• 瀏覽: 49,818
  • 回覆: 276
+25
記者有無註冊制度先?
無我自僱做記者投稿俾媒體....

冇事,我地暴徒有深黃大法官兜底,怕7你地香港政府

引用:
原帖由 形象好氣質佳 於 2019-9-10 02:53 PM 發表

「黃媒」記者在暴動現場前線充當暴徒「保護傘」妨礙警方執法,有法律界人士認為,記者亦有機會涉嫌「阻差辦公」甚至襲警,警方可作出拘捕及提出起訴,由法庭根據證據作裁決,如持假證冒認記者,亦有可能幹犯虛假文書或詐騙等罪名,最高可被判監禁14年。

執業大律師龔靜儀表示,議員、記者、社工等如不理會警方警告,返回行人路,堅持站在警方前面調停採訪,可能構成阻礙警方執行職務。

有許多黃媒記者甚至假記者嚴 ...
一早就要拉阻差辦公既黑媒,根本唔使同佢講咁多,警察都有人拍攝現場做證據

捉曬班黑記,曱甴就死期到

百4年都冇用,根本唔會也唔敢執法

引用:
原帖由 後天難吃的豬豬 於 2019-9-10 03:09 PM 發表
如...萍果、01妓者再阻差辨公,拉佢地坐14年ok👌可以接受!
14年?太長喇!
不如2年啦!
不過改去黑龍江勞改!
你揀邊樣?

引用:
原帖由 大測量師炳文 於 2019-9-11 08:16 AM 發表

14年?太長喇!
不如2年啦!
不過改去黑龍江勞改!
你揀邊樣?
勞改效果唔錯,佢地會改過反省

黑棺守尾門

引用:
原帖由 後天難吃的豬豬 於 2019-9-11 08:17 AM 發表

勞改效果唔錯,佢地會改過反省
你揀邊樣?

引用:
原帖由 大測量師炳文 於 2019-9-11 08:18 AM 發表

你揀邊樣?
勞改👍

引用:
原帖由 形象好氣質佳 於 2019-9-10 02:53 PM 發表

「黃媒」記者在暴動現場前線充當暴徒「保護傘」妨礙警方執法,有法律界人士認為,記者亦有機會涉嫌「阻差辦公」甚至襲警,警方可作出拘捕及提出起訴,由法庭根據證據作裁決,如持假證冒認記者,亦有可能幹犯虛假文書或詐騙等罪名,最高可被判監禁14年。

執業大律師龔靜儀表示,議員、記者、社工等如不理會警方警告,返回行人路,堅持站在警方前面調停採訪,可能構成阻礙警方執行職務。

有許多黃媒記者甚至假記者嚴 ...
一早知但會捉黑記先講啦!

無用的,香港記者是無正式由認可部門登記及發出記者證,所以不構成持假證扮記者罪。

差婆掟汽油彈又點判?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]