道乜野叫保密原則,
就算社工親身處理個案都唔可以企出黎講,
因為唔想令到個受害者身份有機會曝光。
佢自己應該好清楚所有性罪行嘅受害者都應該獲得最高程度嘅保護,
而處理依D個案亦都係需要非常小心,唔通佢想逼到D女仔自殺咩?
依D咁嘅深黃正人渣。

太子站死人都冇事實根據架啦,d曱甴未又係要政府同港鐵解釋,而家曱甴慰安婦都起碼叫有片有相,點都可信過連登文宣啦

引用:
原帖由 sinchau 於 2019-9-11 09:34 AM 發表
咁風雨蘭嗰個係中大社工系講師丫嘛,明眼人都知係黃到暴架啦,講野唔可信架。
況且羅太講左佢係已經確認過真有此事,咁阿講師仲想人點樣再確認呢?
唔通要逼個受害者企出黎俾大家公審咩?
佢教社工系應該知道乜野叫保密原則,
就算社工親身處理個案都唔可以企出黎講,
因為唔想令到個受害者身份有機會曝光。
佢自己應該好清楚所有性罪行嘅受害者都應該獲得最高程度嘅保護,
而處理依D個案亦都係需要非常小心 ...
原來是深黃,明白晒,謝謝!

呢個女人組織唔係更加要叫女性小心咩>>>

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-9-11 09:32 AM 發表
第二個團體可以唔理, 風雨蘭係為咗保護女性點可以一句以訛傳訛就唔理?
所以香港已搞到是非不分,黑白顛倒,指鹿為馬的地步,沉淪係必然的。

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-9-11 09:29 AM 發表

Ching我好想講喺我嘅專業界別入面,真係有同事處理緊依D個案,
但係基於保障個女仔嘅最大權益,我地係唔可以公開講架。
風雨蘭依個女人自己教依個專業,佢應該比所有都清楚,
除非上到法庭,否則都唔可以公開任何證據。

引用:
原帖由 sinchau 於 2019-9-11 09:37 AM 發表

Ching我好想講喺我嘅專業界別入面,真係有同事處理緊依D個案,
除非上到法庭,否則都唔可以公開任何證據。 ...

其實呢種情況係合情合理, 偏偏犯民班仆街為自己利益而逃避!
引用:
原帖由 sinchau 於 2019-9-11 09:37 AM 發表

除非上到法庭,否則都唔可以公開任何證據。 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]