• 瀏覽: 5,338
  • 回覆: 79
  • 追帖: 2
+2
出來是一大班禽獸, 真係算了.

以前只得2間大學, 全部都係真‧大學生, 免佢地學費都值得
而家有成10間8間大學, 8,9成都係偽‧大學生仲衰過中學生, 仲要免學費?

引用:
原帖由 howevera 於 2019-9-11 09:21 AM 發表
根據這個邏輯, 衣食住行都係人權, 第時衣服, 食物, 住宿, 交通都可免費了. 
會唔會有朝一日老公老婆仔女免費共享呀? 😆

引用:
原帖由 green2016 於 2019-9-11 09:25 AM 發表

會唔會有朝一日老公老婆仔女免費共享呀? 😆
你話係人權就乜都得架喇.

23萬債要一個大學生還到38歲先還完?證明呢條友係好食懶飛之人

對自己有著數就係人權,呢D乜X人權來架。

使唔使俾埋錢你叫雞?

引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-9-11 09:29 AM 發表
23萬債要一個大學生還到38歲先還完?證明呢條友係好食懶飛之人

使唔使俾埋錢你叫雞?
38歲前都儲蓄唔到230萬已經係失敗。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2019-9-11 09:32 AM 發表

38歲前都儲蓄唔到230萬已經係失敗。
又唔好咁講,如果佢早成家立室,又自食其力,儲到幾十萬算係咁。現在的大學生搵錢能力不高

人權真係大晒???香港遲D分分鐘同西方好多國家一樣,努力工作嘅人要養埋唔做野嘅人,但唔做野嘅人就想盡方法去食埋做野嘅人嘅所有野,不過其實香港個大方向都好似真係行緊了………

而家啲本地大學生唔值囉。
加到同外國一樣就差不多

寬李老母,而家要我交稅養你班大學畜死曱甴我已經谷L 住啦 仲寬免

如果大學要皮幾野個月學費, 仲罷唔罷課?

我贊成完全免費教育,香港其中一個問題是大學生一畢業就負債幾十萬

咁既政策,就算有愛國教育都無用,再來多少屆大學生,係一出來就負債這麼多情況下,都隨時會拼著魚死網破心態搞事

當然免費要有條件,不要給那些搞港獨,搞暴力的免費

讀唔上就早啲出嚟做嘢啦!死讀爛讀俾你夾硬畢到業又如何?高又做唔嚟,低又唔肯做!我當年17歲中五讀唔上,即刻投身社會,肯搏肯做肯捱肯學肯蝕底,抱住「襟𨳒爛做無炸型」嘅心態!現在都廣交朋友,大把人搵我幫手!我唔算叻,只有一層鐵路上蓋自住,月供幾百蚊喇!

引用:
原帖由 不理性的筍盤 於 2019-9-11 08:46 AM 發表
明仔(化名)大學剛畢業已背負23萬元學債,預計38歲才能償清。「教育改變命運」在香港未必人人適用,因為並非每名考獲入讀高等院校資格的學生,也享有平等的免費教育權。

香港有啲大學生真係身在福中不知福!
香港大學學費每年只係HK$42100,
自回歸之後20年都冇加過。
香港政府同納稅人都對佢哋非常好, 畀好多機會佢哋努力上進。
美國大學學費係香港嘅八倍十倍以上, 有本事嘅就去 ...
而家d人真係貪得冇厭得一想二,唔想有debt咪一系叻仔dscholar, 一係咪讀

引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-9-11 09:29 AM 發表

使唔使俾埋錢你叫雞?
佢哋要慰安天使,仲要免費嘅。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]