• 瀏覽: 5,327
  • 回覆: 79
  • 追帖: 2
+2
香港人日日講人權
將人權無限放大 無限曲解
你有人權講大學 係大學唔會因爲你係咩人而阻止你講大學 而唔係免費讀呀
如果你家庭係俾唔起大學學費 係有全額補助 你選擇左借錢讀大學就証明你屋企係有錢,咁仲講到自己咁慘做咩

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-9-11 10:15 AM 發表
我贊成完全免費教育,香港其中一個問題是大學生一畢業就負債幾十萬

咁既政策,就算有愛國教育都無用,再來多少屆大學生,係一出來就負債這麼多情況下,都隨時會拼著魚死網破心態搞事

當然免費要有條件,不要給那些搞港獨,搞暴力的免費 ...
搞清楚一點 如果一個家庭低收入 係可以申請到半額至全額支助,我就係申請到既人
如果佢係選擇借錢讀大學 証明左佢家庭有錢 有能力俾大學學費

香港係大學資助方面係好出色 仲要免費添?

想免費無問題喎,自己叻D拎獎學金囉

個少少錢要還十幾年?

果然係廢物

引用:
原帖由 不理性的筍盤 於 2019-9-11 08:46 AM 發表
明仔(化名)大學剛畢業已背負23萬元學債,預計38歲才能償清。「教育改變命運」在香港未必人人適用,因為並非每名考獲入讀高等院校資格的學生,也享有平等的免費教育權。

香港有啲大學生真係身在福中不知福!
香港大學學費每年只係HK$42100,
自回歸之後20年都冇加過。
香港政府同納稅人都對佢哋非常好, 畀好多機會佢哋努力上進。
美國大學學費係香港嘅八倍十倍以上, 有本事嘅就去 ...
想借錢唔使還

引用:
原帖由 太師傅 於 2019-9-11 10:44 AM 發表

佢哋要慰安天使,仲要免費嘅。
天使慰安係自願嘅

有心讀書,今年是那麼多人示威不讀書,今年好容易合格,它們要示威要攬炒是它們自由,有心讀書,一定要立刻……

我贊成大學免費,但係招生人數同難度要提高10倍只有最有潛質既年輕人可以接受大學教育。其他人想入就畀錢或者選擇職業技能學習

大學裡頭咁多曱甴,寬免學費?食屎啦

咁易比人利用,免乜都冇用

人權只包有受基礎教育的權利
以香港來說就是中學畢業已滿足
高等教育是給有能力有準備既人的
別濫用人權

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-9-11 09:21 AM 發表
問問你們主子,糜蟈,小陰蒂蟈,大麻葉國,袋鼠國,有無免學費???有人還了幾十年,有子有孫都在還學債
全世界只有極少數幾個國家大學都免費
主要是北歐那邊
如瑞典、芬蘭這些動物比人多
有點與世無爭既國家才有
同時極少看到這些國家對別國指手劃腳

引用:
原帖由 skirt333 於 2019-9-11 09:25 AM 發表
以前只得2間大學, 全部都係真‧大學生, 免佢地學費都值得
而家有成10間8間大學, 8,9成都係偽‧大學生仲衰過中學生, 仲要免學費?
對,認真讀書的,我們納稅人再多的都願意付。但無心向學,搞風搞雨的一蚊都嫌多!

香港政府應該取消大學的資助,大學生都不珍惜資源,帶頭罷課!

免費比錢人讀屎片?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]