• 瀏覽: 6,014
  • 回覆: 71
+3
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1205993846259348&id=186040714921338&sfnsn=mo&s=58802388&vh=e

請睇7/9 大埔站學生被警棍打嗰段片

個男仔,仲乜帶著黑色口罩?on 99, 佢想表達D乜?
佢感冒?帶黑色口罩?點解唔帶白色?on 99
見到警察點解要走?,心虛?
司馬昭之心 路人皆知!
個男仔非法集結呀!
犯法架!比人打係應該!(even though he didn’t do anything!)
He is against the law!!
佢走得慢,係佢on 99, 唔代表警察有錯

引用:
原帖由 chenghin2016 於 2019-9-11 05:38 AM 發表

個男仔,仲乜帶著黑色口罩?on 99, 佢想表達D乜?
佢感冒?帶黑色口罩?點解唔帶白色?on 99
見到警察點解要走?,心虛?
司馬昭之心 路人皆知!
個男仔非法集結呀!
犯法架!比人打係應該!(even though he didn’t do anything!)
He is against the law!!
佢走得慢,係佢on 99, 唔代表警察有錯

完 ...
警察落去地鐡做野,收到風有人破壞公物,就會捉人
個男仔—- 我就當佢冇做錯任何錯事,只是帶黑色口罩9叫,我個friend話咁様做警察唔拉得,佢冇反法.
我就同佢講乜叫非法集會,和什麼時候才可以apply 衣條例⋯⋯

警察一落到去MTR 站,唔會好似記者咁。見到你穿戴黑色口罩(其實佢點解要帶黑色口罩?司馬昭之心 路人皆知),警察唔會問你「你剛才有冇破壞mtr ?] ,  見到你,一定打左你,駒捕左你先
警察唔會好似我地咁,坐定定睇CCTV ,來評估那一個犯法,然後捉那一個!因為咁樣唔practiceal ‘ ( 仲要show 委任證,etc.... )

電光火石,如果要做齊所有野,咁樣警察唔使捉人啦?

現在D黃絲,成日話警察暴力,佢哋有冇諗到成個畫面

打得好!抵打!父母唔教,社會教育!

引用:
原帖由 hotsteak 於 2019-9-11 06:18 AM 發表
仲有,D人成日以為企係度聚集9 叫就無犯法,唔該睇下「非法集會」衣條例,立衣條例的背後目的係什麼。
平時,你和你五,六個朋友在街中心食煙,傾計,警察係唔會用衣條來駒捕你,因為你嘅行為不會帶來社會大眾危險

但,暴動時,你仲要帶黑色口罩,9 叫(和十幾個人)罵人,衣D行為,就會帶來社會不安,已經拉得

引用:
原帖由 hotsteak 於 2019-9-11 06:18 AM 發表
正常情況,你和五,六個friend 係條街煲煙,傾計,警察係唔會無啦啦用衣條例來駒捕你,因為你嘅潛在行為和風險是不會為大眾帶來危險的

但是,當遇到暴徒集結,衣條例就可以apply

下倒的目有中化
引用:
原帖由 chenghin2016 於 2019-9-11 05:37 發表
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1205993846259348&id=186040714921338&sfnsn=mo&s=58802388&vh=e

請睇7/9 大埔站學生被警棍打嗰段片
大台一直美化暴動,暴動反抗警察不可以武力?全世界在暴動中使用武力香港警方系十分克制,在美國已經開搶了。因為暴動有大台保護,所以只有越來越嚴重。十幾歲知道幾多?大台為了自己的利益,利用小朋友去為他們死。去摧毀香港法治最後一道防線。大台目的打倒警察,劍指中共。警察倒下香港玩完。

就是比班仆街煽動出黎,以為好威,點知比人扑傻瓜。

好地地帶乜嘢口罩

暴徒就該被狂打,亂世用重典,

警方一再呼籲
繼而警告
整個程序足夠時間離開
班閪撚仲留在現場的話
已合理懷疑參與非法集結或暴動
捉到乖乖合作雙手擺後面壁一定無損傷
掙扎反抗梗打鑊金
如在外國是不合作即當場擊斃

梗係底撚死啦,做曱甴就要打ga 啦
佢自己on9 唔識走姐。關人撚事

段片都唔係一直影住佢, 點知佢中間做過d咩?

當然系抵打啦,邊個叫你有人唔做去做曱甴呢?你要是系屋企地板上見到只曱甴,都不由自主地一腳踩落去只曱甴度,難道你仲同拒講道理?~

引用:
原帖由 carmen21 於 2019-9-11 08:26 AM 發表
梗係底撚死啦,做曱甴就要打ga 啦
佢自己on9 唔識走姐。關人撚事
師兄,我個friend 昨晚就因為衣段片,我和我個friend 鬧左交

我個friend 覺得個學生唔係暴徒,佢只係9 叫,警察唔應該咁重手打佢(衣一點正正係D黃絲帶覺得警察濫用武力)

我就同個friend 講,個學生係度9 叫,已經是非法集會,已經犯法,同埋,佢其他同伴已經破壞緊公物(段片係有指出的)

警察剛進埸,係唔會逐個去「訪問」各位在場人仕,問「你剛剛有冇破壞公物呀?」,因為咁様做係唔practical!  咁on 9 的,

警察見到可疑人士就拉就打!這做法是對的

全世界都係咁做的!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]