• 瀏覽: 49,757
  • 回覆: 276
+25
有某啲著名youtuber都疑似攞住假記者證去搞事。要徹查

大律師?香港法律你識條鐵,連最基本既法以群分都冇讀過,撐警既最高囚14年,曱甴最高刑罰社會服務令

好囉!警察以後先查在場記者的真偽才制服暴徒

引用:
原帖由 形象好氣質佳 於 2019-9-10 02:53 PM 發表

「黃媒」記者在暴動現場前線充當暴徒「保護傘」妨礙警方執法,有法律界人士認為,記者亦有機會涉嫌「阻差辦公」甚至襲警,警方可作出拘捕及提出起訴,由法庭根據證據作裁決,如持假證冒認記者,亦有可能幹犯虛假文書或詐騙等罪名,最高可被判監禁14年。

執業大律師龔靜儀表示,議員、記者、社工等如不理會警方警告,返回行人路,堅持站在警方前面調停採訪,可能構成阻礙警方執行職務。

有許多黃媒記者甚至假記者嚴 ...
仲有黃洋達😡

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-9-10 03:06 PM 發表
偽做假記者證人仕又會判幾多呢??

警方在銅鑼灣及西環拘捕11人 繳獲大量假記者證
http://news.wenweipo.com/2019/09/01/IN1909010010.htm
金生係中原地産

引用:
原帖由 後天難吃的豬豬 於 2019-9-10 03:09 PM 發表
如...萍果、01妓者再阻差辨公,拉佢地坐14年ok👌可以接受!
14年?嘥氣啦,一句初犯,有悔意,睇唔到有重犯機會,咁就已經可以減刑至罰款守行為。

邊間傳媒協助呢啲假記者,大家一蚊都唔好買佢地嘅嘢

比40蚊記協,就話自己係記者。
係香港先咁特別,比記者,議員禁多特權

今期流行 曱甴變身監察員

係黑官面前,乜野法律都係假😡

記協根本出黎智英糧算吧啦!

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2019-9-10 02:57 PM 發表
真唔真,係就要麻煩小鳳姐啦😍
小鳳姐出場費好貴,唔好徙錢,淋病夠能膽咩

引用:
原帖由 形象好氣質佳 於 2019-9-10 02:53 PM 發表

「黃媒」記者在暴動現場前線充當暴徒「保護傘」妨礙警方執法,有法律界人士認為,記者亦有機會涉嫌「阻差辦公」甚至襲警,警方可作出拘捕及提出起訴,由法庭根據證據作裁決,如持假證冒認記者,亦有可能幹犯虛假文書或詐騙等罪名,最高可被判監禁14年。

執業大律師龔靜儀表示,議員、記者、社工等如不理會警方警告,返回行人路,堅持站在警方前面調停採訪,可能構成阻礙警方執行職務。

有許多黃媒記者甚至假記者嚴 ...
就算真的如所說的一樣,無能政府都不會做啦

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-9-10 07:46 PM 發表

金生係中原地産
有冇手尾跟??

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]